söndag 25 mars 2018

Tonassimilation, Nasalassimilation, Kontaktassimilation, Progressiv assimilation och Fjärrassimilation,

som i finskan som är ett språk som är agglutinerande.

Ex. från finskan: "taloissansakin" = "även i sina hus"
eller ex. från turkiskan: "Avrupalılaştıramadığımızdanmısınız" = "är du en av dem som inte kunde europeisera?"


Europeisera?
Nähä du Lars-Gunnar Andersson, dit men inte längre! Rena rama grekiskan, som bara nördar kan ha glädje av att känna till.

Jag insåg att krönikan i Världens Gång i Göteborg-Posten vida översteg mitt förstånd denna lördag, eller rättare sagt, viljan att ta in. Det var ordet Europeisera som blev dödsstöten, det var nog illa med det där andra...

Visserligen är jag utböling enligt krönikören, tillika språkvetaren och professor i modern svenska, Lars-Gunnar Andersson, men ett gott språköra anser jag mig äga och visst förstår jag vad en göteborgare menar som säger "du tar ällaspåssbon mot lömbytönnen". Värre saker än så har jag sannerligen konfronterats med i språkväg. Dessutom tycker jag det är otroligt charmigt med olika dialekter och uttal. Det sätter de roliga molekylerna i rörelse i mitt huvud, snabbt blir det en tyst analys över varifrån personen ifråga stammar. Jag uppskattar verkligen människors olikheter, speciellt om de är lite udda personligheter.

Alla de där fina fonetiska förklaringarna, som klingade fint i mina bondöron verkade inte heller gå att klistra fast som etikett i pannbenet på mig. Jag satt och sade orden i lördagskrönikan halvhögt för att verkligen skärskåda mig själv, om jag inte uttalade någon av bokstäverna, som han enligt de fina fonetiska ordförklaringarna hänvisade till att jag borde ha gjort. Det enda jag kom fram till var att jag nog kommer från en landsända, ort och familj där man uttalat varje bokstav i orden och sannerligen gått språkforskarna spårlöst förbi! Det fick mig i sin tur att undra om det kunde bero på att jag härstammar ifrån ursvensk familj och en plats på jorden som ännu talar ren ursprungssvenska.

Men götebosska är ju änna
inte värre än när man betraktade Glenn Hysén
på den tiden han la av en av sina halledônare. Men inte ens det gör han längre, gudarna vet vad den gubben gör överhuvudtaget, det tillhör nog en av universums knäckfrågor.

Nu är han med i Farmen VIP,  han och Patrik Sjöberg och har gått och blitt
bôsig och tjôtar på i TV-rutan. Jag brukar normalt inte titta på förnedringsprogram men när jag såg att de två grabbarna skulle vara med, kunde jag inte motstå frestelsen. Trots att jag bara sett ett enda avsnitt av Farmen under hela dess existens, bestämde jag mig för att göra ett avsteg. I det enda avsnittet jag har sett tidigare fanns det en juvel som gick under öknamnet Naken-Janne. Jag kan säga lugnt och stilla att jag var definitivt botad efter ett avsnitt! Trodde jag. De här göteborgssnubbarna blev bara alltför frestande att avstå ifrån, därför att jag kan för mitt liv inte förstå hur de två skall kunna fungera på en bondgård. Det måste vara som att placera vem som helst uppe på månen utan syrgas och  livlina.

Men det där med göteborgska är ju relativt.
Saken är den att jag delar hus och hem sedan 22 år tillbaka med en urspårad hallsbergare, som enligt honom själv hatat Göteborg sedan han blev tvångsförflyttades hit en sommar
när han var, lite varierande beroende på hur sur han är vid berättartillfället, men någonstans mellan 11 och 12 års åldern. Dessutom mitt under ett smällhett sommarlov, till en liten hyresrättslägenhet längs Eklandagatan och det inte fanns en käft att umgås med mer än den 13 månader yngre brorsan.

Som om eländet inte kunde räcka med det, hans höggravida morsa hade dessutom gett bort det enda spel som de spelade "sänka skepp". Förstår ni hur han har det den stackars åldersnupne hallsbergaren, som över sin döda kropp säger sig aldrig någonsin skulle komma på tanken att anamma ett göteborgskt ord. Det är samme man som alltid vill köpa ett rundstycke, så snart han närmar sig brödkorgarna på ICA, Hemköp eller Willys.

Invändningar av karaktären som jag framfört ungefär 400 gånger så här långt:

- Men du. Sluta att yra nu! Det var länge sedan du var 11 eller 12 år, du har ju haft alla chanser i världen att flytta från Göteborg, dessutom bott och jobbat många år i Riyadh i Saudarabien och i övrigt haft ett jobb som bjudit på rikliga arbetsresor runt om i världen. Du har ju haft hur många chanser som helst att bosätta dig någon annanstans både i Sverige och ute i övriga världen. Det var dessutom åtskilliga decennier sedan din morsa och bröder drog vidare till Skåne. En sak till, du har inte så mycket som tittat åt det "sänka skepp" som mina pojkar haft när de var i den åldern då man gillar att spela strategispelet "sänka skepp".

Det har varit som att hälla vatten på en gås och någon gnällbältesdialekt det har han aldrig haft så länge jag känt honom! Inte göteborgsk heller för den delen.

Men jag har inte haft hjärta att påtala för honom, att han faktiskt säger rundstycken, vilket är ett riktigt göteborgskt ord, som bara gamla göteborgsdamer brukar använda sig av. går han nog raka vägen ut i badrummet skurar munnen med såpa och rotborste och det tror jag inte är så hälsosamt.


Hoppsan hejsan - nu inföll dagen & stunden då jag och kossorna började tidsvägra igen! Himmel och pannkaka så trött jag blev vid blotta tanken att ha blivit bestulen igen på en timma!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar