tisdag 1 november 2016

Häromdagen var spårvagnarna inställda därför att det var löv på spåren. Det får mig osökt att tänka på skillnaderna i förhållningssätt mellan norr och söder, nu när snön är i antågande.

Jag är lika fascinerad varje år när snön faller och kaoset är ett faktum här i södra Sverige. Det hela är egentligen totalt obegripligt att snö kan skapa sådan kaos i södra Sverige. Ungefär som om snön är något som de aldrig kommit i kontakt med förut. Skulle man bete sig likadant i norr, skulle norra delen av Sverige vara stängt och igenbommat större delen av året.

Hemma i Malmberget brukade man före Tjernobylsmällen, i april 1986, säga att det fanns två årstider i Malmberget:
En med dåligt sparkföre och en med bra sparkföre.

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl gav som resultat att det var första gången i hela mitt då 35 åriga liv, som jag hade sett skymten av asfalten på gatorna i december. Det kan knappast ha varit en slump att vädret blev helt förbytt och inte blev det väl till det bättre när USA utförde sina vädermanipulationer i Norge. Sedan dess är trakterna kring Östersund betydligt kallare än det normalt brukar vara i norra Lappland, i mina hemtrakter.

Just i anslutning med kärnkraftsolyckan åkte jag tåg till Göteborg från Gällivare, jag skulle på Heavy Metalkonsert med min yngste son. När vi närmade oss Umeå, kändes genom springan av frisk luft in i sovvagnen en märklig lukt, som jag aldrig vare sig tidigare eller senare har känt. Vad jag då inte visste var att tåget passerade det värst drabbade området i hela Sverige.

Det året föddes ovanligt många barn alltför tidigt, där nedfallet hade varit som störst. Jag var en av dessa mödrar som födde mitt väntade barn alldeles på tok för tidigt. Så här i efterhand är jag djupt tacksam att vi överlevde båda två. Men om man nu funderar en stund över det här med kyla och snö, finns det två mycket bra beskrivningar över skillnaderna mellan en s.k. norrlänning kontra sörlänning:


Norrlänningar och temperaturer:

+15°C
Tar Stockholmarna på sig mössor, vinterjackor och handskar. Norrlänningen solar, för varmare än så här blir det inte i Norrland.


+10°C
Göteborgarna försöker förgäves starta upp centralvärmen i sina hus. Norrlänningen planterar blommor i trädgården.


+5°C
Malmöbornas bilar vägrar att starta. Norrlänningen cruisar i en Volvo 240.


0°C
Vatten fryser till is. Vattnet i Torneälven älven blir lite tjockare.


-5°C
Folk i Skåne håller på att förfrysa. Norrlänningen grillar den sista korven före vintern.


-10°C
Gävleborna sätter på värmen i sina hus. Norrlänningen tar på sig en långärmad tröja.


-20°C
Stockholmarna flyr till Mallorca. Norrlänningen slutar fira midsommar, hösten har kommit.


-30°C
Folk i Malmö dör av kyla och försvinner från jordens yta. Norrlänningen börjar torka tvätten inomhus.


-40°C
Stockholm krackelerar sönder i kylan. Norrlänningen köar vid den lokala hembrännaren.


-50°C
Isbjörnarna börjar evakuera Nordpolen. F21 senarelägger sin vinteröverlevnadskurs i väntan på bättre vinterväder.


-60°C
Torneälven har bottenfrusit. Norrlänningen hyr video och stannar inne.


-70°C
Den falska norrlänningen flyttar söderut. Norrlänningen blir frustrerad eftersom det inte går att lagra brännvinet utomhus. F21 drar ut på vinteröverlevnadskurs.


-183°C
Mikroberna i maten överlever inte. Samernas renar klagar över att mjölkarnas händer känns kalla.


-273°C
ALL atombaserad rörelse stannar. Norrlänningarna börjar säga till varandra ”Helvete, vad kallt det känns ute i dag”.


-300°C
Helvetet fryser till is. Norrlänningarna är ensamma.


********
och vill man nu ta det här med snö, nu när den är i annalkande, kan man lika gärna ta den också. Så är det gjort.


Det blogginlägget börjar få några år på nacken, men är alltid lika högaktuell eftersom det finns någon form av tanke om det exotiska med all denna snö och norrsken i norr.

Sanning är den att det var djävligt varje år och det finns en passus som jag känner igen riktigt bra, det avsnittet om plogbilen. Men den berättelsen tar jag en annan gång, som är hämtad ut det verkliga livet, närmare bestämt om mitt eget liv:
http://gun-m-ek.blogspot.se/2011/12/dagboksanteckningar-om-norrlandsdrommar.html
 

En som tolkat legenden om snösmältningen, dvs. inledningen på perioden med sämre sparkföre, är den lokale konstnären Berry Kurkkio. Han har i sin etsning "Vårtecken" fällt in en bild av just snösmältningen hur det ser ut på den delen, som man med vägledning av kan se hur långt snösmältningen egentligen har hunnit. Med vägledning av det kan man också beräkna hur pass mycket snö som kommer att ligga kvar på Dundret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar