onsdag 25 mars 2015

Filmen "The Imitation Game" är baserad på den biografiska boken om Alan Turing och andra världskrigets Bletchley Park, krigshemligheter som varit hemligstämplat under 50 år.

Filmens handling tar sin början 1951 då polisen tror sig vara Alan Turing på spåren med att han skulle vara spion. I själva verket är han homosexuell, vilket också får orimliga konsekvenser. Redan där får jag ont i magen, eftersom jag känner till hans biografi och känner till mänsklighetens fullständiga och kompletta idioti!

Det här är en film som varenda människa borde se, om inget annat så för att fundera över sitt eget varande och maktstrukturer, speciellt i det uppskruvade världsläget som vi idag har. Där långt ifrån allt är det som det kan verka vara. Det är mycket som alltjämt pågår under ytan, likaväl som det gjorde då.



Alan Turings insats under andra världskriget tar sin början på Bletchey Park redan två dagar efter krigsutbrottet i början av september 1939. Han blir kvar där ända till krigsslutet då hela gruppen upplöses och man lägger locket på och allt är hemligstämplat under 50 år.

Idag är det inte längre någon hemlighet att på Bletchey Park hade engelsmännen samlat sina bästa och smartaste kodknäckare, som var satta att knäcka tyska koder och chiffer. De gör också det omöjliga och knäcker den tyska Enigmamaskinens koder, som ändras en gång per dygn. Det gör man tack vare att Alan Turing äger en besatthet och inte ens drar sig för att vända sig direkt till Winston Churchill, när hans överordnade sätter käppar i hjulen med hans egen vision om att konstruera den första förlagan till nutidens dator. Alan Turing har inte så mycket till övers för den vanliga kodknäckningen på papper, eftersom variablerna är alltför många för att kunna knäcka tyskarna koder.

Jag gissar mig till att det är troligt, att Alan Turing haft någon form av bokstavskombination/diagnos, eller så kommer det sig av det fakta, att hans uppväxt varit udda och att han träffat rätt person under skoltiden, som fritog honom från hans mobbare och såg de kvalitéer som Alan Turing hade. Det är i stora delar en mycket smärtsam historia där inte så mycket kommer fram i filmen, som i Alan Turings egen biografi, men man får en glimt och insyn i den och även hur det vara att vara kvinna på den tiden.

Visserligen tubbas det på just historiska fakta, eftersom hans medarbetare inte riktigt är så oförstående som de framställs i filmen. Faktum är dock att Alan Turing och hans grupp Hut 8 gör det omöjliga och käcker den tyska Enigmamaskinens koder, som ändras varje dygn. Efteråt har historiker sagt att det var ungefär som att få tillgång till Himmlers snabbtelefon. Engelsmännen läste snart hela tyskarnas ordergivning, medan tyskarna & Hitler inte anade någonting och det får sin speciella twist i berättelsen.


Däremot är det helt ostridigt att Alan Turing och hans grupp Hut 8, förkortade andra världskriget med ett par år och sparade därmed in åtskilliga miljoner mänskliga liv. Men trots det leder det till en halsbrytande matematisk ekvation, som sannolikt varit orsaken till att allt varit hemligstämplat i 50 år och därmed var andra världskrigets mest förborgade hemlighet.

Sedan att drottning Elisabeth postumt upphävde Alan Turings dom år 2013 för homosexualitet, det känns bara som ännu ett slag under bältet från den s.k. mänskligheten.


The Imitation Game nominerades till 8 priser, men vann bara en Oscars 2015 för Bästa manus, skrivet av Graham Moore och är baserad på den biografiska boken Alan Turing: The Enigma.
Jag tycker nog att det är en av de bättre filmerna jag sett på väldigt många år. Skådespelarinsatserna är över lag väldigt höga, vilket inte gör filmen mindre sevärd.


SE filmen, den kan inte lämna dig oberörd på något plan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar