måndag 22 oktober 2012

Det magiska ordet "Plateau" och genast så infinner sig smaklökarnas placeboeffekt.

Jag funderar hur det egentligen är ställt med våra smaklökar. Är förväntningarna inställt på en lyxkrog, har nog placeboeffekten redan inträtt, utan att man ens hunnit till första tuggan.
korv och pinnbröd på eld i skogen har en särskild inverkan på smaklökarna
Är det restmat från kylskåpet är siktet inställt på något mystiskt i smakväg. Sannolikt inte ens ätbart. Så tänker jag att det nog är. Med tanke på hur det egentligen smakade enligt mitt eget tycke och hur Herr H reagerade, när jag hade lagat sen lunch av kylskåpsrester till honom och mig i lördags.
Herr H betedde sig på ett ungefär, som min äldste son brukar göra, så snart han närmar sig en mattallrik och vars kockursprung är jag. Man skulle nästan kunna tro att han blivit partikelfysiker med ens. Sonen sitter där och tittar tvekande ner i tallriken, samtidigt som han försiktigt petar med gaffeln ungefär som om han förväntade sig att något levande farligt djur helt plötsligt skulle dyka upp bland ingredienserna. Han sitter där och petar tills han förvissat sig om vad det är för beståndsdelar som finns i maten.  
Herr H hade ungefär samma beteende så jag frågade honom:
- Smakade det bra?
Jag vet inte hur det kommer sig med helt plötsligt så började Herr H upplysa mig om Michelinguidens varande i Göteborg, istället för att svara på min fråga
Jag ställde om frågan:
- Smakade det bra?
Då gled han in på att i Göteborg var högsta bedömningen en stjärna i Michelinguiden.
Vilket fick mig att fokusera blicken, böja mig över bordet och än en gång upprepa frågan:  

- Smakade det bra?
Tyst en stund. Sedan kom frågan:
- Vad är det?
- Kylskåpsrensning för att slippa slänga bort mat, svarade jag.
- Jag menar vad är det för innehåll i maten, rättade han sig med en harkling.
- Ja, gissa det du, svarade jag med ett flin. Du kan ju börja med att räkna upp alla saker du känner igen.
Så började han rabbla upp vad det var för ingredienser han kände igen på smak, färg och form.
- Du missade squash och ditt gamla potatismos, lade jag till med ett ännu bredare flin.
- Jasså, svarade han, är det därför det är så puréaktigt. Han lät lika utfluten som sitt gamla potatismos.      
- Just det svarade jag, jag vet att puréaktigt mättar betydligt längre och jag hade inte tänkt stå i köket och långföda barn idag. Det är därför jag står för denna kulinariska sensationen innehållande diverse matrester ur kylskåpet.
Herr H hade fullständigt snöat in sig på Michelinguiden och fortsatte att mässa på:
  • En stjärna – "en väldigt bra restaurang i sin kategori"
  • Två stjärnor – "utomordentlig matlagning, värt en omväg"
  • Tre stjärnor – "exceptionellt bra kök, värt en egen resa"
- Jaha, svarade jag och vad jag förstår måste det här köket vara 
3-stjärnigt ++ eftersom du slagit ner bopålarna här och det således var värt mer än en egen resa.
Nästa gång jag serverar diverse matrester skall jag ropa till Herr H, där han står och rör om i sina golfbollshinkar ute i trädgården:
- Kom in och ät, maten serveras snart. Det blir en sån där "Plateau" dvs. hänt i veckan/skåprensning, som de brukar ha på Swea Hof till ordinarie pris av 570:-. Nu däremot till extrapris för endast 395:-. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.
Det gäller väl att vara innovativ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar