onsdag 25 januari 2012

"Det nya Gällivare" nu skall politikerna tycka till.

- den 25 januari 2012, kl 10:59
förstora
http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6271669#forum

En dylik rubrik går bara inte att negligera, hur mycket jag än stoppade ner händerna i fickorna under gårdagen och tänkt: "Nej, jag skall inte skriva något som har med samhällsförstöringen att göra." Men det fungerar inte. Därför att det inte går att undra över:

Men hur det blir med "gamla Malmberget", det andas det inte ens fem lungtag om.

Redan för flera år sedan fastslog forskarna i Umeå i ett utlåtande till Miljödomstolen, att "tung industri och boende inte är förenligt". Man dömde ut hela Malmberget som boendemiljö. Boverket har inte haft någon annan uppfattning, t.o.m. inom riksdagen anser man att läget i Malmberget är "bekymmersamt". Det är de inte ensamma om. Tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen är mycket bekymrad över LKAB:s hantering av människorna i Malmberget. Bergsstatens jurist konstaterar att i Malmberget råder egna lagar. Den som inte förstår LKAB:s egna budskap fastän jag många gånger t.o.m. har citerat dem i min blogg i NSD och det vidlyftigt ventilerats i pressen i olika reportage både i NK och även i NSD, har jag väl inte så mycket annat att tillägga än att var och en blir väl salig på sin tro.

Miljönämnden i Gällivare har ett flertal tillfällen under årens lopp överlåtit ansvaret till tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen, trots att det är kommunen som har det egentliga ansvaret! Kommunen låter LKAB bestämma, men stretar ibland emot och har bl.a. för många år sedan uppgett att något "nytt Elevhemsområde vill de inte veta av". Ändå är det detta som blivit kontentan. Sedan år 2005 har inte några markanvisningar skett. Det sköts uppenbart via personliga förhandlare hos kommunen med LKAB. Efterhand ändras detaljplanerna enligt bolagets önskemål. Därav juristen vid Bergsstatens konstaterande.

Problemet är bara att det finns inte några som helst villkor för deformationer i Malmberget! Sådana villkor finns enbart i Kiruna. Malmberget får villkor fastslagna tidigast 2014 om LKAB får det uppskov till sista december 2013, som de begärt, precis som jag skrivit i tidigare blogg. Inte ens Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet har något att övervaka, eftersom det inte finns några villkor för deformationer fastställda. Tidigare bergmästarens agerande har fått mig att lägga pannan i djupa veck. Vad den nya gör, vete gudarna. Fram till för något år sedan användes "järnspettmetoden", dvs. man körde ner ett järnspett i backen för att mäta deformationer och markrörelsen. Dessa järnspett joddlade upp och ner i marken beroende på tjälen. Ända tills en grupp malmbergare fick metoden utdömd. Men det tog sin rundliga tid.

LKAB har inte lyckats sköta de nya mätningsmetoderna och har fått starta om mätningarna pga. att de inte varit rätt inställda. En skröna känns det mer som, eftersom dylika mätningar har kunnat utföras i Kiruna under väldigt många år och fungerat.

Husägare vid Kaptensvägen uppgav att t.ex. fredagen den 13 januari 2012, var det tre skalv inom 5 minuter, med de sista mycket märkbart då hela huset förflyttades i sidled. Enligt info från Marita Mossberg, LKAB, finns inte noterat något utslag på Konsumhallens mätare! Trots LKAB:s hemsida som skriver att det finns en förhöjd aktivitet i bergmassan. Det är fortfarande ett detaljplanerat bebott område och dylika svar från LKAB:s infokvarter går därför bort som godtagbart. Nu finns på LKAB:s hemsida en blänkare om det som de själva för något år sedan förkastade, som troligt scenario med Fabiantaket och pelaren, som håller upp hela takskivan. En pelare som går in under samhället enligt de uppgifter, som man kan läsa i olika handlingar. Nu verkar mätningarna åter ha hamnat på "järnspettsnivå".

LKAB:s egna utsaga om anledningarna till att de inte vill ordna upp situationen för de som inte längre tycker att det är en lämplig boendemiljö, har varit så många, att man rent ut sagt kan bli kräkless. Därför att det hela talar sitt eget tydliga språk. Det är den ena valsen efter den andra och inget av substans för ett företag som vill anse sig tillhöra världseliten.

Det som blir ypperligt märkligt, för att inte säga helt sagolikt (!) är att alla motioner, som är ställda till kommunfullmäktige om situationen, de tystas ner, avslås och når inte ens tänkt slutinstans för diskussion. "Makteliten" inom kommunen har talat och nog verkar det finnas mer än en (1) dold agenda, eller så är det så att de har noll koll över helhetsläget. Det är bara att välja orsak.

Vem som sitter på ömse sidor av förhandlingsbordet och vad det innebär för kompetens är dock väl dolt. Kommunens snabbsvarande skara kan inte lämna den uppgiften och kommunchefen Lennart Johansson lämnar inte ifrån sig några upplysningar. Men det finns indikationer om att den ansvariga tjänsteman, som vägrat att lämna ut uppgifter om hur vattenledningsbrottsräkningen, som kommunen skickade för flera år sedan till LKAB, har utfallit i de s.k. förhandlingarna kan vara en av dem. Vilket inte får mig att göra ”vågen” precis. Därför att mer "Fort Knox" än så kan det knappast bli.

Man spar inte heller på krutet från maktens korridorer genom att lägga upp dimridåer där man t.o.m. undanhåller fakta för de folkvalda. Det planeras stort hur "det nya Gällivare" skall se ut. Man tar fokus från det mest grundläggande och på så sätt dödar man allt vad diskussion och insyn heter. Dvs. ALLT som i grund och botten är avhängigt av!

Hur det blir för alla de som nu sitter fast bakom det alltmer utbredda LKAB-stängslet och som bor i det sönderbombade Malmberget. De verkar inte ens existera som en frågeställning, som kräver sina svar först och främst. Detta kan inte godtyckligt överlämnas till LKAB att bestämma över. Kommunen har ett ansvar för sina medborgare. Det finns inga seriösa byggnationer som börjar med att man sätter dit skorstenen, när inte ens grunden är anlagd.

När de frågeställningarna är uträtade och inte sker i lönndom för dem som det berör i allra högsta grad. Först därefter är det dags, att filosofera över vad som kan vara tänkt med "nya Gällivare". Det är först då man har svaren som man kan planera framåt, därför att det är först då man sitter med hela finaniseringen i hamn.

Dvs. det som nu kan tänkas bli kvar sedan det frikostigt delats ut till LKAB, allt de pekat på och många gånger fått helt gratis av kommunalägt kapital (0:- och 1:- som köpeskilling, måste trots allt räknas som gratis). Medan resten gått för häpnadsväckande priser, som den vanliga kommunmedborgaren inte kan räkna med. Följer man turerna kring de kommunalägda Top-bostäder och byggrätter mm. kan man med lätthet få magsår för mindre.

Rent moraliskt borde LKAB istället ha börjat med att köpa in det fastighetsbestånd de förött i Malmberget. Det verkar inte finnas med i tankebanorna hos de här "dolda-agendan-folket," som påstår sig arbeta för kommunmedborgarnas bästa.

Bästa för vem då?

Det här är kommunen, som inte tycks ha alla bestick i lådan:

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6275823

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6268093

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6251058 Nämnas bör att pengar har avsatts av KF redan i december 2010 till luftmätning, utan att ansvarig tjänsteman, miljöchef Sture Sundquist, har agerat. Därmed blir hans svar till Villaägarnas Riksförbund en smula ögonbrynshöjande (milt uttryckt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar