lördag 2 juni 2012

Har kvinnor rätt att säga NEJ - förfoga över sina egna liv?

- den 2 juni 2012, kl 10:43


Det har de inte.

I alla fall inte om man lyssnat till vad som sägs i våra rättssalar landet runt.
Där går man fortfarande grundligt igenom offrens sexvanor, vilken klädsel, berusad, icke berusad, tillräckligt mycket motstånd etc. etc. Det spelar liksom ingen roll hur det är med den saken. Det är kvinnan som felat. Inte ens i mordrättegångar, där offret varit kvinna går man in på vad förövaren har för genusperspektiv.

Speciellt i minnet har jag en brottsmålsadvokat med stjärnstatus inom de kriminellas värld, som på fullt allvar undrade, om offret trots allt inte njöt av att bli våldtagen i flera timmar. Inte bara genom penetrering utan fått t.o.m. en flaska och andra ting uppstuckna i slidan. Det var en förnyad undran från den manliga advokaten om det inte var pga. lusten hon skrikit högt i flera timmar.

Ett annat scenario: En kvinna som blir misshandlad, eller våldtagen av den hon har en relation till. Acceptabelt? Ja, i alla fall om man ser till vad det leder till. Samhället i stort sitter med armarna i kors, även om det finns barn, som också befinner sig inom samma familj. Det räknas liksom inte, eftersom psykisk barnmisshandel ingalunda heller räknas.

Uti i övriga världen är det inte ett dyft bättre. Där är det ännu värre http://sv.wikipedia.org/wiki/Waris_Dirie Här är Waris Dirie, som satt den undantryckta kvinnan på världskartan, ända upp i FN. Ändå är det lång väg kvar att vandra t.o.m. i det svenska samhället.

Nu är det inte så att jag är så enfaldig, att jag inte vet att det finns massor av kvinnor, som både älskar att slåss, skapa intriger, undandra barnen från barnafadern, hota med repressalier om inte den egna viljan kan drivas igenom etc. Men det är inte dessa jag skriver om nu. Inte om de mänskliga männen heller.

Hur många kvinnor är det inte som till dags dato fått höra, i alla tänkbara situationer, att man är en "jävla fitta" för att man inte ställer upp på första bäst invit av i princip vilken karl som helst och i princip vilken situation som helst. På något sätt så förväntas man vara ett objekt i många mäns ögon. Någon som är ett lealöst kolli, som man kan förflytta och placera var som helst och i vilka positioner som helst och i princip i vilka sammanhang som helst.

Min dotter skickade mig en länk till en blogg i Dagens Nyheter, http://www.dn.se/blogg/pa-stan/2012/06/01/hanna-men-om-man-nu-hagaktningsfullt-skiter-i-herrn-day/comment-page-2/#comments som var på något sätt ett genusperspektiv, som inte är helt obekant. I alla fall inte när man som jag har hunnit bli en halvt "Jurassic Park" historia och fyllt kvoten kvinnligt kontra manligt i avigsidor. Kommentarsfältet var tämligen intressant, eller skall man egentligen tycka att det var rätt skrämmande…

1 kommentar:

  1. Totalt 1 inlägg

    den verklighetsbaserade filmen är BRA!! (2012-06-04 23:07:58)

    fast du skriver att du är en "Jurassic Park" historia är du klarsynt och uppdaterad.misshandel av kvinnor i hemmen är fortfarande inte något som tillhör en svunnen tid. Inte den underliga kvinnosynen i domstolarna heller. Den enda gången svensken ställer sig upp och tycker något i ämnet är det när de skall försvara kriget i Afghanistan som de rättfärdigar med att det handlar om flickor rätt att gå i skola.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera