onsdag 6 juni 2012

"Gruvarbetarattityden som skrämmer bort folk!"

- den 6 juni 2012, kl 00:26

Det tål att tänka på vem som kommunalrådet egentligen menar, när han slänger ur sig detta påstående.

Ett är helt säkert. Inte kan han mena gruvarbetarna och alla de andra som byggde upp Malmberget, Dennewitz, Tingvallskulle, Robsam, Koskullskulle, Gällivare och hela Gällivare kommun.

Gruvarbetarna som såg till att malmen kom ur berget, under fruktansvärda arbetsförhållanden. Såg till att hela gruvverksamheten fortsatte, trots att de ena gruvpamparna efter de andra avlöste varandra. En gång i tiden fanns i vart fall någon form av symbios mellan ortsbefolkning och gruvföretaget. Nu handlar det hela enbart om vinster och profit sedan lång tid tillbaka och till vilket mänskligt pris som helst.

Det är verkligen obetänksamt, att kasta ur sig något så enfaldigt dumt, som att det är gruvarbetarattityden som är problemet. En ursäkt är verkligen på sin plats.

Detta samhälle som har byggts upp med oändliga umbäranden och under lång tid. Under hela min tid i folkskolan fanns i varje klass, någon elev/ett barn som hade förlorat sin pappa i gruvan. Det ingick i samhällsbilden, när jag växte upp.

Alla de här människorna som trodde på framtiden och ville göra den till en medmänsklig boning för människorna, var de som formade hela samhället. Det var dessa människor som fick hela Malmbergets municipalsamhälle, att bli ett blomstrande kulturliv, med affärsverksamheter i precis varje kvarter.

Folkbildningen fick en given plats i samhället. Liksom skolor, vård och omsorg var en naturlig sak, att förse människorna med. Friluftsliv och idrott var också givna inslag, liksom allt annat som mer eller mindre sedan dess gått förlorat pga. gruvans ensidiga utbredning, utan att bolaget ersatt det man tagit bort, eller lagt under sig.

Befolkningsfördrivningens siffror talar sitt tydliga språk.

Idag finns all anledning att skärskåda vem det är som står för fördrivningen av människorna och de dåliga attityderna, som skrämmer bort folk. VEM är det som sakta men säkert har monterat ner hela samhället, gjort det till ett avgrundshål, som alltmer breder ut sig och där mänskliga fötter aldrig mer kommer att kunna beträda marken.

Malmberget är bara en i mängden. Försvunna är redan Tingvallskulle, Dennewitz, Robsam. Malmberget är sedan länge redan döende och lika ohjälpligt bortom all räddning, liksom de samhällen som gick före Malmberget. Idag är LKAB Malmberget Sveriges i särklass största miljöbov, som toppar utsläppslistan av miljögifter. Bolaget tar vad de vill ha och i den takt de själva tycker sig att det skall ske, oavsett att de förött boedemiljön för de som mot sin vilja tvingas kvar. Man är fråntagen rätten att själv bestämma om man anser att det är en värdig boendemiljö. Det hela är helt absurt, därför att resten som LKAB inte vill ha kommer de att lämna därhän. De människorna kommer att lämnas åt sitt öde.

Lyssna till piedestalfolket, som de själva nu också har utnämnt sig till och sedan på några av de boende och drabbade i Malmberget i den bifogade länken. Känner du som jag, att det är något, som inte går ihop. Något som haltar och inte är i takt med sanningen, över vem det är som blivit problemet i Malmberget och som skrämmer bort folk.


LKAB påstår att det inte funnits någon detaljplan i Malmberget. Medan jag är väldigt säker på att jag t.o.m. läst, när detaljplan för Malmbergets municipalsamhälle fastställdes. Skulle emellertid den uppgiften från LKAB vara riktig och min felaktig. Skulle det betyda att jag som ägare av mark i Malmberget, inte behöver bry mig om att söka bygglov för det jag gör på min mark. Vilket naturligtvis får mig att sväva ut i vilda fantasier. Tänk om jag skulle bygga ett 8 meter högt torn, utan att ansöka om byggnadslov. Där kunde jag sitta och kika ut över förödelsen i Malmberget. WOW...Jag förstår verkligen att man lätt kan bli maktberusad.

Bolaget ägnar sig åt att saluföra, att det är ett naturligt resultat av gruvbrytningen, att gruvbrytningen tar ifrån folk boenden och livsvillkor. Vad de glömmer bort hela tiden i denna hjärntvätt, som tycks funka alldeles utmärkt på den icke observante är att det är på sin plats, att ersätta det man lägger beslag på. Mina grannar skulle nog bli rätt så sura om jag anekterade deras boende, så där rakt av, utan att betala för mig. Men med det statligt ägda LKAB skall det tydligen fungera. Opponerar någon sig utses de snarast möjligt av mobben, som "gnällare". Men ursäkta hur står det till där under hatten, med ett sådant resonemang? 

(Inslag från Nord-Nytt som inte gått att föra över från NK-bloggen).

Men att LKAB anser sig vara självutnämnda härskare och äger alla som bor i Malmberget och Gällivare kommun, det inser man rätt snabbt. Sedan att det är de som håller i taktpinnen hur samhället skall se ut, det råder det ingen som helst tveksamheter om längre. Så piedestalfolket må ursäkta, men de är bara en parentes för hela härskarfolket LKAB. Liksom tillsynsmyndigheten och MoB, som blir avfärdade som några oönskade byrackor, när de vill veta vad det är som dammar över människorna, som lessnat på att översköljas av bolagets damm. Vad dammet innehåller, det redovisas inte heller av bolaget.

Vad härskarfolkets intentioner är, kan inte ens den blinde längre blunda för. LKAB säger i klartext: Vi kan inte ha en mixad zon! Vi betyder att det är LKAB, som dikterar hur bebyggelsen skall se ut. De boende i kommunen är de som får betala förödelsens konsekvenser, eftersom piedestalfolket inte haft något att sätta emot. LKAB är de som skall tala om vilka som skall tvingas kvar, eller som i annat fall bara har en enda utväg kvar, som så många redan fått välja: att bli fördrivna av bolagets verksamhet. Tung industri och bostadsbebyggelse går inte ihop, har forskarna och Boverket sedan länge slagit fast. Inte något som bolaget reagerat över, eller är speciellt brydd över. De har egna lagar.

 http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=4888068#fank4888374

Härska genom att söndra heter den här välkända metoden. Den får som konsekvens, att det är så man gör sig av med det som är ett streck i den egna räkningen. Bolaget pekar hela tiden med hela handen och sätter ortsbefolkningen på plats i hundgården! Samtidigt som bolaget sopat banan inför framtiden. Det man inte vill ha, det lämnas åt sitt öde.

Nu kanske du är en lika obstinat och förhatlig typ, som jag är och undrar: Men hur i helsefyr gick det till, när det var LKAB som började fastställa egna detaljplaner, ta kommandot över människors levnadsvillkor och hela kommunens väl och ve?

Tror man nu, att nu kan det inte bli snurrigare än så. Då tror man fel. Fel! FEL!

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6953917#forum

NU är det helt plötsligt: "Gruvarbetarattityden som skrämmer bort folk!"

Piedestalfolket har nu äntligen förstått, att hela kommunen håller på att försvinna/gå under! Men ännu är det tydligen en bra bit kvar att inse varför. Så till dess så får vi andra bära det oket, som Oscar Wilde, gav uttryck för: "A dreamer is one who can find his way by moonlight, and his punishment is that he sees the dawn before the rest of the world".

Men man kan inte göra det så enkelt för sig, som att skylla på någon "badkille med visioner". Därför att den här baklängessagan tog sin början långt dessförinnan:

http://www.youtube.com/watch?v=odul5lX0TcA 

Röstar det gör varje människa på eget ansvar!

Det känns som om det kommer att dröja en stund till, innan tankarna har landat. Trots att det redan börjat bli uppenbart vad som kommer att bli, eftersom nedskärningarna börjat bli ett faktum. Det blir den konsekvensen när man varit alltför underdånig och villig till underkastelse. Men också skänkt bort alltför mycket av kommunalägt till bolaget, som går att skänka bort, inkl. mineralersättningar.

Det ena efter det andra uppdagas och när det framkommit, att man från kommunalt håll inte ens längre driver in det som är fakturerat, inser man att det finns mer än en dold agenda. Det hela börjar bli rätt så svårtuggat, eftersom det är så mycket som ingår i den blaffiga tuggan.

Hade det här inte varit så allvarligt hade jag nog betraktat det hela som en saga, som någon berättat för mig.

Själv hade jag önskat vara Rödluvan i den. Saft och kakor i korg och solsken i blick, tycker jag verkar lite mer oförargligt att bjuda på. Eftersom jag inte har med saken att göra, så något smarthuvud på piedestal uttryckte det. Tänk på det, nästa gång ni skänker pengar till något välgörande ändamål, eller till U-länderna: Ni skall BO där om ni är berörda. I annat fall kan ni knäppa ihop börsen igen och ruska på axlarna och tänka: "Det angår ju inte mig, jag är inte drabbad!" alternativt: "Jag bor ju inte där så vad rör det mig, att dem jag är förbunden till har det eländigt!"

Så nu undrar jag. Är det inte dags att vakna? Spotta gemensamt i händerna och ro det här iland, även om skutan kantrar åt alla möjliga håll och hamnat helt ut kurs. Man kommer inte så långt med att försöka dränka någon verbalt i badbassänger, någon som dessutom bara varit en liten bricka i ett stort fult spel, som heter "Härskarna LKAB – statens eget bolag".

Kom också ihåg att just "gruvarbetarattityden" blev skillnaden, som gjorde att utvecklingen gick framåt. Trots att strejken formellt sett var olaglig, samlades sex miljoner kronor spontant in av allmänheten runt om i landet till gruvarbetarnas stöd. Det var mycket pengar på den tiden. Nu menar jag inte att man skall förvänta sig insamlade pengar, men ett stöd och krav om förändring är gott nog. Jag tror inte att svenska folket skulle ge nådastöten nu heller åt de utsatta. Med dagens kommunikationsmöjligheter är det dessutom ingen omöjlighet att genomföra. Det är bara i princip två knapptryckningar bort.

Jag kan inte låta bli att tänka på vad Harry Isaksson sa efter gruvarbetarstrejken:

Bolagsgubbarna är som gökungar – vi matar dem. De är inträngare och puffar vi dem ur boet klarar de sig inte.

(För dem som nu undrar vart mitt första inlägg försvann, vill jag bara tala om att det här blev en betydligt sämre upplaga pga. att den tycktes ha blivit dubbelt införd. Men så var inte fallet. När jag tog bort den ena, så försvann precis alltihop och någon förlaga fanns då ej längre kvar i mitt USB-minne. Den hade jag hunnit radera!)

8 kommentarer:

  1. Totalt 27 inlägg

    Gun Ek - ni är lika vimsiga som de som svarar på allmänhetens frågeställningar! (2012-06-15 23:38:47)

    giftek :)

    Det är TOTALT OMÖJLIGT att föra några som helst sakliga diskussioner med er sort. Pratar man om vitt så gör ni det till svart. Talar man om A så svarar ni med att prata om Ö.

    NU var det INTE fråga om någon konjunktursvängning vi diskuterade, utan NU handlade det om att LKAB har en stab, som ständigt surrar i nattmössan och saknat ALLA former av framförhållning och insikt i det som gäller LKAB Malmberget!

    Som många av er går an skulle man tro att LKAB drivs från dag till dag.

    Trots det är ni allt för MÅNGA, som ständigt hävdar att ALLA VISSTE att det skulle bli det resultat som är idag.

    BESTÄM sig vilken fot ni egentligen skall hoppa på, gnällhögar!

    (flagga som olämplig)

    giftek :) (2012-06-15 23:05:01)

    helt rätt av gnällspik..köpte själv lgh på fjällnäs..lkab gick dåligt och jag fick ge bort min lgh..är väl inte lkabs fel om konjunkturen och efterfrågan ändras. sånt som inte varit brytvärdigt blir helt plötsligt värt att bryta..även på platser där man trodde det var kört. gropen har funnita väldigt länge = har folk vetat om vid köp i mbgt. Men ok fröken ek..vi stänger lkab..= hus och lgh priserna faller i botten men vad gör det..folket kan leva på bidrag..kanske dom har råd med sina dyra huslån ändå..men då kommer väl malmfält attityden fram igen..och alla skyller på lkab igen...gnäll gnäll och åter gnäll..Tur att en gnäll kärring som du inte bor här..vi saknar inte människor som dig.

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-15 19:15:29)

    gnällspikar

    vad är det för baklängesresonemang du för. OM man ringer LKAB och hör sig för vad deras planer är och man får ett svar som är tvärtemot det som blir. Eller de själva anvisar plats där man skall bygga och bo. VAD tycker du att det tyder på?

    För mig är det verkligen ingen gåta vad det hela handlar om.

    Problemet heter LKAB.

    Ansvarets är LKAB:s, som lämnat oriktiga uppgifter! Hade det här varit USA i stället för Sverige, hade de haft så höga skadestånd att betala att hela företaget hade varit i konkurs för länge sedan!

    Slut på diskussion, mer finns inte att tillägga om den här saken.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  2. (flagga som olämplig)

    Gun Ek som är uppdaterad till verkligheten som den ser ut! Sagor är bra men passar inte här! (2012-06-15 19:06:11)

    gnällspikar

    Herre Gud människa, under vilken stubbe lever du? Tror du verkligen att tiden stått still, att pengar är lika värda idag som de var för 30 år sedan. VÄX UPP och agera som en vuxen. Konjunkturen går upp och ner det har den historiskt ALLTID gjort. Det vet man om man läst företagsekonomi. Bara för att nämna en sak.

    Jag förstår verkligen problematiken med dessa meningslösa diskussioner, eftersom om någon säger A så säger sådana som du Ö. Det spelar liksom ingen roll hur mycket man än förklarar, så nog fasen klarar sådana som du att vända vitt till svart.

    Du kanske skulle lyfta näsan från Malmbergsmyllan och se dig om i Sverige, skaffa dig åtminstone något att jämföra med!

    (flagga som olämplig)

    gnällspikar (2012-06-15 14:58:31)

    Dom som verkar gnälla mest över problemen och pengar nu är dom som köpt hus för 0-30 år sedan. Men dom har vetat om problemen med gruvan..skakningar,damm,hus och lgh priser. Om du för 20år sedan trots allt köpt ett hus för kanske 500 tkr så kan du inte förvänta dig att få en ny villa för 2milj idag..Så just nu är det bara en massa gnäll!! Köper du något så är det alltid en chansning..har du köpt hus / lgh i mgbt så får du delvis skylla dig själv.du vet vad du gett dig in i.Lkab:s bud är mer än gott.motsvarande villapris i gve + 25%..en värdeökning för många på över 100%. Trots att man har tabbat sig. Nyss sålde en bekant sin lgh i omr som snart ska rivas inköp 65tkr förs 180tkr.Så gnäll ej

    (flagga som olämplig)

    gnällspikar (2012-06-15 14:48:08)

    ja du gun..hur skulle lkab veta att gruvan och dess tillgångar skulle finnas kvar nu och vara lönsamt då malmsta byggdes? ingen kan sia i framtiden förutom kanske du då. Lkab sålde dispvillan..kanske dumt av dom men lika dumt av köparen då dom vet att den ligger ovanpå en gruva med dess skakningar och besvär. Gruvtekniken går framåt..priserna varierar...lkab kan inte med förhand säga vad som är brytvärt eller inte...marknaden och tekniken styr. Glöm inte att bara för några år sedan så var det kris..personal och entreprenörer sades upp...sedan vände det.Mineral brytning är en chanstagning eftersom marknaden är svajig..

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-12 17:43:05)

    man blir less på de här som påstår så mycket utan att känna till fakta

    Jag vet att jag inte kommer att få det. Tomma tunnor skramlar mest...

    (flagga som olämplig)

    man blir less på de här som påstår så mycket utan att känna till fakta (2012-06-12 17:06:55)

    Gun du lär inte få något svar från signaturen gnällspikar

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  3. Gun Ek, som föredrar sanningar istället för omskrivningar (2012-06-11 16:44:57)

    gnällspikar

    Printzsköld fick inte LKAB klart för sig förrän i slutet på 90-talet. Jag VET det eftersom jag hade vänner som köpt Disponentvillan och börjat renovera den redan innan jag lämnade Malmberget! De åkte också på jordens blåsning!

    Sedan vill jag att du förklarar TROVÄRDIGT hur det kommer sig att LKAB sett till att det byggts på Malmsta och att deras eget bostadsbestånd nu är först ut!

    Förklara sedan hur det kom sig att LKAB valde att återuppbygga kyrkan och Nordan på den plats de nu är!

    Inser du inte att ditt fjärrskådande öga är enbart en chimär!

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek som vet att man INTE kan bo i lufte, det råd som signaturen gnällspikar ger (2012-06-11 16:29:27)

    gnällspikar

    Jag blev arbetsskadeflykting 1991. Min lägenhet i Malmberget hade jag köpt för dyra pengar i förhållande till vad jag själv fick ut, när jag några år senare sålde den, eftersom jag insåg att jag inte skulle komma tillbaka och ingen mig närstående kunde ta över. Det hade känts betydligt bättre än att jag, som det nu blev, fick GE bort pengar/investering till en helt vilt främmande person, som dessutom inte gjort något annat än satt i system att gnälla över köpet! Jag hade dessutom totalrenoverat den.

    Men INNAN jag köpte den överhuvudtaget RINGDE jag LKAB och pratade med dem och hörde mig för om det fanns någon risk för det som sedan inträffade. VAD tror du svaret blev?

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  4. gnällspikar (2012-06-11 15:58:07)

    GUN !! Här har du den malmfältska attityden personifierad...= att det gnälls på ALLT aldrig nöjda.. Folk har köpt och hyrt i malmberget trots att dom vetat om att dom bor på en gruva= damm,buller och skaningar. Varför hyra och köpa där? Enkelt svar = husen har varit så mkt billigare än i gve..hyrorna lägre..dessa människor har levt billigt i många år...nu åker dom på att betala som alla andra då GNÄLLS det... Visst tycker jag lkab ska göra rätt för sig...men man måste tänka längre än näsan räcker..Du bor i gbg..jag bor här..jag vet vad som sker jag spekulerar inte som du. Har vänner som köpt hus för 30år sedan..dom visste och dom accepterar..

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-11 10:54:45)

    gnällspikar

    det här är en vanlig kommentar, som faktiskt inte är något annat än en rejäl amsaga. Inte bara det utan en rejäl rövare!!!

    LKAB har själv stått för att t.ex. Malmsta bebyggts. Var finns LKAB:s egna fastigheter samlade? Just det, precis där det nu är omöjligt för ett boende!

    Ta nu och tänk till som omväxling nästa gång det skall kommas med kommentarer av detta slag.

    (flagga som olämplig)

    gnällspikar (2012-06-09 16:16:49)

    ang bygglov så förstår jag att kommunen är livrädd...lkab sa en gång i tiden bygg INTE i malmberget..men kommunen byggde och privata byggde..dom senast 20åren har dessa människor gnällt om buller och skakningar..Vad hade ni väntat er när ni bor ovanför en gruva?? nu vill nog inte kommunen göra samma misstag igen. Dom vet liksom många andra att gve-mbgt,kos byggdes upp pga gruvorna..nu blir det färre och färre anställda i gruvorna pga av ny teknik. Klart kommunens befolkning minskar...inte alla som trivs i kalla norr,vill jobba i gruvorna, då flyttar man..ingen vits att gnälla..sverige är långt finns många underbara platser..var inte så fega ..ni törs lämna arbetsplatsen malmfälten.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  5. Detaljplan? (2012-06-07 14:18:34)

    Tja alltså jag blir osäker när du låter så säker men jag är inte skarpaste kniven i lådan så jag har antagligen missförstått. :-o

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-07 10:21:28)

    Detaljplan?

    Vadå inte färdig? En detaljplan är väl alltid färdig tills den ÄNDRAS!

    Vad är det för Kalle Anka svar som du har fått?

    Det är väl bättre att de säger som det är, folk kan vända sig till LKAB de äger ju allt inkl. människorna i Gällivare kommun. Kommunen springer ju på tåspetsarna för bolaget, vad än de har för sig.

    Det låter som ännu en dimridå. Eller man kanske skall säga DAMMridå istället, där gör de ju också som de vill. SUCK...

    (flagga som olämplig)

    Detaljplan? (2012-06-07 08:01:10)

    Äh jag orkar faktiskt inte bry mig desto mer längre. Har försökt få titta på detaljplanen men då var den "inte färdig". Visst har det säkert funnits en men de uppdateras väl med jämna mellanrum? Det tillhör väl en av grunddokumenten för en kommun/en centralort. Hörde av annan kommunal politiker att det kan finnas ngn slags dispens för våra malmfältskommuner. Jag är inte kunnig nog i frågan dock SKA det finns en tillgänglig detaljplan i alla kommuner så detta är ett litet mysterium.
    Byggloven är uppe i otroliga summor; har ökat med ett par hundra procent på mindre än fem år. Intressant fast inte så överraskande. Man borde ge betalt åt folk som VILL bygga och bo här. Hemlig agenda; minskad bef

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-07 03:36:50)

    Jessie

    Ja, fortsätt du att trivas. Det är inget fel på den kommunen, mer än att den är vanskligt felskött. Den skulle dessutom ha alla förutsättningar för att kunna vara något, som staten skulle kunna visa upp för omvärlden. Men just nu är det bilden av bananrepublikens totala misslyckande.

    Hoppas att du själv fick en trevlig nationaldag (Fd. Svenska Flaggans Dag)

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  6. (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-07 03:17:04)

    Arbetsjargonger finns det överallt, det borde väl TN om någon veta. Även öron boende inom Göteborgs stad nås av innehållet i kafferepssamtal och politiska ovationer!

    Sign. Malmberget:

    Län Norrbottens län Kommun Gällivare
    Vattendistrikt Bottenviken
    Organisation Luossavaara-Kiirunavaara AB
    Organisationsnummer556001-5835
    Fastighetsbeteckning Gällivare 13:42, Gällivare 13:44, Gällivare 13:46, Malmberget 8:129, Malmberget 8:17

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-07 03:08:29)


    Tillåter man dessutom att skattepengar hamnar i andra kommuner än där de är intjänade blir det väl inga guldstjärnor i kanten precis åt den egna kommunen, mer än hybris.

    Har ortsbefolkningen ingenstans att bo.

    Skapar man döda torg pga att några vill bo centralt, men inte förstår "prislistan" av ett centralt boende.

    Visserligen har jag inte bott i kommunen själv på många år. Men mina äldsta barn hann bli vuxna innan vi flyttade och min bild av människorna stämmer inte överens med TN:s bild. Jag är snarare mycket förvånad att kulturlivet å annat hållit näsan över vattenytan så pass länge med den kräftgång som varit.

    forts.

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-07 03:05:11)

    Ja, inte vet jag. Men nog ser jag och många fler med mig vartåt det här utpekande fingret hela tiden pekar:

    Kommunanställda som ger kommunen i egenskap av arbetsgivare bottenbetyg.

    Företagarna i kommunen som känner sig strypta av LKAB:s monopol.

    Turistverksamheten som saknar övernattningsplatser pga. VADÅ? Gissa nu... pekfingret.

    Dundret skall bli andelslägenheter! Mysko affärstransaktioner...

    Trojkan i kommunhuset har sig själva att skylla, så illa skött som mycket har blivit.

    Säljer man ut kommunen för kaffepengar, skramlar det snart rätt tomt i den kaffekassan.

    forts.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  7. Malmberget (2012-06-06 20:26:56)

    Alla av LKAB:s inköpta tomter ingår i LKAB:s egen industritomt Malmberget 8:17. Den tomten innefattar även hela Kaptensgropen.

    (flagga som olämplig)

    Jessie (2012-06-06 19:40:58)

    Såå bra skrivet... Trivs i denna kommun och hoppas att folk får upp ögonen innan det är dags att sätta upp stängskylten vid kommungränsen..

    Vi hade behövt dig i vårat kommunhus..

    Tack för bra och vettig läsning Gun.

    Trevlig nationaldag.

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-06 17:51:14)

    Detaljplan?

    Hör med MoB! Det finns visst detaljplaner, det fanns det redan för Malmbergets municipalsamhälle.

    Att inte LKAB behövt göra något utan bara pekat med hela handen och slängt upp sina stängsel är FEL!

    Träffade en gammal vän helt oväntat igår, som också lämnat kommunen. Där kunde förtäljas att det fanns två andra maktfaktorer i kommunen, som också pekade med hela handen. Jisses, vad skall det bli av kommunen, när ingen stabil förare sitter vid ratten?

    (flagga som olämplig)

    Detaljplan? (2012-06-06 17:21:38)

    Man var är detaljplanerna då? De går inte att få tag på. Och då finns de antagligen inte.
    Här ska byggas! :-)

    (flagga som olämplig)

    (2012-06-06 16:37:50)

    Det här med det skulle saknas detaljplaner, det har jag faktiskt VÄLDIGT svårt att svälja. Därför att skulle så vara fallet, skulle det innebära att alla byggnader som LKAB äger inte har någon typkod, inte heller de som de har köpt upp!

    Låter som ännu en saga i mina öron.

    Mer intressant vore att veta hur kommunen agerat, när helt plötsligt byggnader bytt typkod småhus etc., till typkod: industritomt, UTAN att kommunen & länsstyrelsen/tillsynsmyndigheten medverkat/agerat på något sätt, det är ju inte staten som förvärvat, utan ett AB. Känns som om det är mycket som haft mysko handläggningsrutiner.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  8. Malmberget (2012-06-06 12:09:43)

    Jo, då, det finns många detaljplaner över Malmberget. Men det finns inte en enda heltäckande. Varje detaljplan täcker bara små områden.
    LKAB har fritt fått göra om bostadstomter till industritomter, t.ex. i sprickzonen i Östra Malmberget. Och det utan att be om nya detaljplaner med områden som är mixade bostads- och industritomter. Kommunens Miljö- och byggnämnd har inte agerat mot LKAB trots detta uppenbara lagbrott.
    Du, Gun, har i denna blogg gjort en utmärkt beskrivning av hur LKAB med kommunens passiva medverkan härjar i byn.

    (flagga som olämplig)

    Detaljplan? (2012-06-06 10:45:13)

    Nej ingen detaljplan så du har egentligen rätt i att bygglov inte krävs. Jag har eftelyst denna detaljplan och eftersom den inte hittats än idag antar jag att den inte finns plus att jag hört om ngn slags dispens som finns i KRA och GVE kommun.
    Det sjuka är att t o m byborna och/eller de som bor långt bortiskogen får INTE bygga ett jota utan bygglov. Länsstyrelsen säger BYGG och GVE kommun säger NJET!
    Tragiskt för folk som inte ens ids söka bygglov, eller får nej från kommunen fastän de egentlgien har rätten på sin sida.
    Men nte orkar var och varannan överklaga till alla möjliga instanser. Kommunen är duktig på att slösa skattepengar på processer!! Intressant att se siffror på processande

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera