tisdag 8 maj 2012

Bedrövligt agerande av LKAB, igen. Trots en hel stab av informatörer blir det inte till det bättre

- den 8 maj 2012, kl 23:48

förstora
och nog börjar det kännas som om måttet är mer än rågat. Så här lät det i en nyhetsutsändning i både SVT och i Nord Nytt idag:

http://svt.se/2.126179

Skall man inte ha högre svansföring än så om man vill framstå som seriöst statligt företag.

2009 försökte sig LKAB på ännu en omskrivning av sanningen. Det har varit många under årens lopp. Men då år 2009, försökte man åter sätta munkavel på människor, som ville ha tid för öppen debatt med LKAB och/eller kommunpolitikerna. Det hade hänt alltför mycket i kulisserna, som inte på långa vägar var bra och som krävde möten på lika villkor. Man ville inte att samma sak än en gång skulle upprepa sig.

Innan dess hade det skett en hel del innan LKAB:s kommunikationsdirektör Lotta Fogdes inträde på spelplanen, som hon uppenbarligen saknade insikt om då, år 2009. Sålunda visste hon inte mycket om den press som sattes på husägare boende vid Elevhemsområdet.

Vi kunde bl.a. under lång tid i lokalpressen läsa om: hur folk på Elevhemsområdet vägrade finna sig i att bolaget skulle bestämma om de skulle byta bort sitt billiga boende för en spottstyver i förhållande till vad ett likvärdigt boende skulle kosta. En del husägare hade betalat av sina huslån, dvs. planerat för en trygg ålderdom, för att bara konstatera att helt plötsligt befinna sig i en situation där de förväntades sälja sina villor till priser, som inte stod i relevans till verkligheten.

Idag vet vi att många faktiskt också blev grundlurade av LKAB! Anders Furbecks försvar till det var år 2009 i pressen: att "det inte går att backa bandet", vilket var fullständiga rena floskler och hans uttalande i radion var också anmärkningsvärt om vad LKAB har för skyldigheter.

Historien låter sig dock inte lika lätt omskrivas, även om många länkar syns vara ej åtkomliga:

http://www.dn.se/ekonomi/man-kanner-sig-blast-av-dem?rm=print
http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=4070416

Vad har då politikerna i Gällivare kommun gjort?

Av de dryga 14 000 personer som en gång bodde i Malmberget är det inte många tusen som återstår. Vill minnas att jag hörde en siffra på ca 3 000 sist.
Robsam, Tingvallskulle, Dennewitz etc. är i det fallet oräknade.

Människor har under väldigt lång tid funnit sig i att bli bortkörda från sina hem, när gruvan tagit plats. Den tysta fördrivningen från kommunen har skett under ansenlig tid. Det är en bedrövlig syn som möter varje återvändare, som varit borta ett tag. Det är ungefär likvärdiga omdömen: dött samhälle och passiv inställning till LKAB.

Inte sällan deltar man i gruvvisning med proffsig föreläsning, man är uppenbarligen numera stolta över att jobba i bolaget. 30 miljarder i omsättning och 15,5 i vinst. Man kan då undra hur det kommer sig att det aldrig från kommunalt håll propsats på att få behålla en miljard för samhällsomdaning, istället för att idka fördrivning.

Det har aldrig slagit politikerna att människor behöver få välja sitt boende och sina liv själva. Stå i kommuns tomtkö för att t.ex. kunna bygga eget hus i egen regi, har varit och är i stort sett en utopi för den vanliga människan. Det har varit vikt för ”få utvalda”, trots att det är det billigaste sättet för människor att få ett eget hus, efter eget tycke, smak och behov.

Valmöjligheterna har varit i det allra närmaste obefintliga för övriga. Man kan väl kalla det vad man vill, men en fördrivning är det trots allt fråga om. Hur gärna man än vill skriva om historien så att den blir mer rumsren.
Än en gång har LKAB slagit an taktpinnen, utan att lyssna till dem som är berörda. De drabbade vill ha garantier om att själv bestämma, när de anser att boendet skall lösas in av bolaget, inte tvärtom.

För att inte tala om de som inte ens kom med i den långa tidsplanen.
Man kan undra hur mycket tondöv man i egenskap av statligt ägt bolag kan göra sig, med tanke på att boendemiljön i Malmberget är utdömd av både forskarna, Boverket m.fl.

Jag kan inte sluta att förundras, hur illa skött det här är.

3 kommentarer:

  1. Totalt 11 inlägg

    Gun Ek (2012-05-13 20:58:09)

    Empati

    Ja, hade det handlat om något annat land, hade det blivit ett ramaskri. Men nu är det en plats i Sverige det handlar om och då blir folk så hemmablind att de blir precis tvärtom. De ser inte ens vad som hänger mitt framför näsan.

    Det må vara att vuxna blir utsatta för dessa hemskheter, men för ett barn är det ett stillestånd i hela tillvaron, som har mycket skadlig inverkan. Det som LKAB utsätter barnen för är faktiskt barnmisshandel. Man har varit mycket bekymrade hos de myndigheter som har barnansvar. Hela situationen är mycket komplex. Men det verkar inte bekymra vare sig de sociala myndigheterna, eller förhandlarna i kommunhuset och allra minst LKAB, dess styrelse och ägare!

    (flagga som olämplig)

    Empati (2012-05-12 09:47:56)

    Lite konstigt också att LK kan bryta nya vägar, avverka skog och köra maskiner lite här och där utan att alla tillstånd är klara. Ex vis nya vägen som dras bakom Murgatan. Som ska vara där i några år innan det ska brytas ny väg. Folket som bor där ikring borde få betald semester tills de har nyckel till ny kåk. Jag bor INTE där jag hade hoppat från Focus i sådana fall. Tänk hur folket på elevhemsområdet och runtikring har det/haft det. Risker för d boende och deras barn med farliga områden som delvis inte varit instängslade, industrimaskiner, hus och möblemang utspridda, damm, inbrott och deprimerade människor. Inget verkar tas tillvara av de rivna husen heller!? Hållbar utveckling???!!

    (flagga som olämplig)

    har LK egna lagar?? (2012-05-09 21:07:40)

    Länk,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2798015/sb,p103331,1,f,-1

    2 minuter in på sändningen kommer beviset för att LK väljer egna vägar och mörklägger sina förvärv!! Det har gått så långt att jag tycker att LK:s styrelse skall förklara hur det kommer sig att LK inte lever upp till de regler som finns vid förvärv av fastigheter.det finns fastighetsägare som trots försäljning till Lk kvarstått som fastighetsägare. Gäller inte vanliga lags- eller fastighetsregleringsregler för statens egna bolag?

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  2. Gun Ek (2012-05-09 17:48:04)

    tror det blir svårt för en del att följa uppmaningen de har för mycket att riskera

    Uppgifterna kommer att vidarebefordras till den statliga utredningen om minerallagen. Skulle man på något sätt bli drabbad pga att man gett ut sin identitet eller de rätta förhållandena, handlar det i detta fall om skarpt läge.

    Men jag förstår oron. Jag har själv tagit emot telefonsamtal där man varit orolig för repressalier och jag har manat till att "ligga lågt" och bara göra det som är lagligt & korrekt riktigt. Det här läget är utan överdrift en balansgång på knivseggen.

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-05-09 17:25:20)

    Signaturerna: Avskyr situationen de satt mig i
    Jag vill inte att mitt hus sprängs sönder fler ggr

    Skulle jag vara i era kläder skulle jag skriva till LKAB i Malmberget och be dem om deras "finfina" erbjudande, som de nu gått ut med och hävdat är sant. Det är ju inte så att det är LKAB, som skall tala om när man fått nog av en dålig boendemiljö som de har skapat.

    Är LKAB i Malmberget tondöva, skicka det vidare till Maud Olofsson i LKAB:s styrelse. När hon var näringsminister skrev hon till mig att hon var bekymrad över det som jag tog upp ang. era förhållanden.

    Inge respons där heller, då är det Peter Norman i regeringen som är YTTERST ansvarig.

    (flagga som olämplig)

    SENSUR (2012-05-09 14:39:13)

    Försökte sätta in länken, villaägarnas rekommendationer till de blåsta på NSD men den kom inte upp!

    (flagga som olämplig)

    tror det blir svårt för en del att följa uppmaningen de har för mycket att riskera (2012-05-09 12:47:23)

    Villaägarna efterlyser dem som har lurats av LKAB.

    Länk

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-05-09 12:42:41)

    Jag vet i alla fall att det är sant, det som nu LKAB:s informationsavdelning hävdar är en lögn. Länk

    Det finns folk som blivit lurade! Exakt så här skriver en av dem i ett mail år 2009:

    sålde mitt hus på Elevhemsområdet år 2000 med förlust, men det är glömt nu, hoppas att resten i alla fall får betalt

    Befinna sig mitt i stormens öga talar inte för att sanningen kommer att redovisas. Det är väl något som LKAB:s informationsavdelning krasst räknar med!

    NU är det dags att ägaren staten byter ut hela LKAB:s ledning och styrelse, om den här klappjakten skall fortsätta på människor.

    (flagga som olämplig)

    Avskyr situationen de satt mig i (2012-05-09 12:39:26)

    Det är fruktansvärt deprimerande att laga samma sprickor i huset dag efter dag och att upptäcka nya sprickor var och varannan dag.
    Och att veta att kommunen planerat att vi ska ha det så i 12 år till. Isstället för att vi ska kunna köpa hus på fast grund eller bygga nytt i gällivare.

    (flagga som olämplig)

    Jag vill inte att mitt hus sprängs sönder fler ggr (2012-05-09 12:28:56)

    Lkab och kommunen har bestämmt att vi ska sitta på våra händer i 12 år till. fram tills att våra hus är söndersprängda. då ska husen värderas och när vi blir pensionärer så ska vi köpa nya hus. Varför får vi inte göra det nu, när vi vill och kan ? Men villlaga och packla samma sprickor i husväggarna i 12 år till eller 20 år till ?

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera
  3. Gällivare kommun avvecklas (2012-05-09 11:17:20)

    Gällivare kommun: Befolkningen -24 första kvartalet 2012. Befolkningskurvan fortsätter att peka ner.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera