måndag 6 februari 2012

LKAB i görningen.

- den 6 februari 2012, kl 10:23

Är det någon som på allvar kan säga:

Pdv (på det viset) eller Pdlv (på det lilla viset) i ett halvförvånat konstaterande över de uppgifter som LKAB släpper ifrån sig.

Ja, jag menar ta bara det här med hur skalv redovisas. Ett enda mätvärde säger på pillevitten precis ingenting. Därför att en mätare har ett lågt mätvärde medan andra mätare kan ha mätvärden, som vida överskrider det tillåtna. Berget är dessutom perforerat, som en enorm, välbebodd myrstack och det ger utslag precis var som helst, ibland långt ifrån själva stormens öga.

Mer intressant vore att veta hur många överstigna mätvärden/år, som normalbyggnaden egentligen tål. När infinner sig material- och konstruktionsutmattning. Hur är det då med själva marken där hus och ledningar står.

På något sätt har mycket av det som borde vara fakta lämnats åt "det hade vi ingen aning om" eller "vi blir bättre på att förutspå", det tror jag säkert. Men det inbegriper dessvärre varken människor, eller högst privat egendom, som bolaget inte äger, dvs. bolagets ägare staten.

Det där med att förutspå det känns mer som man hamnat i händerna på ett kringresande tivoli, där det sitter en dam framför kristallkulan och spanar outgrundligt in i densamma.

Ta bara det här med Fabiantaket, som förväntas braka ihop endera dagen. Är det överhuvudtaget någon som egentligen vet vilka enorma massor det är som kommer att braka ner i avgrunden totalt?

Den utomstående experten Graham Swan, verkade i alla fall ha vilket scenario som helst öppet.

Tilläggas bör att den utomstående experten (Graham Swan) givetvis enbart uttalat sig om tänkbart händelseförlopp, inom gruvverksamheten. Totalt negligerat är av LKAB, staten såsom ansvarig ägare av bolaget, Gällivare kommun, berörda myndigheter, dvs. även miljödomstolen vad som kan tänkas hända med berörda anställda, malmbergsbor, byggnader etc.

Disorienteringen och den faktiska mängden berg som kommer att störta in/rasa verkar vara ett solklart fall för kristallkulan.

"Det kommer att damma lite och så blir det inget mer" är den allra vanligaste kommentaren, som "Einsteins" syssling, eller pyssling släpper ifrån sig. Ungefär som:

- Vi riktiga malmbergare är av den hårdkokta typen, inte som de där gnällarna. Även om huset trillar omkull, ledningarna går av och mark av Fokushusets höjd (gånger vadå i längd och bredd?)faller handlöst ner i avgrunden, kommer vi bara att ruska på oss lite och tycka, att det måste nog vara de jävla myggen som kom ovanligt tidigt i år och verkar bitas som själva fan. Grannjävlarna har väl fest igen. Fy fan, vilken bas deras stereoanläggning måtte haft av dånet att döma!

Det är väl det här som man måste beteckna som "nöjd-med-korven-i-kylskåpetsyndromet".

LKAB:s VD hade häromsistone ett underbart uttalande. Han beklagade sig över handläggningstiden för expandering. Det verkar som om hjälp med att fylla i blanketter rätt och framförhållning är en akut bristvara. De kanske rent av borde använda sig av sin advokat i Stockholm, han som är expert på att få till anstånd i miljödomstolen.

Det är liksom ingen hejd på hur sjövilt man både får och kan äska anstånd, när man heter LKAB. Endera dagen har man fått igång rening i Kiruna redan 2007, men man behöver ändå ända till 2014 för att lyckas åstadkomma samma rening på en, i redan bruk tagen anläggning, i Vitåfors, (dvs. LKAB i Malmberget.)

Man dribblar istället runt med att flera år till av anstånd behövs, därför att man skall "samköra" miljötänket/utvärderingen i Kiruna och Malmberget. Ungefär som om de två olika gruvorna hade en geografisk samhörighet. Varför inte lika gärna klumpa ihop all världens gruvnäringar, när man ändå håller på och valsar runt.

Snart kommer de väl kanske rent av att ha kommit på hur det är att driva en gruva mitt bland människors boendemiljö. Önska är väl fritt.

Är det någon som kan gissa hur många månvarv processerna i miljödomstolen har pågått mellan LKAB och dem som gruvnäringen har drabbat? Nu talar jag inte om de som blev grundlurade av LKAB:s lille irrbloss och som inte fick veta hela sanningen.

Gruvföretag skall betala 1,5 promille av malmvärdet i nyttjanderättersättning, varav 3/4 går till markägaren, 1/4 till staten. Skadeståndslagen är däremot inget att leka med även om man inte kommer upp i de amerikanska summorna. I alla fall inte än så länge. Men det finns ju alltid en EU-domstol, som brukar tycka annat.

Efter den upplysningen är det nog på sin plats att säga:
- Pdv !?!
eller kanske rent av:
- Pdlv !?!

1 kommentar:

  1. Totalt 4 inlägg

    Gun Ek (2012-02-24 20:23:18)

    Jodå, jag läser ALLTID Jons bloggar långt innan jag själv började blogga på NK. Men Jon glömmer alt. är inte medveten om att problematiken i Malmberget är långt långt mycket värre än det som saluförs duktigt av LKAB.

    Problemen i Kiruna är på något sätt barnsjukdomar i jämförelse med Malmbergets problem, som man väl tyvärr måste jämföra med grasserande cancersvulst.

    (flagga som olämplig)

    Läst (2012-02-23 10:47:16)

    Du har väl läst grannbloggaren?
    Länk

    (flagga som olämplig)

    02.35 GMT igår natt den 12 februari 2012 vållade LKAB på nytt ett kraftigt jordskalv vid Malmberget. (2012-02-13 09:03:35)

    Finlands seismologiska institut i Helsingfors mätte styrkan till 2.3 på richterskalan. 14.25 GMT samma dag skakade LKAB om Malmberget igen. Norska Norsar beräknade att skalvets netmag var 2.20 på richterskalan. Stationen i Hagfors registrerade magnituden 2.73. Inte ett knyst om skalven på den skyldiges infantilt greenwashande hemsida eller i länstidningarna varav mig veterligt en informerades för ett dygn sedan. Som jämförelse kan t ex tas Stockholmsskalvet som utlöste panik och orsakade stora rubriker. Dess magnitud var 2.0.

    (flagga som olämplig)

    Bengt Anderman (2012-02-07 14:06:10)

    Det var en av de roligaste beskrivningar av LKAB:s eländiga behandling av oss Malmbergsbor som jag har läst! Och nu är det kyrkogårdens tur enligt dagens Kuriren!
    LKAB klagar ständigt i massmedia över hur långsam tillståndsgivningen av olika myndigheter är. Bolaget har precis som Gun skriver fått en massa anstånd med att lämna in yttranden både till Mark-och miljödomstolen och till Bergsstaten. Det är alltså inte alls dessa myndigheters fel att processerna går långsamt. Det är helt och hållet bolagets eget självförvållade fel!

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera