torsdag 12 januari 2012

Malmberget - Gropen som Gud och regeringen glömde - Sveriges största miljöskandal.

Det vände sig i magen när oppositionspartiers motioner ang. ”samhällsomvandlingen” till KF avslogs. Då var den allra sista gnutta hopp ute för min del.

Ännu har jag inte ens fått något svar på vad det är för personer, som sitter och förhandlar med LKAB, eller vilken expertis som finns att tillgå i dessa förhandlingar. Ej heller vilka som skall omfattas av dessa förhandlingar och vilka som kommer att lämnas därhän åt sitt öde!


http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6259078#forum

Dolda förhandlingar som dessutom sker långt över de drabbades huvuden. Vi har med andra ord infört livegenskap i Sverige och smygkonfiskering av högst privat egendom!

Efter att haft så många och nära kontakter med en alltför stor del av drabbade i Malmberget, har mitt förtroende både för LKAB, LKAB:s styrelse, Bergsstaten, Länsstyrelsen, Malmfältsdelegationen, Näringsdepartementet/Regeringen för att inte tala om de styrande inom Gällivare kommun förbrukat mitt förtroende. Av det kapitalet återstår idag precis ingenting.

Men LKAB:s greenwashing drabbar inte enbart Malmbergsborna. Även i Koskullskulle finns gott om fullt med synliga bevis. Det är inte enbart så att bolaget lyckas slå split mellan lokalbefolkningen genom en massiv propaganda. Utan man negligerar problemen, trots att LKAB säger sig inte ha något ansvar, än mindre kunskap för vad som händer utanför industristaketet.

När jag tänker på vart och ett av de öden jag mött, eller fått vetskap om, alla de rättsprocesser mot privatpersoner som finns i domstol, blir det nästintill obegripligt. Det här händer i Sverige, utan att det svenska folket är medveten om vad som egentligen händer på hemmaplan.

De sitter möjligen och på sin höjd inne med den glamoriserade bilden, som LKAB:s VD Lars-Eric Aaro förmedlade i sommarpratet: Hej å hå vi till vår gruva gå. I en glättig sommarbild, från en person vars hela liv har gått på "räls". Men som befinner sig ack så långt ifrån den verklighet bolagets fördrivning och den mentala & psykosociala tortyr som ortsbefolkningen i Malmberget utsatts för i allt högre grad.
 
Lyssnar man till kommunalrådet Tommy Nyström i Uppdrag Gransknings reportaget, som sändes i TV-rutan december 2006 och ser till hur han idag agerar och uttalar sig, förstår man att morgonmöten och dunkla förhandlingar med LKAB haft en stor påverkan på honom och resten av de ansvarig för ortsbefolkningen.

LKAB håller dessutom på att mer eller mindre överta den kommunala attraktiva marken och byggnationer för priser som en vanlig dödlig inte ens kan drömma om! Priser från 1:- och uppåt! Trots att LKAB i rimlighetens och anständighetens namn borde ha gjort rätt för sig och köpt in de fastigheter som finns i Malmberget i första hand. Det är trots allt där bolaget har havererat både boendemiljö och hela bostadsmarknaden!

Den epidemiska undersökningen, som inkom till miljödomstolen har för åtskilliga år sedan dömt ut Malmberget som boendemiljö. Men domstolens rättsprocess mal sakta och under tiden mals tillvaron sönder och samman för de som drabbats. Det är många tragedier jag hunnit ta del av. De som fortfarande bor kvar har inte ens valfriheten att få välja: stanna kvar eller flytta till likvärdigt boende.

Men kovändningen som kommunalrådet gjort från TV-reportaget 2006, gäller inte enbart honom. Därför att inom kommunens ansvarsområde finns idag inte ens en handlingsplan för de olika svåra scenarion, som den utomstående experten Graham Swan varnade för.

Förutom Fabiantaket som han varnade för t.o.m. kunde sluta i en utblåsning av gruvan (blow out), fanns inte ens omnämnt det som kommer att ske i Printzsköld. Någon helhetsbild över samtliga brytningsställen inom Malmbergsgruvan har inte heller gjorts, trots att man begagnar sig av skivrasbrytning. Det är dessutom helt uppenbart att de olika brytningsställena påverkar varandra. Det framstår väldigt tydligt i de skalv som uppstår. Något som LKAB själva kallar för "händelser". En händelse låter onekligen inte lika farligt som skalv!

De otaliga skalven från de olika brytningsställena har fått en oroväckande utbredning, därför att det är inte ens längre i den delen som händelsen sker som de största utslagen blir. Trots det och så många år som nu förflutit finns ännu varken en handlingsplan inom kommunen, eller regelrätta mätningar över de digra föroreningar som kommer från gruvverksamheterna. LKAB själva är kallhamrade, de säger att vill Räddningstjänsten ha information är det på deras eget initiativ! Trots att de själva är medvetna om att varken de eller kommunen sitter inne med den kompetens som egentligen hade behövts. Så talar ett statligt ägt bolag till den ortsbefolkning, som de dragit alltför stora växlar på. Hur upplösningen blir står skrivet i stjärnorna.

Taket till Fabianhålrummet är enligt senaste lämnade uppgiften 55 i tjocklek och har en rejäl yta. Vad det omräknat i ton handlar om, den siffran undanhålls alltid, inkl. fallhöjd etc. Dvs. allt av värde, som möjligen kunde få en beräkning om vad det hela kan handla om för människor och byggnader. Alla experter på byggnaders hållfasthet etc. de tvår sina händer och vill inget ha att göra med saken. Ändå skall Sverige vara Kina behjälplig vid jordbävningar, när det gäller byggnader, allt enligt förre näringsministern Maud Olofsson, när hon besökte Göteborg innan valet.

Då skall man också hålla i minnet att pelaren som håller upp Fabiantaket urholkats rejält. Pelaren verkar ha minskat ytterligare 2 cm från de redan urholkade ca 30 cm. Man behöver inte ens ha ett sommarprogram för att inse att detta tak, vars pelare håller på att ge vika och gräver sig in mot bebyggelsen, inte har någon större skillnad från det tak som i Uppdrag Granskningsprogram var 100 och ändå helt plötsligt störtade in. Visserligen tycks LKAB hysa en förhoppning om att Fabiantaket skall vara som Karlsson på taket, självhängande i luften. Men är inte Karlsson på taket världens största påhitt?

Skillnaden är bara att taket på en tjocklek av 100 (i TV-reportaget 2006) inte var i bebyggelsens omedelbara närhet, som det nu är fråga om. I ett yttrande till Miljödomstolen har Länsstyrelsen (tillsynsmyndigheten) poängterat att det inte finns någon buffert till bebyggelsen vad gäller Fabiantaket och dess pelare! Det tycks dock inte bekymra kommunens ansvariga tjänstemän, eller förhandlare, vilka de nu må vara. Än mindre det statligt ägda LKAB, eller dess ägare, vars närmast ansvariga är regeringen!

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6258971

 En vanlig syn....
 
Ett steg i Malmbergets förintelse.




Här är det husen på Hertiggatan som går i graven för att aldrig mer uppstå.

5 kommentarer:

  1. Tack Gun för att du för fram den lilla människans talan mot den stora gruvjätten LKAB.Du gör ett otroligt bra jobb.

    SvaraRadera
  2. Bilden på bloggen är gamla Na: kungsallen 32
    de andra bilderna är Hertiggatan 21
    Alla husen i detta kvarter är nu rivna, fler hus 30+ är under rivning kring spaljevägen ned mot trädgardsvägen det är väl det som är samhällsomvandlingen i Malmberget!

    SvaraRadera
  3. måste verkligen beundra dig för ditt engagemang i dina gamla hemtrakter.tyvärr är det många som inte förstår vad som händer.Ändå är det många som jämför hur det var på 50-60 talet att vara ung då.De har ännu inte förstått att lk står för något helt annat än de gjorde förut. du har kommenterat och poängterat det många gånger ändå tycks folk inte reflektera utan de är inkörda på gamla hjulspår.

    SvaraRadera
  4. Möter den åsikten om och om igen. Det gäller någonstans att ha tålamod med de som ännu inte lagt ihop pusslet och sett vari det felar. Till dess lär jag tillhöra kategorin "de utskällda". Det är tungt mellan varven, men så är det väl när man tagit fan i båten. Det är bara att ro på och förhoppningsvis nå land så småningom.

    SvaraRadera
  5. Tråkigt att så många som bor i Kommunen (GVE) är så dåliga på att se längre än nästa löningsdag. Men det kanske är så att det är "vissa" som har förmågan att se bakom krönet som är de som i onödan mår dåligt för att just vara vidsynta. Leva för dagen, skita i all planering för framtiden och blunda för all kritik och minsta problem som rör hemtrakten. Jag tror att i GVE kommun måste de lyckligaste människorna på jorden bo, de blundar totalt för allt annat än det som kan "antydas" vara positivt och skriker rakt ut om något kritiseras eller verkar negativt.

    SvaraRadera