söndag 30 januari 2011

Visste du verkligen, att under din livstid kommer du att ha rengjort ugnen 120 gånger?


- den 30 januari 2011, kl 11:05

Det stod det i ännu ett totalt obegripligt reklaminslag. Vad det var reklam för? Ja, kan du lista ut det är du mer än skarpsinnig!

Jag satte mig i funderarläge och funderade så det knakade. Hade jag ens kommit upp i 50 gånger så här långt?

Det blev att ta på sig stora tänkarluvan.

Få se om jag är 59 år gammal (drygt...) och flyttat hemifrån när jag var 17 år, alltså har jag då avverkat 42 år som "kökschef". Men åren då mamma låg på sjukhus måste alltså tillkomma. Även om jag och pappa undvek ugnen i möjligaste mån, förutom när det skulle bakas, eller göras helstekt fisk i ugn.

Hmm.... En del ungsrengöringar minns jag mer än andra. Fixa packningarna till ett topplock till motorcykeln tillhör de större ungsrengöringsutmaningarna jag "fått" här i livet. Skärbrädan av ädelträ som den var placerad på i ugnen, var det bara att skicka iväg till de "sälla jaktmarkerna" på stört. Jag förstår varför fastighetsmäklarna vill att man skall ha bakat samma dag som man har försäljningsvisning. Av samma anledning kan jag förstå, att man inte skall ha slängt in en motor i ugnen samma dag, eller ens samma vecka!

Okey, då. Men då kan det alltså vara fråga om ca. 48 år jag skall räkna med. Av de åren har jag haft förmånen, att ha en sprillans ny spis i hur många år då?

Hur många år och hur många månader kan man dra bort där? Hmm..... Senaste två köpen har varit en självrengörande ugn. Där händer det faktiskt inte så mycket mer, än att man behöver torka ur ugnen lite lätt.

Nu klack det till i mig och polletten valsade ner. Kan det nu vara så att de likställer rengjort, med torkat ur?

Man kan ju aldrig veta, vad de egentligen menar.

Språkbruket är liksom inte detsamma beroende på vart i landet man befinner sig. I affärerna häromkring heter det plastpåsar. I mina ögon är det plastkassar, men så är jag inte född på den sidan om odlingsgränsen där man inte vet skillnaden på en kasse och påse.

En kasse har handtag, medan en påse inte har det.

Så. Jo. Ja, då kan jag nog hålla med om att det säkert kommer att stämma med de 120 gångerna. Speciellt som jag har tänkt mig att bli 118 år gammal.

Men de sista 18 åren tänkte jag surfa runt i tillvaron med RUT-avdrag. Någon gång i livet måste väl det också få infalla.

Vid fyllda 100 år kan det väl vara dags, att sträcka sig efter veckotidningen och maka chokladpralinasken lite närmare foderluckan...