fredag 14 november 2008

Vara uppdaterad och utåtriktad.

- den 14 november 2008, kl 09:24

förstora
Det är varken svårt eller komplicerat.

Jag är en sådan som håller på årstidstraditionerna, har t.o.m förstått vitsen med dem! Nu kan jag faktiskt höra vilda protester om att det blir lååååångt mellan traditionerna, jul, påsk, midsommar.

ICKE då har man missat den nya kalendern som verkar klippt och skuren för folk som INTE VILL ha tråkigt, som bjuder på gratisinslag om vad man kan fira. Vill man vara urspårad, får man dock hitta på något själv. Mina uppslag är alldeles för rumsrena och lama!

Chanukká som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tebet ? dvs. vid nymåne i november-december. Är du inte jude kan du alltid tända lite ljus vid frukost- och middagsbordet, funkar också bra som "ljusfest". Vill man inte det kan man själv leka ljushuvud.

13.11 Guru Nanaks födelsedag. Sikhismens grundares födelsedag är en glädjens fest. Sik eller ej, man kan väl den dagen fixa en indisk middag, eller en på sik. Fisken sik är nog att föredra framför den andra sortens sik. Allmän magdans iförda tyllgardinerna är kanske något för det alltmer feta svenskarna som det påstås att vi är. (Jodå, jag vet, vilket datum det är idag. Igår kom jag inte åt blogginlägget, därför att jag satt i Gränna och käkade de där vit-randiga sakerna, som Sveriges tandläkare har aktier i.)

14.11 Internationella diabetesdagen. Jag tänker på Vivan och Anki och minns Vivans fina och långa vänskap med glädje! Även Ostkakans dag. Vill man nu vara riktigt skruvad kan man fixa pappershattar (min pappa var expert på att vika napoleonhattar av gamla dagstidningar) och fira Kristina Lugns 60 årsdag, till intaget av ostkaka... Zzzzzz...

15.11 Palestinas nationaldag. - Fram med Palestinaschalarna och näbbdojorna och bräck ungarnas 60-talsmode, som är up to date nu, fastän i sämre upplaga!

16.11 Internationella dagen för tolerans. Tvåla in hela badrumsgolvet med hårbalsam och se om det verkligen är sant.

17.11 "Stora insnöardagen 1995 i Göteborg", några decimeter snö och HELA Göteborg LAMSLOGS! Knappt en enda tog sig till arbetet! Nej, nu ljuger jag EN skidåkare hade fotats vid "Kålle me´torsken" uppe på Götaplatsen! Han, skidåkaren, inte Kålle (han går ingenstans, han är en staty!) går i repris i tidningen varje år. Det måste ha varit en nyinflyttad norrlänning, som inte hade hunnit ställa ner skidorna i förrådet för gott. Utifrån den erfarenheten förstår man att hela Norrland egentligen borde vara HELSTÄNGT åtminstone 5 månader varje år! Ni i Gällivare kommun kan väl rita sloganskyltar "valla åt alla" och uppvakta kommunalrådet. Det råder väl fri tolkningsrätt om innehållet i slogan?

19.11 Världsdagen mot barnmisshandel och är man nu typen "för" barnaga, kan man alltid tänka på att det även är Världstoalettdagen. Hur ni alla skall rymmas där får ni väl tänka ut själva! (Flå´t "Olof" jag VET att du har namnsdag)!

20.11 Barnkonventionsdagen. Gäller nog bara barn över 99 år och om de är i sällskap med sina föräldrar, verkar det som.

21.11 Världshejardagen, säg hej till minst tio okända personer! Absolut något man skall ta fasta på. Risken är väl bara att den där personen man möter, tror att man snackar i mobiltelefonen om man nöjer sig med enbart ett "hej".

22.11 Libanons nationaldag. Man kan väl fira att hela hemmet mellan varven ser ut som "Beirut" och veta att allt löser sig! Hur man firar det? Döper dammtussarna så klart!

23.11 98 år sedan sista avrättningen i Sverige verkställdes. Tja, genom statens försorg är väl bästa att tillägga. Jag tror jag klipper tånaglarna istället.
24.11 Denna dag för 149 år sedan publicerades en viktig (?) bok: "Om arternas uppkomst" av Charles Darwin. Jag har INTE läst den och har inte en tanke på det! Man kan som alternativ kika lite på familjefoton, det funkar nog lika bra.


25.11 Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Jag tror jag förser resten av familj & grannar med ruttna tomater och så ringer vi på!

26.11 Ilona Staller, eller Ciccolina som den italienska politikern och porrfilmstjärnan kallades fyller år! Men vem bryr sig? Så DET firar vi!

27.11 Thanksgivning, familjefest i USA. Firas med fylld kalkon. Inte här! Vi kan lika gärna käka torra brödskivor, de dammar också ur mun och öron.

28.11 Albaniens och Mauretaniens nationaldag, vet man inget om det, kan man alltid fira Malte Durhans namnsdag, det var han som öppnade korvkiosken i Gällivare bakom gamla busstationen, den som nu ligger på Centralskolans gård.

29.11 Köpmännens mardrömsdag= Köpfria dagen! Den följer jag mer än gärna eftersom vi fixar inför första advent, dvs. NU först åker ljusstakar upp och det byts till julgardiner i kök och vardagsrum. Allteftersom fram till julafton blir det allt mer jul i huset.

30.11 Brandvarnardagen, är man pyroman kanske man hellre firar att det var 290 år sedan "Kalle knapp" dvs. Karl XII sköts. Hade han inte skjutits hade vi inte heller kunnat beundra Gustaf Cederströms stora målning "Karl XII:s likfärd", som hänger på Göteborgs konstmuseum. Men hade också sluppit de där gallskrikande: "döda döda döda" mupparna! Man kan också slå vad om det stämmer "Om Anders slaskar skall julen braska".

1.12 Internationella AIDS-dagen, jag tänker på Ole, vår vän som fyllde livet med så mycket skratt och närhet! "Stora strutsdagen" också om man vill, eftersom man blundar för AIDS-problemet och hellre låter läkemedelsbolagen fylla sina korrupta kassor! Nationaldag i Centralafrikanska republiken och Rumänien.

2.12 Förut hade Bibiana namnsdag denna dag, hon var en romersk jungfru och dog martyrdöden 363. Man kan därför denna dag glädjas åt att det "BARA" blev pust-urk-stön-namnet "Gun". Det KUNDE uppenbarligen ha varit värre!

3.12 Internationella dagen för handikappade. Nu hade jag något riktigt elakt på tungan, men jag säger inget!

4.12 För 141 år sedan föddes danska cirkusartisten Elvira Madigan, fast då hette hon Hedvig Jensen, dvs. innan "Sorgerliga saker hända". Barbara (helgon) har namnsdag, då man tar in en kvist från ett fruktträd el. dylikt, sätter den i vatten. Blommar gör den till julafton, som ett bevis för livets storhet. Riskfritt att beskära denna dag, därför att alla livskrafter har dragit sig inåt växten just denna dag.

5.12 FN:s internationella dag för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling (väntar jag ivrigt på)! Thailands nationaldag.

6.12 Finlands självständighetsdag (inte att förväxlas med finska nationaldagen =skärtorsdag). Sankt Nikolaus (jultomtens) dag. Men även Hajj, det är dags att vallfärda till Mecka om du är muslim.

7.12 Internationella dagen för civil luftfart. Det går lika bra att vika papperssvalor, "Fritte" på gamla tingsrätten innehar titeln som bäste flygplanspappersvikaren, vi andra var inget vidare i jämförelse med honom, vi ligger ännu i hårdträning.

8.12 Eid al Adha, den muslimska offerhelgens fyra dagar avslutar vallfartstiden. Vi andra kan väl fira att vi slapp... fotvandra ... typ.

9.12 Pepparkakans dag. Dags att göra slag i saken om man vill kunna svara JA, när tomten frågar "finns här några snälla barn"?

10.12 Nobeldagen. Mänskliga rättigheternas dag kan du istället fira om du gick bet på Nobelmiddag- och nobelprisets 10 mille.

11.12 Burkina Fasos nationaldag och vet man inte hur den firas, eller vart det ligger, kan man fira att det är Tangons dag och vika undan vardagsrumsmattan, vässa blicken och koppla greppet. Garanterat kaloriunderskott den dagen!

12.12 Día de la Virgen de Guadalupe, på med sombreron och fram med gitarren medan böngrytan puttrar klart.

13.12 Sankta Lucia, skyddshelgon för Syrakusa; för synen; för blinda, sjuka barn, bönder, prostituerade som ångrar sig, glasmästare, chaufförer, sjuksköterskor, sadelmakare, skräddare, vävare, knivsmeder, sekreterare, notarier, vaktmästare och dörrvaktare; i England författare, advokater, tjänarinnor och försäljare; mot ögonsjukdomar, kroppslig och själslig blindhet, blödningar, halsinfektioner och dysenteri. Jag tror vi får avbryta med lite sång: "Sul mare luccica, l´astro d´argento, placida è l'onda, prospero il vento..." Det verkar som vi fortfarande väntar på att "ljuset skall åter gry", eftersom hon slutade som martyr efter ett våldsamt öde, alltså ytterligare ett bevis på kvinnomisshandel, förföljelser med dödlig utgång.

Mellan 20.12-22.12 är det vintersolstånd på Norra halvklotet och sommarsolstånd på Södra halvklotet. Man kan släcka lampan och gissa vem man är på Norra halvklotet.

14.12 - 21.12 Fyller jag inte i något, därför att då är man sysselsatt med att gnugga geniknölarna till div. julklappsrim. Det är tiden på året då de värsta asgarven rungar genom vårt hus! Maken till dåliga julklappsrim får man länge söka efter för att kunna uppbringa! Tillkommer dessutom: Julsånger i City, "Jul på Liseberg dvs. stora Suovasdagen" där alla dåliga förlorare i skyttetävlingen hittar på nya ursäkter för att inte behöva tävla i skytte och bli slagen av ett "fruntimmer" på nytt! På den tiden det fanns skolbarn i huset och vanligt arbete, var det årets svettigaste period, att få ihop almanackan och man önskade sig att man hade kunnat det där med atomklyvning fullt ut! Julstäda från golv till tak och fara runt som en skållad råtta, sånt existera bara som ett svagt minne ifrån barndomshemmet. Vi gör bara det vi vill av julstök och anrättningar i sparsmakad variant!

22.12 Klär vi i alla fall julgranen, även om den trots dotterns vilda protester, bytts ut till en i konstmaterial! JA, det tog emot, men bäst så ur många aspekter.

23.12 Japans nationaldag. Stora sushi dagen för de som ägnar sig åt dylik "barbari". Vi andra tuggar vår tillagade mat och räknar inte med att "våldta toalettstolen" och samtidigt spy i en hink, eller hur Nenne!

24.12 Julafton dvs. Kalle Anka eller "Sagan om Karl- Bertil Jonssons julafton". Avkopplad och rolig samvaro med egen jultradition. En del har jag hört firar jul med mamma som ligger avsvimmad under julgranen. Där har vi istället en begränsad upplaga julklappar.

25.12 Juldagen. Vi kallar den för stora "Samarindagen" dvs. "Eftertankens kranka blekhetsdagen"= den där nattmackan och julmusten, skulle man ha stått över. Eller helt enkelt "Stora bekänna färgdagen" eftersom det är dagen för sällskapsspel och gemensamt pussel av storformat. Eller den dagen då resten av dagen går i ultrarapid, därför att man hetsade varandra och steg upp i ottan för att närvara vid "julottan". VEMS idé var det?

26.12 Annandag jul. Dagen då man inser att det verkligen är en annan dag! Det brukar vara den dagen då alla idéer får nya & laterala tolkningar av hur man EGENTLIGEN kan göra. T.ex. om man behöver en laddare till mobilen men är på fotvandring "in the middle of nowhere", hatt med dynamo kanske? Dvs. dagen då det står klart, att vi nog trots allt är en avkomma från "Dårfinkarnas okrönte konung" och resten en avkomma från "Puttlabäcksprinsen i Hallsberg". Vådliga kombinationer att sammanföra!

26.12-1.1 Kwanzaa, det kan vara bra att anamma den och låta olika frukter översvämma tallrikarna, istället för den tunga julmaten.

27.12 Spanien blev 1978 en demokrati för första gången sedan spanska inbördeskriget. En Flamenco, med kaloriunderskott som följd eller vräkning!

28.12 Menlösa barns dag, dvs. till minne av "barnamorden" där syftet var att Jesusbarnet skulle dödas, eller Värnlösa barns dag, som man av någon outgrundlig anledning döpt om den till.

29.12. Tomas Edison patenterar radion 1891, tänk om radion inte hade funnits!

30.12 Israel och Vatikanstaten upprättar 1993 diplomatiska förbindelser. Men det är väl den plats på jorden där diplomati eller kärlek till sin nästa överhuvudtaget inte existerar. Abel har namnsdag, ni vet Abel som blev ihjälslagen av sin bror Kain, enligt bibeln. Vi kan tack och lov fira en familjefödelsedag, eftersom jag aldrig trott på retroaktiv abort som någon bra idé.

31.12 Sylvesterfest dvs. nyårsafton, som går alldeles utmärkt att fira utan att förlora förståndet. Dvs. bibehålla glädjen över att vara människa och inte ett svin!

Men jag gör väl snart som Albert Engström skrev om Pontus Fürstenberg: (den där potentaten & magnaten från Göteborg, med numera egen våning på Konstmuseet) han slevade med en matsked ur en hummerburk och drack champagne. Men jag tror fortfarande på mänskligheten och allt bättre nyår! (Jo, jag vet att det är 46 dagar dit, men ändå).

14 kommentarer:

  1. Debatten startad av kraten
    Startad: 2008-11-14 10:59:56

    Sidor: < 1 2 3 4 5 >

    Det finns 54 kommentarer.

    Nesse i vedbon, "det är inte lätt att va´ödmjuk, när man är felfri som jag". Nej, skämt åsido.Min person är av intet intresse! Jag hoppas att den här bloggen skall bli det som den är ämnad för, nu har vi haft den här perioden då allt borde ha funnit "bra samtalsläge", men så blev det inte. Nu får annat komma till för att jag skall vilja skriva vidare och det förhoppningsvis skall bli vad jag tänkt det hela, en ömsesidig kommunikation. Hoppas på att ni i landsbygdsrådet också lägger in en blogg här, DET vore väldigt trevligt tycker jag! Det behövs verkligen för att Gve kommun skall bli en positiv plats att leva på! Det finns trots allt mycket bra att fortsätta bygga på och jag TROR verkligen på det kommunalråd ni har!Har sett bra bitar av honom, som jag tycker bådar gott, trots allt.
    Anmäl >Gun (2008-11-24 22:20:17)

    Hej Gun !
    Din största "beundrare" tyckte det vore en god idé att börja blogga själv...
    Det gör hon redan, här har du länkar till två av hennes bloggar:
    Länk (silverstare)
    Länk (soulway) och som du räknat ut så ligger hon bakom de flesta inlägg här, hon hade en 4-5 olika alias på landsbygsrådet oxo !
    /nesse
    Anmäl >Nesse i vedbon (2008-11-22 14:15:49)

    Dr. kandidaten signaturen "röda ögat", jag är varken bitter eller något annat som nu klisterlappen tycks ha blivit uppmärkt med. Mitt blodtryck håller sig dessutom på sina 110, så det är luuuugnt! Tack för omtanken, ändå! Tids nog förstår du också hur vårt samhälle är inträttat, om inget annat den dagen du själv, eller någon av dina anhöriga är drabbade. Tills dess, simma lugnt och passa på att njut av livet, det går inte repris i detta enda liv som vi känner till!
    Anmäl >Gun (2008-11-20 11:53:35)

    Du är då verkligen tacksam att provocera. Och inte minsta lilla humorgen är tillgänglig, hur jag än letar. Du är ganska lustig. Du skäller och gormar och går på och försöker ändå framställa dig själv som em fridens och glädjens spridare. Tillåt mig le. :)
    Det är kanske som rödöga skriver att det är farligt för ditt blodtryck att bli så till sig över en diskussion på bloggen. Du har nu värderat mig negativt på det ena och andra sättet, men vet du Gun det bekommer mig inte, för jag känner dig inte. Vad finns det då för anledning att ta åt sig. Inte ett skvatt. Speciellt inte när det kommer från dig. Du borde ta lärdom av det och inte låta dig provoceras av totala främlingar.
    Anmäl >alisa (2008-11-20 00:18:42)

    SvaraRadera
  2. Det där låter bittert och uppgivet Gun. En ödmjuk person är förlåtande och utan bitterhet. Känner man sig sviken, bedragen,och utnyttjad förd bakom ljuset, då lagrar man inom sig. Det är inte bra för hälsan.
    Anmäl >röda ögat (2008-11-19 22:06:37)

    alisa, du är så patetisk att jag snart inte vet om jag skall skratta eller gråta. Det där med att klösa ögonen ur någon, det infantila påståendet hörde jag för ett tag sedan, det var lika infantilt då som det är nu. Du får nog söka dig någon annan om du skall ha catfight, jag är absolut värdelöst ämne för dylika aktiviteter. Fortfarande har du någon önsketanke om att du är som jag. Sorry, inte den minsta krusning av igenkännande av dig inom mig. Vi är nog inte ens från samma planet. Men eftersom du nu tror dig vara häxa kanske du kunde ta kvasten och kvista iväg till egen blogg istället, DEN lär ju bli läsvärd till skillnad ifrån denna ynka soppa, som bara framkällar kräkningar hos dig och kräkningar det har vi nu skådat, så att det räcker och blir över! Så lycka till med DIN blogg!
    Anmäl >Gun (2008-11-19 20:39:18)

    Gun Jag framträder alltid i min egen skepnad men du vill göra det snällare genom att tro att det finns samma individ i olika förklädnader. Fortfarande ett önsketänk om ev vänskap. Om du kunnat tolka vad jag anser om dig i krypterade formuleringar så hade du också förstått att du långtifrån skulle ingå i min närmaste krets. Nä jag räds verkligen inte ordueller, tvärtom det sporrar mig att få respons från de lika bitchiga som jag, som dig t ex så fortsätt gärna, jag har massor av åsikter på lager. Eller kanske jag rentav kan bjuda dig på en fika. Fast det kanske inte var ett så bra förslag, någon av oss kanske får ögonen urklösta. De e sååå synd om dig som har mött sin överman. Puss :) Bra ide´om att börja blogga. Får fundera på saken.
    Anmäl >alisa (2008-11-19 16:43:59)

    SvaraRadera
  3. alisa, uppenbart beror det på väder och vind var du tycker för dagen. Det finns inte den minsta gnutta ironi i det inlägget där du tänker dig ett möte. - Sanning att säga ger jag upp nu, jag tycker mig ha försökt att förklara saker och ting för dig och bett dig fundera över vad du skriver till mig, det rör ju sig ALDRIG om själva blogginlägget, utan om helt privata och i det här sammanhanget oväsentliga saker! Det är mycket möjligt att jag falerat i mina svar, jag orkar faktiskt inte ens fundera över saken, det har varit LIIIITE mycket nu från dig i olika skepnader och signaturer. Jag kan bara inte förstå att du själv inte skriver blogg, då kanske du kunde lägga ner lite mer energi i "rätt riktning", eller är du rädd att råka ut för såna som du själv är?
    Anmäl >Gun (2008-11-19 15:06:30)

    Gun. Det där om att jag vill vara din vän, är det ett önsketänk. Jag har ironiserat över ett eventuellt vänskapsförhållande med dig. Kastar skit gör vi bägge två, som bekant sparkar inte en häst ensam i stallet, och jag tar ialla fall på mig min del. Och att jag är en gåta för dig, perfekt, då bekräftas min önskan om att inte vara en öppen dagbok till allmänt beskådande av mitt inre. Har verkligen koll på när sitsen smeker baken eller fötterna står stadigt förankrade på jordgolvet. Om du inte tycker om att få negativa repliker, låt bli att kommentera kommentarerna, eller är det så i själva verket att du älskar de här orduellerna. Puss ;)
    Anmäl >alisa (2008-11-19 13:51:09)

    alisa, vi har diskuterat det här så mycket att jag bara hänvisar till mitt svar till "röda ögat". MINA vänner de kastar mig inte till "vargarna", de tar mig för den jag är, liksom jag tar dem som de är, på gott och ont. Det finns en hedercodex som löper genom allt, motstår allt! - Rätt märkligt att du gör jämförelsen med de utstötta, eller samhällets svaga, som alltid varit mina skötebarn och nu gör anspelningar med samhällsklasser. Du är mig en gåta! Mina VÄNNER finns i ALLA samhällsskikt! Undrar hur du egentligen tänker. Först gör du inget annat än kastar skit på mig sedan vill du plötsligt vara min VÄN??? Häpen är bara förnamnet av vad jag är. Vet du om du sitter när du står? det kan jag inte låta bli att undra.
    Anmäl >Gun (2008-11-19 09:51:59)

    SvaraRadera
  4. röda ögat, du kanske borde veta vad det hela handlar om INNAN du avger ett sådant yttrande!Det du läser är inte ens toppen av isberget, som ligger bakom en dylik kommentar från mig. Vill du vara vän med några som skadar dig och baktalar dig innan du ens hinner vända på klacken, men ok var det då. Låt inte mig störa, jag önskar dig all lycka på vägen, det lär du behöva!Jag kan inte se någon vänskap i någon som gör så, gör du det, så än en gång "up to you"! Bekräftelse det har jag fått så det räcker och blir över, det är också därför jag VET när något är som det inte skall vara. Min ödmjukhet har jag haft med alla människor jag arbetat med och mött. Jag tror att du skulle förstå bättre om du visste vad jag befunnit mig i. Ödmjuk är ingen människa som sviker, bedrar, utnyttjar och LJUGER etc.
    Anmäl >Gun (2008-11-19 09:45:46)

    Gun
    Varför tror du att du är så viktig så andra människor måste göra sig förtjänta av din vänskap. Det låter väldigt självcentrerat. Även om jag är en ganska tolerant människa så gör det nästan ont i magen när jag läser din kommentarer. Du måste ha väldigt höga, alternativ låga, tankar om dig själv. Var finns ödmjukheten och medmänskligheten i din personlighet. Det, som är det viktigaste i en social gemenskap. Av någon anledning tycker jag väldigt synd om dig. Dina inlägg genomsyras av ett starkt drag av ett omedvetet uttalat behov av bekräftelse. Och det är ju okej, vi som förstår, ser det och ger dig det i lagom dos, men snälla låt bli att projicera det på din omgivning, i alla fall på bloggen.
    Anmäl >röda ögat (2008-11-19 00:44:25)

    Tommy. Okej, försöker väl då. Varför höjer jag mig till skyarna? Förstår icke. Jag är väl inte skysittande om jag försöker tala om att bamsetavlan inte får plats. Det är väl inte att idiotförklara om man påpekar det. Om han vill sälja sin tavla så måste han ju inse att den måste också kunna avsättas. Och har han inte tänkt på det själv så borde han vara tacksam för påpekandet.Det måste ju finnas en marknad för den.Har jag påstått att jag har rätt? Jag har påpekat och gett råd men inte tillskrivit mig rätts patos. Den som inte klarar av det har svag social kompetens, tyvärr. Klarar man inte påpekanden utan att bemöta de med elakheter DÅ har man höga tankar om sig själv. DÅ tycker man att man är bäst och andras åsikt skit. Dessutom har jag inte haft åsikter om innehållet utan formatet.
    Anmäl >alisa (2008-11-19 00:23:46)

    SvaraRadera
  5. Gun. En sak till. Jag skaffar aldrig vänner för deras yttre meriter utan för deras personliga egenskaper. Jag umgås såväl med de som hamnat utanför samhällets skyddsramar som de med höga befattningar. ( De senare går i och för sig inte att undvika eftersom de hör till närmaste släkten)
    Jag betraktas av omgivningen som en säregen egensinnig bohem som går sin egen väg,
    som värdesätter och premierar inividualiter och egenarter, men har samtidigt bra sociala umgänges- egenskaper Tycker väldigt illa om individer med en narcissistisk framtoning och egen framställd jämförande meritlista. Gun det går att ha överseende med alla personlighetstyper, man behöver inte "rensa" ut som som sopor. Men man är inte tvingad att umgås intimt med alla. Tolerans och överseende är en bra egenskap. Puss
    Anmäl >alisa (2008-11-18 23:46:47)

    Gun. Nä, tror faktiskt inte att du och jag skulle bli några goda vänner. Du skulle nog hajat det om du förstått ironin i det jag skrev. Faktiskt har jag inte trampat på så många tår här i livet eftersom jag är en diplomatisk person i real umgänget. Och även om så skulle varit fallet så har vi rett ut saker ganska snabbt. Dessutom är det stor skillnad på att vara ovänner och att misshaga nån och rätta till det. Skillnaden är milsvid. Man blir bara bitter och förgrämd om man går och samlar på dåliga energier som du tycks göra genom att vara långsint.Dessutom väljer jag mina vänner noggrant. Om en persons energi inte tilltalar mig så undviker jag den bara. Men det betyder inte att jag behöver vara ovän med denne. Vad tillskriver du dig för meriter när du påstår att folk velat sola sig i ditt
    Anmäl >alisa (2008-11-18 23:15:54)

    Roger. Vi internetumgås och har trevligt. Det är normalt att umgås så här för de Lapplandsbördiga. (Tommy har sagt det så jag får väl tro på det);) Puss
    Anmäl >alisa (2008-11-18 22:56:09)

    Tommy ingen ide att försöka förklara för dig. DU FÖRSTÅR JU INTE eller också låtsas du inte förstå för att du tycker det är trevligt att munhuggas med mig. Puss
    Anmäl >alisa (2008-11-18 20:56:56)

    Gun, Tommy och Alisa. Vad pysslar ni med egentligen?...Dagisnivå!!
    Anmäl >Roger (2008-11-18 17:51:22)

    Snälla lilla Alisa, nu höjer du dig själv till skyarna ...igen. Jag citerar:"Hellre försöka tillfredsställa kund(s) önskemål och få sålt, än stå ensam med sina verk osålda". Du sitter ju själv och "idiotförklarar" oss juh ...
    Vad du mao menar är:"Lyssnar inte ni på mig/oss (hela byn kanske?) så får ni vackert stå där med era "osålda verk". DÅ har man höga tankar om sig själv.
    Har fortfarande inte fått svar på, vad som säger dig, att just du har rätt i dina kommentarer?
    Svara på det är du snäll ... ;)
    Anmäl >Tommy (2008-11-18 14:52:42)

    alisa, inte en enda ovän? DET om något säger också hur du betraktar "vänner". Tror man att man kan gå omkring under ett helt liv, utan att trampa någon på tårna eller misshaga, är man rätt illa ute, skulle jag vilja påstå. Jag förstår att du aldrig reflekterat över de kombinationerna med tanke på hur du uttrycker dig. För mig framstår du dock som en s.k. vän jag ganska snart skulle göra mig befriad ifrån, även om jag i mångt och mycket i mitt liv haft "långt tålamod med dylika s.k. vänner". Min vänskap den får man inte gratis om man en gång har missbrukat den, den får man göra sig förtjänt av, vilket kan bli en rätt komplicerad historia. Det är lätt att riva ner det som mödosamt byggts upp sas.
    Anmäl >Gun (2008-11-18 13:53:37)

    SvaraRadera
  6. Nej, alisa, du har fullständigt fel uppfattning om vad en relation är till för! Dylika personer har jag rensat bort ur mitt privatliv. Det är visserligen ingen nyhet för mig, devisen att man skall hålla "sina vänner nära" och "sina fiender" ännu närmare. För mig räcker det dock med att jag känner till "fällor och fel". - Skulle vilja påstå att det är FÅ som VERKLIGEN känner mig. Jag är rak och ärlig, betraktas av en del som något, som de hela tiden står över. Men så blir de heller aldrig mina vänner! Mina vänner är inte dysfunktionella, de har knäckt umgängeskoden, umgängesläget! Mitt liv har som mångas liv varit kantat av människor, som bara önskat sola sig själv på beskostnad av andra. Men jag själv väljer glädjen i första hand och det konstruktiva i livet isf detta destruktiva.
    Anmäl >Gun (2008-11-18 13:46:01)

    Majsan den riktiga, ja, det var ju trösterikt att höra. Det inlägget fick mig att fundra, eftersom det inte var den uppfattningen jag riktigt fått av dig. Men det är svårt att förstå kritiken över min blogg, som tar upp flera allvarliga & seriösa ämnen, men även om just Gällivare kommun. Kritiken känns ibland helt enkelt alltför oseriös och det är också därför jag varit tveksam till att ens bemöta den. Vill man förlöjliga någon går det alldeles utmärkt, det är ingen konst alls dessutom att göra det! Konstruktiv krik är något annat, men då utelämnar man det personliga så länge en blogg inte handlar om det! Kvarstår gör dock trista fakta: Förolämningar hindrar samtal.
    Anmäl >Gun (2008-11-18 12:27:25)

    Tack Gun! Jag VET att det bara handlade om ett skämt från din sida och varför jag "försvarade" mitt yrke - något jag i vanliga fall aldrig annars gör - beror enbart på att visa hur många resonerar, dömer ut och tror sig ha rätt.
    Alisa, om du tycker att vi ser er som "idioter", hur ser ni på oss då, när ni många ggr kommer med oförskämda kommentarer? *nyfiken T*
    Anmäl >Tommy (2008-11-18 11:54:03)

    Säg inte det Gun, att vi inte skulle kunna trivas riktigt bra tillsammans. Lika barn leka bäst. Vi känner ju inte varandra och en dags samvaro skulle kunna bli en positiv överraskning för allihop. Ärligt talat, har inte EN ovän i verkliga vardagen.
    Låter kanske märkligt, men så är det.
    Anmäl >alisa (2008-11-18 11:48:18)

    SvaraRadera
  7. Tommy. Konstnären och jag skulle haft följande samtal om den haft paralleller med Guns och mitt:
    Jag - Du konstnären; fint motiv, vackra färger, men formatet...
    Konstnären- Idiotiska stolpskott, du får såga upp dörröppningen då och bygga ut huset..
    Jag- Stolpskott själv. Tror du att kunderna köper dina verk om du framhärdar?
    Konstnären- Jag har mitt format och då får kunderna anpassa sig...
    Jaha! Jag tror att kunderna hellre låter bli köpet än bygger ut sitt hus eller sågar upp dörröppningen.
    För SÅ viktigt var det ändå inte med konstverket.
    Sens moral: Hellre försöka tillfredsställa kund önskemål och få sålt, än stå ensam med sina verk osålda. Alkoholism är en beroende sjukdom och inget resultat av provning, men det kan missuppfattas, som sagt.
    Anmäl >alisa (2008-11-18 11:41:26)

    alisa, din spontantanke får nog stanna vid just en spontantanke. Men tack för erbjudandet. Jag tror nog snarare att Tommy med fru isf torde vara ett mer naturligt val för min del. Jag älskar nämligen det goda och förnöjsamma människor, som ändå kan se tillvaron som den är, dvs. se tillvaron i andra färger än enbart svart eller vitt.
    Anmäl >Gun (2008-11-18 10:46:32)

    Tommy, jag förstår inte att du ens ger dig i kast med att försvara ditt yrkesval på det viset. Vara provsmakare, betyder ju just att INTE hinka/bälja i sig! Vin-Fritjofsson på TV är ju bara undantaget som bekräftar ALLA fördomar! Jag har en kusin som jobbat på vingård i många år och jag kan lova att de INTE är alkoholister, snarare finsmakare ut i fingerspetsarna och ALDRIG berusade! Så även om jag skämtat om ditt yrke, så är det trots allt bara skämt. Jag VET hur yrkeslivet ser ut för en provsmakare! Mitt barskåp är en sprängfylld historia, men det betyder INTE att jag vare sig dricker mycket/ofta eller något ditåt,snarare tvärtom! Det har helt andra orsaker, som du också är insatt i, eftersom vi nu diskuterat det också!
    Anmäl >Gun (2008-11-18 10:43:05)

    Du vet nog säkert att det är att sticka ut hakan att skriva en blogg, i sitt riktiga namn dessutom.
    Människor i allmänhet ventilerar gärna sitt missnöje där de kommer åt men beröm slösar man inte på, konsktig nog. Det borde ju vara tvärt om!
    Själv läser jag och nickar instämmande men skickar oftast inte feedback fast det borde jag göra.
    Om nått påstående är fel - då är man minsann snabb på tangentbordet, med en massa felstavningar dessutom som sänker inlägget till den imbecillas nivå.
    Anmäl >Majsan den riktiga igen (2008-11-18 10:18:52)

    Gun!
    Inlägget i din blogg den 14 nov kommer inte från mig!
    Jag vet inte om du sett att jag skrivit tidigare men jag tycker rent ut att det är fan att folk skriver elaka kommentarer i andras namn. Jag har ju kommenterat i din blogg nån gång och så har nån feg Jantelagsälskare passat på. Själv har jag varit bortrest och inte hunnit med att läsa NSD-webben.
    Anmäl >Majsan (den riktiga) (2008-11-18 10:13:51)

    Alisa, bara en liten lustig parallell i sammanhanget.
    Har vid mer än ett tillfälle fått höra kommentarer typ;
    "Tycker nog att du dricker för mycket". I all välmening, bara det att personerna ifråga, inte har en susning om HUR mycket jag dricker. Såna mer eller mindre "korkade" kommentarer får jag, bara för att jag som yrke har att prova alkohol. Att jag faktiskt nyttjar mindre alkohol än genomsnittet, det spelar ingen roll, för jobbar man med alkohol, ja då har man också problem. *s* Också en mer vanlig syn i just Lappland. /T
    Anmäl >Tommy (2008-11-18 08:56:42)

    SvaraRadera
  8. Alisa. Är själv lapplänning! Något jag vid mer än ett tillfälle fått känna mig stolt över. Aldrig påstått att lapplänningar skulle vara mer imbecilla eller inkompetenta! Vad jag däremot påstår, är, ATT den typen av kommentarer tyvärr inte är helt ovanliga i mina hemtrakter. "Man vill många ggr så väl, men det blir så fel" VET att Gun klarar av att svara för sig, men eftersom du riktade ditt inlägg till mig, där du bl.a tog upp henne, så svarade jag tillbaka.
    Puss på Dig själv! ;)/T
    Anmäl >Tommy (2008-11-18 08:45:38)

    Tommy
    Ps Räcker med den idiotstämpeln vi fått av er? Ds
    Anmäl >alisa (2008-11-17 22:47:56)

    Tommy, Tommy sköna gubbe. Vad var det där nu om Lappland. Menar du att landskapet Lappland befolkas av mörker och inkompetens och imbecilla jordhåle- varelser. Det var inte snällt sagt, och, måste jag nog konstatera, väldigt högfärdigt. Kastar du sten i glashus nu, Eller? Man läser inte NSD om man inte har anknytning dit på något sätt. Eller var det högfärden som bestämde flytt. Berätta. Och förklara vad det är för hyfs som gäller för oss som inte förstår att vi är belagda med yttrandeförbud. Gun klarar nog sig utan ditt försvar ("med sin erfarenhet")
    Vi kommunicerar inte riktigt på samma nivå, du och jag, upptäckte jag. Du förklarar och försvarar skeenden som jag inte har en susning om. Puss
    Anmäl >alisa (2008-11-17 22:43:11)

    Gun. Håller med dig om att en konstellation av oss tre och (kanske skulle vi införliva Tommy också,) skulle bli KRÄK KRÄK. Jorden skulle nog snabbt gå under av påfrestningen. ^^ Det skulle nog spruta etter i det rummet vi befann oss i, med explosion som naturlig följd. Men undrar om inte vi alla skulle uppföra oss mer civilicerat irl? Vi skulle testa med att träffas allihop och se vad vi egentligen tycker om varandra. Hihi. Det var bara en spontan tanke.
    Anmäl >alisa (2008-11-17 22:32:44)

    Alisa, eller Roger ... Gå fram till en konstnär under pågående utställning och tala om för denne att han/hon borde "måla besökarna till mötes" och ni skulle få "idiotstämpeln" på pannan. Det är jag övertygad om.
    /Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-11-17 16:54:45)

    SvaraRadera
  9. Förlåt mig Alisa, men den typen av kommentarer tycks höra hemma i Lappland. Varken själv fått, eller sett såna tidigare. Ganska övertygad om, att Gun med den erfarenhet hon besitter, VET hur man fångar en läsare. Som den glade amatör jag är, så har även jag viss hum om vad som gäller och vad man bör tänka på.
    JAG varken skriver eller lever mitt liv "hur andra vill att jag ska", utan vad/hur jag själv känner för.
    Därför som jag fullkomligt skiter i allmänt tyckande och tänkande. Förresten, vad är det som säger att du/ni har "rätt" i era kommentarer? Mvh/Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-11-17 16:40:17)

    alisa, det är fortfarande DU som tolkar saker och ting utifrån DINA EGNA referensramar! Det du påstår är inte vad jag skriver eller ens menar. JAG är VÄLDIGT glad och tacksam över att vi människor är VÄLDIGT olika och har olika kvalitéer, för hur skulle världen se ut om det enbart annars? Betänk dig alisa om det ENBART fanns sådana som DU alisa, eller enbart såna som jag, eller enbart såna som Roger? Nä, fy fasen vilket mörker! K R Ä K !
    Anmäl >Gun (2008-11-17 15:33:50)

    Nu blir jag verkligen sur!!! Jag har tidigare kommenterat din blogg men det bör vara minst en månad sen. Nu ser jag att någon skriver en grinig kommmentar i "mitt namn".
    Alltså, jag har inte skrivit denna kommentar och jag grunnar fortfarande vem den ena tjejjen på bilden från fiket på ungdomsgården i Mbgt är? Men jag har det på tungan... Söta skor de har i alla fall...
    Alltså, se upp för dem som utger sig för att vara nån annan, Gun!
    Anmäl >Masjan, dvs den riktiga (2008-11-17 14:44:00)

    Du bloggar ju inte Tommy; Eller? Svarade dig enbart om att kunna hantera kommentarer på sin blogg.
    Om läsaren tycker att bloggen är givande så vill man läsa den, men om man har synpunkter på vissa saker t.ex att det blir för utdraget så man inte orkar läsa klart, då är det ju bloggaren som förlorar på det. Om fler har samma åsikt så förstår jag inte varför man inte kan gå läsaren till mötes för att få behålla sin läsekrets. Det var det som inlägget handlade om och att gun ofta bemöter negativ kritik väldigt nedlåtande. Och det skrämmer iväg läsaren, eftersom ingen endast kan ge positiv kritik. Gun har ofta anspelat på låg intelligensnivå och annat om man kritiserar henne negativt. Då kan man tala om höga tankar hos sig själv. "Var mot mig som jag vill att ni ska vara, då tycke jag om er"
    Anmäl >alisa (2008-11-17 12:17:11)

    Bra inlägg från dig Alisa. Du tog orden från min mun =). Skulle säga precis samma sak.
    Anmäl >Roger (2008-11-16 18:49:19)

    SvaraRadera
  10. Bästa Alisa. Rätta mig om jag har fel ... Du menar alltså, att om inte jag tar till mig av ex.vis dina/era kommentarer, utan bemöter dessa negativt, så tappar jag läsare..?! Är det verkligen så du resonerar?
    Då måtte man ha höga tankar om sig själv.
    Hade jag tänkt få en bok publicerad, då skulle jag nog vara lyhörd för goda råd från etablerade författare/redaktörer, ja! Men att lyssna till allmänt tyckande och tänkande från rena rama "amatörmaffian" kommer jag aldrig att göra. "I give a shit!!", vad andra tycker och tänker om mitt sätt att uttrycka mig.Tack för ordet! /T

    Anmäl >Tommy (2008-11-16 18:43:26)

    Tommy. Tänk om det bara var SÅ ENKELT att den som bloggar klarar av att få reaktioner på sin blogg. Den är ju offentlig och öppen för synpunkter. Det är ju därför man bloggar, för att andra ska läsa och ev ha synpunkter. Men tyvärr kan man inte välja vilka synpunkter man får, det får man ju köpet.
    Man kan antingen välja att ta till sig av kommentarer eller bemöta dessa negativt och tappa läsare. Hellre en blogg med synpunkter än en blogg utan läsare. Om man vill skriva dagbok så låter man den ligga på nattduksbordet och går inte offentligt ut med den.
    Anmäl >alisa (2008-11-16 12:41:57)

    alisa, det är fortfarande DU som tolkar saker och ting utifrån DINA EGNA referensramar! Vi människor är högst olika, har olika läggning, olika sätt att tänka och att vara. JAG har absolut ingen som helst önskan om att passa in i DINA cirklar! De verkar vara alldeles för trånga från min utsiktspost, alltså passar de mig lika illa, som jag passar dig! Lycka till med att läsa bloggar, som har något att tillföra dig, väcker dina egna tankar. Men framför allt hoppa över sånt som inte passar dig!
    Anmäl >Gun (2008-11-16 12:26:27)

    Klart att det handlar om olika nivåer, vad gäller intelligens, självinsikt och läsförståelse. Taskig läsförståelse som många ggr beror på språkförbistringar hos "oss" malmfältsbor/tornedalingar.
    Men att kommentera bloggar som en del gör, handlar ju bara om bristande självinsikt.
    Lisa* tycker si och Lasse* tycker så ...
    VEM ska jag då rätta mig efter? Svar: INGEN!
    Tänk om alla konstnärer skulle rätta sig efter vad andra tycker!? Är det inte lättare för oss läsare att bara hoppa över de bloggar vi finner utdragna eller ointressanta, istället för att komma med mer eller mindre ogenomtänkta synpunkter? Ha en fortsatt trevlig söndag! /T
    Anmäl >Tommy (2008-11-16 10:49:31)

    Gun. Det är faktiskt så att du gjort anspelningar på låg intelligensnivå och dålig läsförmåga om man haft synpunkter på dina inlägg. Samma måste gälla för dig, antingen struntar du i kommentarerna eller replikerar. Det är ju det kommentatorerna gör, men du går till personangrepp så fort du får kritik som inte passar dig. Och det där med anhöriga, för din skull hoppas jag att det var ett skämt för du t v i n g a r väl inte dem att läsa alla kommentarer på dina inlägg. Och du är ju inte tvingad att blogga om du inte klarar kommentarer.
    Anmäl >alisa (2008-11-15 18:50:07)

    Jag hade för mej att bloggandet var en slags ÖPPEN dagbok....... där ser man så fel jag har.
    ALLA har säkert fler än två ord i sitt ordförråd.
    Något annat kan jag inte tänka.
    Anmäl >Vinterböna (2008-11-15 18:14:39)

    SvaraRadera
  11. fortsättning,svar till signaturen alisa. Jag tycker verkligen illa om att det hela tiden dras ner till en amatörpsykologinivå om min person. Det vet du så lite om, dessutom! Det här är en BLOGG som FÖRHOPPNINGSVIS skall väcka intresse, eller egna frågeställningar hos läsarna. DET är MITT syfte!

    Klarar du inte av att läsa i 10 minuter= låt bli! Är ämnet fel= låt bli! Är det något ämne som väcker tankar hos dig = DÅ är JAG glad! DÅ har jag lyckats i mitt syfte!

    JAG tänker fortfarande FÖRSÖKA, att anpassa bloggen så att en del dagar passar det några och nästa dag andra! Jag har flera bloggar på lager, som är en helt annan kaliber.

    OM man inte tycker om innehållet i en blogg, skriv DET då ISTÄLLET, men utelämna omdömen om min person, jag har också anhöriga!
    Anmäl >Gun (2008-11-15 12:52:05)

    alisa, har visserligen postat ett svar på Majsans inlägg som ännu inte synts till. Men är det så att man inte orkar läsa i 10 minuter, som "normal"läshastighet är på detta inlägg, då kanske det finns all anledning till att fundera vad det är för liv man har format. Sedan om det är jag som skall bära hundhuvud eller anklagas för att någon inte tycker sig kan ta dessa 10 minuter i anspråk, ÄR det verkligen något som jag skall läggas till last? JAG försöker faktiskt ENBART att tillgodose alla läsförmågevarianter och "intressen". Det är också därför jag FÖRSÖKER att ha ett så brett utbud som möjligt i mina bloggar! SEDAN är det en HELT annan sak om jag misslyckats med den saken. Men nu är det också så att jag vet att jag ALDRIG i hela mitt liv kommer att kunna passa alla här i världen. Gör du?
    Anmäl >Gun (2008-11-15 12:26:42)

    Nej, Majsan, nu har du gjort DIN egen tolkning! Jag skriver och menar fortfarande att alla har vi olika referensramar och det är också DÄRFÖR jag skriver till grabbarna här: att då kan de väl läsa vad som är aktuellt för just den dagen! Man KAN återvända OM man vill! Sedan det där med "Totte bakar", syftar om längden. Inget annat! VARFÖR i hela fridens namn skall NI ha synpunkter på HUR den här bloggen skall SKRIVAS?

    Skriv en själv, så slipper ni klaga, då kan ni välja att skriva två ord, 400 000 ord eller vad ni nu tycker skall ingå. Ett blogginlägg kan ha högst skiftande inslag, liksom längd eller anslag. Dvs. kåseriform, rapport osv. JAG FÖRSÖKER att blanda! Det är DÄRFÖR jag har en del bloggar som ligger i mitt arkiv, medan andra som inträffar för dagen, skrivs av mig just då!
    Anmäl >Gun (2008-11-15 11:58:14)

    Låg intelligenskvot? Snarare hos den vederbörlige, som inte har insikten att förstå att kommentarerna är till för att skapa upplysning och förståelse för behoven. Och att den bristen skapar frustration hos den som ändå vill göra ett försök. Så Gun, ta till dig av de som vill vägleda dig till ett givande bloggande. De vill dig bara väl, inte ont som du gärna tolkar det till.Vad eller vem, gjorde ditt sinne så upprört så du inte klarar av att väga kritikens för och emot så du oftast låter "emot" vågskålen väga tyngst. Jag orkade inte heller läsa men gjorde ett ärligt försök eftersom du skriver bra.
    Anmäl >alisa (2008-11-15 02:49:35)

    SvaraRadera
  12. blir för mycket bara.
    Håller med er Kraten o Roger!
    Att inte orka läsa det Gun skriver handlar inte om låg intelligenskvot, som du Gun syftar på.
    Anmäl >Majsan (2008-11-14 19:32:11)

    Mästerligt! Tycks vara snällt där alstret föddes. Ha det bra.
    Anmäl >Claus Miguél Bällmann (2008-11-14 12:23:27)

    vem f_n orkar läsa?..
    Anmäl >Roger (2008-11-14 11:53:35)

    vem orkar läsa?
    Anmäl >kraten (2008-11-14 10:59:56)

    SvaraRadera
  13. haha...gillar verkligen stilen på bloggaren, hon vet hur en blogg skall drivas. Framförallt driva med folk som inte förstår bättre.

    Hela den här läsa och fira listan är en ren provokation från Gun. Eller hur, Gun?

    SvaraRadera
  14. Kul att det är någon som förstår varför det kommer en sådan vansinnigt lång lista att fira./Gun

    SvaraRadera