måndag 7 juli 2008

Samer vill inte att aska efter avlidna sprids...

- den 6 juli 2008, kl 18:03

FAKTA: spridning av aska efter avliden: Ansökan om att strö ut aska efter avliden behandlas enligt 30 § begravningsförordningen, 1990:1147.
Ansökan kan inte ske i förväg, personen måste vara avliden.Länsstyrelsen i det län där askan ska bli utströdd prövar ansökan. Det finns ingen särskild blankett, men en ansökan ska innehålla sökandens namn, adress, telefonnummer samt vem ansökan avser.Ansökan ska åtföljas av kartskiss för gravsättning på annan plats än begravningsplats, dödsfallsintyg samt kremeringsintyg.

Lämpliga platser-hav, sjöar, älvar och stora vattendrag (länsstyrelsen beslutar).-fjäll (berörd sameby kontaktas innan ett eventuellt tillstånd beviljas av länsstyrelsen).


Källa: Länsstyrelsen

"Det har blivit ett arbetsmiljöproblem för oss. Vi tycker att det är obehagligt att vistas och trampa omkring där någon begravts", säger Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby. Samebyn tycker att länsstyrelsen allt för lättvindigt säger ja till spridning av aska i områden som de definierar som sitt kulturområde. Därför överklagar de länsstyrelsen i Västerbottens senaste beslut, som innebär att ytterligare två avlidna får sin aska spridd över fjällen.


Jag sitter och läser tidningen på spårvagnen och sänker sakta ner tidningen och ser ut genom spårvagnsfönstret och tänker:

Men HUR i fridens dar tänker de där samerna? Själv kan jag av rent praktiska skäl inte besöka Malmbergets kyrkogård utan går in i Domkyrkan. Det är den kyrkan vi tillhört vid flytten till Göteborg. Där tänder jag regelbundet ljus för de mina istället, sitter ner på bänken och är dem nära i tankarna, på väg mellan här och där. Men så fort jag bara sätter ner mina fötter på Domkyrkoplan, stiger jag rakt över döda människor! Det hänger t.o.m. en skylt på själva Domkyrkans vägg på baksidan, där står klart och tydligt att på hela området vilar ca 200 000 döda människor. Det har en gång i tiden varit en kyrkogård. Det har varit mycket på den planen tidigare, där har man dessutom haft exercis på den tiden när krigsmakten fanns i de krokarna! Man har alltså gjort "avdelning framåt marsch! & HALT! ", över de döda.


Räknar man hur många döda människor som dött sedan tidernas begynnelse, kommer man upp i sådana tal att det är helt omöjligt att ens räkna ut det! Det blir alltså helt omöjligt att veta vart det egentligen finns döda människor.

Jag vet en klok man som skrev något som satt sig i mitt huvud. Det är 20 år sedan jag läste det, men där stod kort och gott "jorden kräver sina döda", vi ingår i ett längre perspektiv i själva kretsloppet.

Jag har en värdering av vad människokroppen var värd utifrån dess kemiska sammansättningen år 1991, priset låg på 10:-. New York Times beräknade vid samma tidpunkt att den genomsnittliga kroppen var värd mer än en miljon kronor. Tiderna har förändras. Vad den är värd idag, har jag ingen aning om. Men med tanke på det ökade behovet av organ och vävnadstransplantation torde det röra sig om betydligt mer.

Dessutom borde de kverulerande samerna upplysas om att det som återfinns på vår jord återfinner man också i oss själva.

De här ämnena består vi av och procentsatsen som står efteråt är beräknat på kroppsvikten:
Vatten 61,8%,
protein 16,6%,
fett 14,9%,
kväve 3,3 %,
kalcium 1,81%,
fosfor 1,19%,
kalium 0,24 %,
natrium 0,17 %,
magnesium 0,041%,
järn 0,0075%,
zink 0,0028%,
koppar 0,00014%
och övrigt 0,2 %.

Tänk på det nästa gång du känner dig helt värdlös...

Bakom vår husknut ligger äldste sonens hund begraven, dvs. askan av det som blev kvar av honom sedan hade kremerats. Ovanför honom växer nu ett stort fång vita vackra dagliljor. De tycks trivas med Luddes närvaro. Själv hoppas jag att man den dagen jag kastar in handduken kommit fram till den nya mer miljövänliga metoden, att man fryses ner, skakas sönder till ungefär samma format som vid bränning, jordas lika grunt som Ludde blev och kanske kan en vacker ek växa upp med mig som näring. Ek är min farmors flicknamn som jag och dottern tagit oss.

Jag minns när en av mina älsklingsfarbröder dog. Han ville gärna få sin aska spriden i Laholmsbukten ute till havs. Han älskade att vara i det "Landströmska sommarpalatset" som vi skämtsamt kallar den lilla badstugan, som ligger nere vid stranden i Laholmsbukten. Jag förstår honom det är ett ställe där själen hinner ikapp tillvaron. Men så blev det aldrig, min kusin tordes inte trotsa "bestämmarna". Jag tyckte att vi kunde väl ta hans aska, hyra en båt och fara ut en bit till havs utan för Laholmsbukten och tippa askan över bord. Det hade varken varit till eller från. Nu ligger han istället i en minneslund i Katrineholm. Jag vet inte om det är bättre. Det känns inte så.

4 kommentarer:

  1. Debatten startad av A-C
    Startad: 2008-07-07 11:18:39

    Det finns 8 kommentarer.

    Eftersom jag nu fått en del skopor ovett, som inte den här lilla rutan räcker till att bemöta, har jag skrivit en ny blogg. Där har jag klargjort för min egen ståndpunkt i en betydligt vidare omfattning, som jag anser att saken kräver för att kunna vara seriös i ett allvarligt ämne.
    Anmäl >Gun (2008-07-12 23:07:47)

    Hmmmm....vad var ättestupa? Kommer inte ihåg men har hört det,undrar om det inte var en samisk sedvänja även om det var länge sen det utövades...tror jag...?Då är det bättre att sprida enbart askan.
    Anmäl >A-C (2008-07-11 13:03:03)

    Konstigt är att när det gäller "vårt eget" ursprungsfolk, då har man ingen eller lite förståelse och det är ingen som bryr sig om vad de tycker eller har för kultur. Men om man ens tänker en tanke om personer som inte är födda här så räknas man som rasist. Och man ska vara så ödmjuk och förstående och bla bla bla.....
    Anmäl >anjou (2008-07-10 18:08:48)


    "Saliga äro de enfaldiga"
    Anmäl >Viola (2008-07-08 15:20:31)

    SvaraRadera
  2. Oj,oj nu låter det som om det ska bli begravningsplatser uppe i fjällvärlden.Det är inte så många som vill ha askan spridd på samma ställe,platsen blir ju inte utmärkt på nåt vis och askan försvinner ner i marken.Det kommer fortsättningsvis att vara fler begravningar på kyrkogårdarna och i minneslundarna.
    Jag tror inte att lite aska kan störa nån.
    Det man inte vet kan man ej heller må illa av.
    Anmäl >A-C (2008-07-08 12:33:23)

    Håller med Gun Ek.
    Alla som vill ska kunna få sin aska strödd i naturen.
    Någon ödmjukhet från samekulturens represntanter tycker jag mig inte finna.
    Anmäl >Ulla (2008-07-08 09:55:30)

    Förhoppningsvis var din blogg ang.samernas syn på att sprida askan i fjällen ett olyckligt och ej genomtänkt inlägg.
    Genom en ingift morbror som var same så vet jag att respekten för döda var mycket stor.
    Även om vi själva inte har samma ödmjukhet inför döden så bör vi kosta på oss att respektera andra kulturer och sedvänjor.
    Anmäl >Vioa (2008-07-07 18:56:47)

    Bravo, Gun Ek!

    Det är just den här sortens bloggar som gör att Svergiedemokraterna hoppas på att nå riksdagen via Norrbotten.

    Av vilken anledning anser du att ditt synsätt på döden och behandling av döda är det enda rätta? Du kanske står i förbund med Gud eller nåt? Och andra som inte delar din uppfattning "kverulerar".

    Tvärtom tycker jag det är en mycket vacker tanke som förs fram. Samernas respekt också för de döda.

    Vi har mycket att lära ur samernas kultur. Om ödmjukheten inför liv,död och vår natur! Det är lätt att sätta sig på sina höga (och enfaldiga) hästar och göra narr med stöd av majoritetens maktapparat.

    Det tråkiga är att det kommer från norr där vi nästan alla på ett eller annt sätt själva har samisk bakgrund.


    Mvh Soulway

    Anmäl >Soulway (2008-07-07 11:18:39)

    SvaraRadera
  3. Soulway!!! Vad har Sverigedemokraterna med askspridning i fjällvärlden att göra? Det är då själva fan att allt går att göra till politik. Skall du inte skrika i stora bokstäver i bloggen: RASISTER. - Det brukar ju vara ett normalläge att ta till i alla sammanhang.

    Sätt dig ner och tänk till. Hur många miljarders miljarders människor tror du kommer att ha knallat omkring här i slutändan? Är det bara rättänkande som har ett existensberättigande efter döden?? Aska lär inte inkräkta på någonting alls. Snarare vara jordförbättringsmedel. Allt som finns i våra kroppar finns i jorden =Kunskap är utveckling och låt de döda själva bestämma, de har kalkylerat att riskera att bli överkörd av någon snöskoter, eller ingå i lagtuggande lav!!

    /lapptofsen

    SvaraRadera
  4. Tragiskt att man måste blanda in Sverigedemokraterna i en sådan fråga, som askspridning i fjällvärlden.

    Min uppfattning om vår förgänglighet har jag redan deklarerat i mitt blogginlägg. Dessutom är jag av den uppfattningen att "det finns ingen död". Den uppfattningen härrör sig inte från någon religion, utan handlar om ett helt annat plan, som jag isf är mer intresserad av att föra en diskussion om. Dvs om ett sådant önskemål finns.

    Man får akta sig noga för hur man använder ordet rasister. Just nu är det överexploaterat, som jag tycker får en oönskad effekt från betydligt allvarligare frågor än lättkränkthet. Vara "god" är i mitt tycke fråga om något helt annat. Jag kan bara beklaga att mänskligheten inte kommit längre än att man är villig att utsätta sina medmänniskor för alla former av utnyttjande, girighet, våld och illasinnade handlingar.

    SvaraRadera