tisdag 11 november 2008

Porjusbakelse vem har hittat på det namnet?

- den 11 november 2008, kl 10:24

förstora
Jag sitter här och ser ut som Uppfinnar-Jocke med nedsläckt tänkarlampa. Är det från tiden för vattenrallarna, eller vad handlar det hela om?

Är det vid något speciellt tillfälle som denna "bakelse" uppstod? Är ursprunget en vanlig kardemummaskorpa, eller är det någon annan variant?

Porjusbakelser eller ej, men själv är jag dödligt förtjust i finnarnas variant av Porjusbakelser, dvs. Kaneli-Korppuja från det gamla ärorika företaget Koiviston. Dessa smaskiga historier med vanligt hederligt smör på (inget jox av bregott eller något annat smörsubstitut utan just smör), kan det slås av något annat?

Nej det är inte möjligt! En dylik historia och en kopp gott kaffe, det slår det mesta om det nu skall vara något till överhuvudtaget.

"Smart uppfinning att bjuda på gammalt bröd, med lite kanel och socker på", tyckte herrn i huset första gången han fick det serverat.

Jag svarade att detta var nog en kvarleva från den tiden när varje svensk inte slängde ett halvt lastbilsflak med matrester per år och person. Då var man tillräckligt smart att göra skorpor, ströbröd, brödkrutonger och fattiga riddare av det gamla brödet. Inget fick sas förfaras.

6 kommentarer:

  1. Debatten startad av Tommy
    Startad: 2008-11-11 14:55:44

    Sidor: < 1 2 3 >

    Det finns 22 kommentarer.

    Cecilia, såg inte ditt inlägg förrän nu när jag rullade igenom bloggarna. Det sorgliga är att jag inte meddelas när något nytt inlägg kommit. Eftersom jag varit utlånad till Malmö tingsrätt under min tingsrättstid, så känner jag mycket väl till Malmö. Det var ju lustigt att skorporna förekommer även där med eget namn dessutom. Det du nu skrev om Limhamn kände jag inte till, men idag knapras det väl knappast på skorpor i Limhamn, utan det är väl snarare "gräddklickar" som slickas av från fingret, med tanke på att det är Malmös "gräddhylleadress".
    Anmäl >Gun (2008-12-16 13:39:17)

    I Malmö hette "Porjusbakelse" det motsvarande "Limhamnsbakelse" så sent som på 80-talet (jag jobbade på ett ålderdomshem då och stötte på ordet, när vårdtagarna pratade om skorporna till kaffet.Limhamn är visserligen en del av Malmö, men förhållandevis självständigt. Limhamnsborna betraktar sig fortfarande som ett eget folk, en egen stam. Limhamn var ett av Malmös fattigare områden i början på 1900-talet och några decennier framåt. Var "sillagummornas" hemvist. Sillagummorna (fiskarhustrur) som tog tåget längs Ribersborgsstranden med sina skottkärror (rullebörer) med sill in till Malmö (bl.a. till fisktorget på Möllevången).
    Anmäl >Cecilia (2008-11-29 19:36:57)

    Du vet väl du gamla du Fria; är hymnen och hör till den svenska flaggan med ordspråket. I rekvisita med begreppen i "stathållning" - samma sak gäller för eu. Du behöver inte ansöka om nytt medborgarskap. Det ingick i eu som klappat och klart med posten :)
    Vem som skrev musiken i svensk text vet jag inte till den svenska flaggan. Men; Beethoven skrev musiken i bestämt inom EU till flaggan nu i Beethovens nionde symfonin, men tyvärr vet jag inte texten - och vad ordspråket kommer att bli
    Anmäl >Freja (2008-11-25 02:20:29)

    SvaraRadera
  2. Freja, ja teknik kan vara förvillande. Något om ny hymn eller flagga känner jag inte till. Vadå? Eller kan man kanske söka asyl i republiken Jämtland?
    Anmäl >Gun (2008-11-22 17:44:09)

    Nu vet jag inte vad som hände till info. Att antingen landade mitt inlägg om huvudet i spiken sakligen till snuttifieringen som skulle till Kära tomten, eller hos Danne Backe. Du får kolla. Sedan hade boken även gått mig förbi i atlas om det inte varit så att någon ?bonga? in ett samtal; ifrån Heidelberg i en fransk familj. Lustig värld vi lever idag; att svenska nyheter kommer ifrån utlandet på engelska. För inköp och i biblioteks letning - i arkivboklådor - T ex Att vem hade vetat annars att en ny hymn till en ny flaggan är redan beslutat. För övrigt taget i Bryssel. Fast riksdagen satt i förhandlingar Lissabonfördraget, ?igår?. Nice med spridda moln med 15 °C är inte så kallt i kylan :)
    Anmäl >Freja (2008-11-21 17:05:44)

    Freja,den har gått spårlöst förbi, det blir så när man bor där man bor. Vårt stadsbibliotek är välfyllt men nyheter från norr är INTE deras specialitet sas.

    Skall dock höra om de har den, bokkontot har nämligen överskridits för mycket länge sedan. Ligger i år på topprekord för länge sedan och det vill inte säga lite. haha... Vi kan nog snart öppna eget bibliotek. - Jultomten har redan fått min önskelista, som du redan känner till. Nu helg, barndop etc. Ha´det så gott där i kylan, här möttes jag av några frostflakes när jag var på väg ut till brevlådan. Inatt har första snöflingorna landat i sparsmakad variant, tack och lov. Solen skiner och det är klar och kallt, dock inte här inne i stugvärmen. Nu flygspaning en liten stund för att kroppen skall orka med resten av dagen.
    Anmäl >Gun (2008-11-21 13:39:35)

    Missade du guidebok om vårt nordliga län ?Norrbotten värt en resa? i förra ggn. I 14 000 ex, eftersom den såldes slut i ett nafs. Med en översiktlig karta och vackra bilder ifrån Norrbotten museum - I en reviderad upplaga nu till jul; visar väl bara att man helt klart inte ska ringakta intressen. Samlar även på julmust etiketter; som i en väg-atlas till illustrationskonsten. Under ?Vintergatan?; så visste du att Överkalix haft en egen bryggerinäring. Hur många bryggerier det fanns är ff obesvarad. PS. Kollegan ifrån Pajala har bokat in Julstjärnan, med katrinplommon i mitten; säger han. Frågan är väl mer om han ska få det; eftersom han även envisas i att få sidan 24; som i julafton :)
    Anmäl >Freja (2008-11-20 12:23:39)

    Vi kanske borde förhöra oss om folks egna recept och om det finns intresse för dylikt? JAG tror verkligen på idén, att sätta den landsändan på kokbokskartan på fullt allvar. Gamla recept skall man inte ringakta, i synnerhet inte som de här gamla faten "lager på lager" åter blivit "up to date" och "Flickorna Lundgrens på Skäret" osv. är i ropet och turistlämmeltågen bara blir tätare och tätare med åren och just det här stuket blir alltmer gångbart.
    Anmäl >Gun (2008-11-19 21:06:48)

    I självklart är det en given bra ide i utlyst till industrihistoria ifrån en ?Porjusbakelse?; eftersom det kan växlas in till mejerihistoria. I tusentals små mejerier och som fanns som uppsamlingsplatser i olika byarna. Dvs. I jämförande hygien och dagens samhällsteknik, och med dagens samhällsomvandling - i ett totalt bortglömt område i samhället och till industrihistoria sakligen på bokhyllorna; ?Glokalt? i redan utvärderat på hyllorna; är det så man nästan funderar. Varför en given bok inte finns; redan färdigt till jul :)
    Anmäl >Freja (2008-11-19 15:19:03)

    SvaraRadera
  3. Jag tror inte att Lars är så lätt att sparka igång. Även om det visade sig finnas en paltfilosof inom honom.

    Jag tror alltmer på idén ju mer jag filosoferat på den, tänk vilka underbara bilder, bara det. Någon som står i sitt eget kök och ser ut som en uppenbarelse stigen ur vetedammet och som fixat sitt favoritrecept och som låter oss ta del av ursprunget. JAG skulle definitivt köpa en sådan kokbok!
    Anmäl >Gun (2008-11-18 18:03:24)

    SvaraRadera
  4. Riktigt bloggarväder idag ... *s*
    Gun, hur lyder "Plupp-Lasses" paltrecept? *nyf*
    Har själv ett paltrecept som "Allt Om Mat" anammade.
    Jag byter ut ca hälften av potatisen mot kålrot, vilket ger färggladare och nyttigare paltar.
    Fick även med min "Sauce provencalé a´la Congo" i AOM.
    En mycket god grönsaksröra som gör sig bra med ris-, kött- och kycklingrätter, men även i ensamt majestät med vitt bröd. En röra som får koka länge och som man "hettar" efter behag. Dom hela habanerofrukterna som jag sedan "fiskade upp" ur grytan, fick vår Chaufför. Han tog dom hela i munnen, tuggade sönder och svalde, utan att så mycket som att blunda! Jag försökte "göra en chaffis", tog 1/4 frukt, tuggade och kände hur hela svalget brände som eld. Men jag hade garderat mig med en iskall öl. =) /T



    Anmäl >Tommy (2008-11-18 15:12:15)

    Om jag inte miss minner mig till historik skulle det bli med Porjus bakelsen; och en som vill ha E-bakelse ifrån Ullatti; som zon. Bli 99 hembygdsgårdar ifrån norrbotten, så det är väl bara och fylla på iden Bakelser. Här i småföretagsamma tips, eller i bokform som fritt för min del - Att självklar är iden självlysande, av sig själv till historia. Eftersom båda orterna även sakligen ingår på kartan till Bottenviken; som zon i omnejd. Under paraplyet i Norrskenet till färgrant i enkelt till etnisk minoritet zonen i ?Meänkieli?, så sparka på din klasskamrat ?du? Recept och historia med författaren Pohjanen i foto ?shoot? - till i en inköpt bok :)
    Anmäl >Freja (2008-11-18 13:13:22)

    Freja, du låter som en levande reklam från gamla slogan 68 brödskivor om dagen (eller 6-8 som det egentligen stod men blev 68 i folkmun). Hur många limpor har du imundigat? Själv föredrog jag annan flytande frukost. Men håller du inte med mig Freja att egentligen borde man samla ihop alla lokala recept INKLUSIVE historik? Det kan bli en riktigt tjock historia, faktiskt som måste kunna sälja bra t.o.m. Kanske ett fall för den numera insomnade bloggaren och fd klasskompisen (i 100 år) Lars Israelsson, att ta tag i? Han hade ett eget paltrecept, som det dessvärre inte blev någon fortsättning på, Lars bor ju i Porjus så han om någon borde känna till "porjusbakelsens" historia, om jag känner Lars rätt. Han är också lokalpatriot, vi blev väl sådana som växte upp i Malmbergets motvind.
    Anmäl >Gun (2008-11-18 10:56:43)

    Porjus bakelsen kanske var svårtuggad till industrihistoria i utlyst till kraftstations fiket där. Småföretagsamhet i en inpassning; och alla är väl EGO gör avundsjuk är rätt intressant. En starköl i burk motsvarar en brödlimpa i konsumtion. Dricker man tre ölburkar har man alltså; in korporera i sig ?TRE inköpta limpor? ifrån handeln. Det blir lite mättande med andra ord. Att äta Tre limpor och infallande i att vi får vi magsäcken i storlek. Vodka har en högre alkoholhalt; och som sagt oräknat. Kemiskt till kolhydrater; som blir en sockermolekyl och till slutligen en alkoholmonokyl. I ?bränsle? för rörelseapparaten blir som talade till stillasittande bilåkande, i en kanelskorpa :)
    Anmäl >Freja (2008-11-16 13:52:53)

    SvaraRadera
  5. Finns redan "tillräckligt" många norrländska kokböcker.
    Sedan kan jag själv känna mig lite kluven ifråga om dagens "gränsöverskridande mix" av rätter och det traditionella. Var själv rätt duktig i Kongo på att mixa. Blandade bl.a "chikwange" (deras motsvarighet till potatis) i vår svenska "pytt". Pytt i panna var något som kongoleserna älskade. De tyckte även om kroppkakor, därför att de i mångt och mycket påminde just om "Chikwange". Surströmming däremot, var det ingen som åt, trots gratis snapsar!? =) En delikatess vi erbjöd "vid sidan om" för hugade spekulanter.
    Nog för denna gång .../T
    Anmäl >Tommy (2008-11-16 11:19:03)

    Freja, det var en välgrundad fundering! Jag fick läsa om den ett par gånger, innan jag hade "tuggat i mig den". Tommy, nej, jag tycker skumpa smakar gammal jäsning. IÄCK säger jag bara, jag skulle säga upp mig frivilligt om jag fick ett sånt jobb! NEJ, jag vill inte veta dina levervärden eller bukfetma! Du kanske skulle sadla om och skriva en norrländsk kokbok istället, det verkar finnas ett och annat fynd att skriva kokbok på och om. En tänkvärd idé faktiskt, utan närmare eftertanke t.o.m.
    Anmäl >Gun (2008-11-14 10:00:16)

    Hej Gun!
    "Näkkileippä", så säger finnen om knäckebröd.
    "Ullattibakelserna" påminner mycket om mördegskakor.
    Ur en utkavlad deg, så sporrar man ut kakor som liknar ett "E". Lika enkla som goda att doppa i kaffet.

    Med tanke på din alkoholkonsumtion, så kan du knappast vara avundsjuk på mitt jobb. Att 2 dagar/vecka, sitta och bedöma vodka. Något jag gjort i snart 10 år!
    Har genom åren hunnit testa ca: 600 sorter. =)
    Snacka om en som är välmarinerad ... ;)

    Håller med dig, en äppelcider smakar riktigt bra, om den är kall, torr ... och gratis. ;)
    Då måste du även tycka om Calvados ... och kanske Champagne?

    /Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-11-13 15:21:37)

    I samband med ?industrihistoria? i intressant ämne för många. Brukar föra förbi där med utländska bekant på sommaren och till det gemensamma intresset. Porjus har atmosfär i kraftstationen, enligt mina tyska och franska vänner. För övrigt blev jag helt överraskad med mina första vänner i franska vänner i norrbotten. När jag bjöd tillbaka på en resa. De började plocka gråsten i rödgranit; och dyl, som ingen lägger märke till. Helt ivriga och som sagt en annan historia i uppslag att bo i ?Europas sista vildmark; kring Bottenviken?. Kulturellt i kontakt med kanelskorpan och den beställs i god, ifrån Tornedalen till vänner. Finns inte ?Porjusbakelsen? ser jag fram emot en sådan till besök :)
    Anmäl >Freja (2008-11-13 09:03:38)

    "näkkileippä" är fullständigt blank ruta på min karta, samma med "Ullattibakelserna", aldrig hört talas om vare sig det ena eller det andra. VAD är det för något?
    Ja, det där sörplande, det står jag gärna över. Kan uppskatta ETT glas vin IBLAND till maten,en martini, en eller två gånger om året, någon gång likör till kaffe. Där har du min "vansinniga konsumtion". Bäst tycker jag faktiskt om äppelcider till maten om det skall vara riktigt "fint", det tycker jag är allra godast. Men jag kör med citronvatten helst och mjölk ibland, lite beroende på vad det är för mat. Öl dricker jag aldrig. Var i Steyer för två år sedan och drack då en HEL öl alldeles av egen maskin och efter ett väldigt tjat, men det ett mörkt och lokalt öl på tunna, som de lyckades övertala mig att smaka på.
    Anmäl >Gun (2008-11-12 21:39:13)

    Jag älskar skorpor, likaså "näkkileippä". Det är smaken av kanel jag inte gillar. Till "Rika Riddare" nöjer jag mig med en liiiiiiiiten syltklick. Även om mascarpone inte hade varit helt fel. =) I mitt fall handlar det mer om "sörplande" än tuggande på mässor. =)
    Lika stor gåta är även "Ullattibakelserna"?!
    Något vi får fortsätta att grunna på ...=)
    Nu väntar nya bedömningar och nytt "tuggande". ;)
    /T
    Anmäl >Tommy (2008-11-12 08:39:11)

    SvaraRadera
  6. Va? har du aldrig ätit skorpor? Det är skorpor som är "Porjusbakelser". Gillar du inte det, gillar du väl inte hårt bröd heller kan jag tänka mig. Rika riddare, vad har du till det? Är det mascarpone och bär tror jag att jag köper det. Är det däremot grädde och en massa slisk, tror jag att jag passar. haha.... 7 timmars tuggande låter i det mastigaste laget. - Hade dock varit intressant att veta ursprunget till just "Porjusbakelser". Är faktiskt inte första gången jag funderat över det hela och "dö nyfiken" är liksom inte min signatur.
    Anmäl >Gun (2008-11-11 19:24:44)

    Bara hört talas om Porjusbakelser, men aldrig smakat. Inte så värst förtjust i något som innehåller kanel.
    Tacka vet jag en hederlig gammaldags vetefläta med smak av kardemumma. Apropå det, så lagade jag och frugan "Rika riddare" för någon vecka sedan. Riktigt gott till kaffet. Godare än allt vad Porjusbakelser och kaneli-korppuja heter =). I helgen så var det mat- och dryckesmässa i Älvsjö. Rena rama julafton för undertecknad. På en mässa får jag svälja, något jag INTE får göra i mitt arbete, som bedömare.
    Efter nära sju timmars minglande & provande, kände jag att mina smaklökar inte riktigt fungerade som dom skulle. Men, vi gjorde massor av fynd. Bland annat en dansk julsnaps som vi beställde på plats. Frugan fick nog, efter bara ett par timmar på mässan. =)
    Nog för denna gång! /T
    Anmäl >Tommy (2008-11-11 14:55:44)

    SvaraRadera