fredag 10 oktober 2008

Pensionärer vet hur en slipsten skall dras!


- den 10 oktober 2008, kl 10:37

Jag stod i vanlig ordning och hängde i garderobsdörrarna, stirrade in och funderade på vad jag skulle ha på mig den närmsta veckan.

- Kan man åka till Fjollträsk på sammanträde i DE DÄR klädkombinationerna?

Det behövdes inte mer än en hastig blick för att övertyga mig själv om att:

"NÄ... det går ju inte! Nu får jag allt lov att stryka". Så nu håller jag på att stryka hela galgparaden, som hängt och stirrat stint och uppfordrande alldeles för länge. För att inte tala om hela kökshandduks- och örngottshögen. Söte Jesus!

Redan häromdagen blev det något fullständigt prekärt ur klädförrådet som åkte på. Jag nästan fasade för att ens slå en hastig blick i spegeln på väg ut genom ytterdörren. Rädd att spegeln skulle spontankräkas rakt på mig och utbrista:


- Det var fasen i mig personbästa, i märklig klädkombination!

Men jag var inte den enda som hade en sådan udda utstyrsel på mig. Jag kunde lugnt och stilla luta mig tillbaka bland 111 andra dylika av fackets pensionärer, som inbjudan var riktad till och gällde bl.a. försäkringar. Men så stod också det magiska pensionärsordet "GRATIS" på inbjudan. "Gratis kaffe OCH förtäring". Sånt har jag förstått gör att varje pensionär med aktning, sitter där på post med tindrande ögon, förväntansfull, som om jultomten är på ingående och att klockan skall ticka fram till rätt tid!

Pensionärer de är en märklig samling. De kommer en timma i förväg! Jag är bara en överlöpare och ingen "riktig" pensionär, det förstår jag och sålunda har jag inte heller förstått vitsen med att stiga upp tidigare än självaste tuppen!

På programmet stod dessutom att trubadur skulle medverka. Det fick Ville Vessla att försmädligt och med ett flin i hela nyllet utbrista:


- Det blir väl trevligt, att du får lyssna på en riktig pensionärstrubadur idag. Tillsammans med de andra pensionärerna!

Jo, jo, det är till att kasta sten, när man själv befinner sig två ögonblinkningar bort ifrån glashuset. Men det där flinet var nog inte helt igenom fel.

Trubaduren intygade redan INNAN han ens hade börjat spela och sjunga:

"att pensionärerna på pensionärshemmen fullkomligt ÄÄÄLSKAR och AVGUUUUDAR hans hemsnickrade melodier"! 

Dessa betygelser omvandlades blixtsnabbt i min hjärna till:

"VARNING"!

Den hembakta sockerkakan, det goda ovanpå tekakan, de glada sällskapet och informationen styrde dock upp det hela. Det blev en rätt trevlig sammankomst, trots "viss" språkförbistring som kom sig av sorlet. En massa plastpluggar stoppades in i öronen för att minimera följdverkningarna av yrkesskadan: tinnitus. Tinnitusöronproppar stod rakt ut lite här och där. Det fick till följd att det hela blev en aning svårkonverserat. Blev det flera inblandade, duggade feltolkningarna tätt, ända tills ytterligare proppar pluggades i. Men då gick det bara att föra konversation med en åt gången och med den som var vänd i "rätt färdriktning".

Det är vid dylika tillfällen man blir varse att många ord liknar varandra till uttalet, men ligger LJUSÅR ifrån varandra till betydelsen! Det slog mig att man kan nog skriva en hel fars om hur dråpligt det kan bli. Där kan man nog också ta med den andra delen, som också tillkommer vid en viss ålder och där det går snabbt utför när "utförsbacken" väl tagit sin början. Därför att praktiskt taget hela världen formligen försvinner inför ögonen och de olika glasögonparen, från läsglasögon till TV-glasögon och tvärtom är ett faktum och kan innebära ett fasligt ambulerande mellan de olika glasögonstyrkorna, innan man talar om och ser samma sak!

Jag undrar nu därför:

HUR kommer den här nya ungdomsgenerationen att ha det? De som vistats hela dagarna i samma miljö som de här lärarna gjort. Den nya generationen har dessutom haft andra våldsamma ljudkonfrontationer, i form av hög popmusik, gastutor och att de kommunicerar skrikandes med varandra. Kommer de överhuvudtaget att kunna kommunicera med varandra, när de börjar komma upp i lite äldre årsmodell? Eller kommer de att leva i tysta, slutna världar? Kommer de att bli ett med sina PC-apparater och sina SMS på mobilen?

Men å andra sidan. Då behöver jag inte bekymra mig så mycket över, att svenska språket håller på att utarmas till att bli något gutturalt. Ibland när jag sitter och lyssnar på ungdomarna på spårvagnen är jag helt övertygad om, att vänder jag nu på huvudet kommer jag att mötas av en syn direkt hämtad ur "Djungelboken", därför att så där kan inga människor konversera!?!

Slutligen måste jag bekänna färg. Jag är nog inte riktigt rätt person att bedöma, vilket som var det "mastigaste intaget" i den här sammankomsten, som facket hade fixat:

1) den tjocka, torra tekakan, som förorsakade nästintill andstopp och snabbt som attan fick blötas upp med en klunk kaffe och en och annan, att på nytt bli barn och bara äta det som fanns ovanpå, efter att första brödchocken hade lagt sig, eller
2) de kökshemsnickrade trubadurkärlekskranka melodierna med så många verser och märkliga rim, att vår familjs urusla julklappsrim nog måste framstå som rena rama geniyttringarna. OCH det vill inte säga lite!

Men den där kärlekskranka melodin där nyssnämnde trubadur "skulle älska mig så mycket, att han vände mig ut och in" lät onekligen högintressant och väckte ett visst stigande intresse i vår svamliga bordsända och det himlades med ögonen rätt friskt.

Inte blev de korta, nedrafsade kommentarerna så mycket mindre av att trubaduren ideligen glatt aviserade, att han "stod till förfogande för den som så önskade hemma i hans kök. Det var bara till att ringa"! En och annan förhoppning hade nog tänts:

"Han ser VÄLDIGT trevlig ut, bara han inte sjöng!" kunde man nu läsa på lappen.

Men några melodier senare kom tillägget av trubaduren, som nog grusade varje förhoppning:

"i hans kök snickrades ihop en ny melodi VARJE DAG och att han kunde hålla på hur länge som helst".

Det där sistnämnda var det INGEN som ens kom på tanken att betvivla. Det visade sig dock att det fanns en med ett lateralt tänkande, en ny lapp liggandes över bordet dök upp:

"Tror ni att det där med hålla på hur länge som helst, gäller allt"?

Det finns bryska f.d. lärare som snabbt grusar varje förhoppning, svaret rafsades ner snabbt:

"GLÖM det! Han menar snickra melodier hur länge som helst! Har du gått och blivit döv också"? .....

Mja... det där om att "vända ut och in" kanske ändå var lite för avancerat för en vanlig svensk pensionär? Man får väl helt enkelt förmoda, att här gjorde var och en ett övervägande som ändade ut i "att det gick nog inte att plugga in tillräckligt många tinnitusöronproppar för en vistelse i trubadurens kök, med dagliga & nya & vådliga & eldiga kärleksrim".

Vi, i vår bordsända, var dock helt hänförda och engagerade i att tolka rimmen och gick verkligen in med liv och lust inför den uppgift som synes ha uppenbarat sig. Dvs. ända tills någon som nu såg alldeles illröd och sprängfärdig ut i hela anstiktet, lade upp en ny lapp och på den stod det:

"Om han inte slutar DÖÖÖÖR jag snart"!

Det fick till följd att vi inte ens tordes snegla på varandra och satt därefter med nedböjda huvuden, sammanpressade läppar och med ett engagemang som var som bortblåst.

Klart tagna av stundens allvar: "att här stod vi inför faktum om plötslig aviserad död vid bordsändan". Eller var det kanske vetskapen om, att nu stod vi inför skiljegränsen för "målgång med värdigheten i behåll" eller "ett fullständigt nederlag"?

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av Kjello
    Startad: 2008-10-11 14:21:53

    Det finns 3 kommentarer.

    OM JAG SKULLE FÅ VÄLJA ...
    Så skulle jag mycket hellre skriva "det", än att vara "en stor sådan" själv.
    Hälsar T.
    Anmäl >Tommy (2008-10-13 08:19:32)

    Kjello, har du ätit rått kött till frukost, eller är du alltid lika smidig och finkänslig i din framtoning? Personalchef kanske? Självklart skall var och en läsa det som de har behållning av. Själv läser jag ENBART de andras bloggar! :-D
    Anmäl >Gun (2008-10-12 22:19:29)

    Det är mycket skit du sriver om det.Som utflyttad Malmbergare är det roligare att läsa andra bloggare som tillexembel Danne och dom andra
    Anmäl >Kjello (2008-10-11 14:21:53)

    SvaraRadera
  2. Det verkar som om signaturen Kjello håller på att starta en tävling i puckade inlägg..

    SvaraRadera