söndag 15 februari 2009

Olika sorters "Gamla kläder".

- den 15 februari 2009, kl 10:16


Gamla kläder kan vara så mycket, som här på bilden t.ex. som är ett försök att fotografera den helige Franciskus (San Francesco d'Assissi) munkdräkt. Den finns bevarad bakom dubbla glasrutor, först bakom en stor glasruta och sedan ytterligare i en tavelram med glas. Mao är det inte mycket man ser, mer än en massa speglingar i rutorna, precis som på bilden. Helt värdelöst att det inte hört talas om reflexfritt glas!

Gamla kläder kan också vara en klädtrave i en monter på ett av Europas alla moderna konstmuseer, dvs. en "installation", som i alla fall inte jag begriper mig på hur det ens kan räknas som konst, eller ens vara konst. Konst är en konst, dock ingen konstig konst, enligt min lilla hjärna att tänka.

Gamla kläder kan också vara en massa fynd hos Tradera, Blocket, secondhandaffärer, byta-kläder-dag etc. eller sånt som man själv finner i sitt klädskåp. Kläder som inte sett dagens ljus på så länge, att de absolut behöver rensas ut och bäras iväg till närmsta klädinsamling, eller förpassas upp på vinden i en låda för "framtida bruk".

Gamla kläder kan också vara något som får mig att bli alldeles nostalgisk och rörd. Jag har fortfarande kvar en del av mina barns babykläder och första skorna. Men också sånt, som mamma gjort till mig på 60-talet och dessutom har jag blivit förärad gammelfarmors (mina pojkars gammelfarmor) förlovningsklänning, en riktigt vacker raritet i vinrött, med massor av små nätta knappar som är klädda. Den är handsydd och med en sådan tillskärning, som inte längre går att uppbåda. Det är många fina detaljer i den.

Men så kommer vi till "Gamla kläder", som får hela min rumpa att glatt svänga runt och mina smaklökar att jubla vid minnet! Jag känner nämligen ett mycket trivsamt par som är från Cuba. Under lång tid drev de en kvartersrestaurang och stående lunchrätt var just maträtten "Gamla kläder". Snuskigt gott, som får tårna att krulla ihop sig av lycka!

Första gången jag däremot såg skapelsen undrade jag:
 
"hur i hela fridens dar man kunde äta något, som såg ut så där, för att inte tala om lukten?"

Det var inte svårt att förstå varför maträtten hette just "Gamla kläder", eller ännu bättre beskrivning hade nog varit "gammal lump"! Men så lät jag mig övertalas en dag och jag kan väl bara tycka, att det var synd att de inte lyckades övertala mig långt tidigare. Det brukade bli långa, glada luncher till cubansk salsamusik, där den glädjestrålande kocken efter att ha rört klart i grytorna, svängde runt i lokalen och spred glädje omkring sig till besökarna, som ofta var just glada, tjattrande cubaner och en avdankad malmbergare, förstås!

Nu drömmer jag om att åka till Cuba och lära mig dansa salsa.

Vad jag skall äta idag? "Gamla kläder" förstås!



Men innan dess får Santana stå för tonerna och jag själv värmer upp, med lite gung i rumpan och fötterna dansande i salsatakt!

2 kommentarer:

  1. Det finns 9 kommentarer.

    En..... aha, då tror jag att jag kan gissa ungefär vart Guldet ligger. Roligt att du känner Hasse, det är jättelänge sedan jag träffade honom, som hastigast på väg in/eller ut från Björnfällan. Måste ha varit dryga 30 år sedan, du får hälsa honom så gott ifrån mig. Hade varit roligt att höra av honom, vart han nu befinner sig. Du får fråga honom om han fortfarande sitter och läser Kalle Anka ute på bron? haha...
    Anmäl >Gun (2009-02-19 23:30:00)

    Guldet ligger vid Norska vägen, ungefär mitt emot Granngården. (Känner din kompis Hasse och syskonen.)
    Anmäl >En ................. (2009-02-18 17:41:34)

    En i ........ ja, det var just den lilla detaljen jag inte kunde lista ut,vad "Guldet" stod för och naturligtvis det här med gamla kläder hängande i träden och hur det hängde ihop med FUB. Men nu kan jag lista ut vad det hela handlade om. En "installtion" som gjorts av någon av föreningarna som huserar i HUSET "Guldet". Jag bara undrar vart den byggnaden finns, det känns som om det kunde vara gamla gympalokalen till Centralskolan i Gällivare, eller var det inte rätt tänkt?
    Anmäl >Gun (2009-02-17 16:24:20)

    Glömde att tala om, att installationen bestod av kläder, som hängts upp i björkarna utanför huset, som Arbetsförmedlingen haft sina lokaler i, om jag inte missminner mig.
    Anmäl >En i ......................... (2009-02-17 14:54:01)

    SvaraRadera
  2. Gun
    Guldet är ett hus, som många bl.a. "funktionshindrades" föreningar huserar i. Vet du, vad FUB står för ? Är medlem i en av föreningarna. Vad undrar du över ?
    Anmäl >En i en................... (2009-02-17 14:49:52)

    Tommy, nix pix! Inge pytt så långt ögat når. Det värsta är att man aldrig kan få den lika god, som den cubanska kocken får den. Vete gudarna hur han bär sig åt. Är RIKTIGT avundsjuk!
    Anmäl >Gun (2009-02-17 13:53:16)

    "Gamla kläder", låter nästan som Pytt i panna a´la Cuba? ;) /Tommy
    Anmäl >Tommy (2009-02-16 17:00:19)

    En i en av föreningarna, vad är det för något du talar om? Lät intressant. Kan du berätta?
    Anmäl >Gun (2009-02-16 11:33:27)

    Gamla kläder kan också vara en ínstallation, som FUB gjort på Guldet i Gällivare. Ett hus med många föreningar.
    Anmäl >En i en av föreningarna (2009-02-15 14:24:20)

    SvaraRadera