fredag 11 mars 2011

Hövdingarna gör uppror mot de långa miljöprövningarna. Suck säger jag bara, förstår denne "hövding", P-O Eriksson, ens vad han säger?

- den 11 mars 2011, kl 14:40

Sluttrudelutten blir av honom "Kanske måste lagar ändras, men utan att ge avkall på miljökraven". Med hänvisning till att Miljööverdomstolen fattat ett beslut och om det vinner laga kraft, innebär ett stopp för den inledda malmbrytningen i Gruvberget, Svappavaara. http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=5833644

Det är faktiskt det som LKAB har gjort, gett avkall på miljökraven, i annat fall hade det inte stött på patrull i Miljööverdomstolen, eller hos Naturvårdsverket. Det är inte heller ringa brister som det handlar om. Har landshövdingen P-O Eriksson inte förstått en så enkel sak, tror jag nog det är lika bra att han förblir tyst!

Dessutom sitter han i LKAB:s styrelsen och därmed på två stolar, därför i hans uppdrag finns även att han är chef för tillsynsmyndigheten. Det är helt motstridiga intressen! Borde man inte som landshövding för en landsända som försätter de drabbade i långbänk i rättsinstanserna, vara mer påläst än så och förstå innebörden av "likhet inför lagen", eller är det så att pengar innebär att det skall åkas i "gräddfil" per automatik?

Det är många företeelser som skulle behöva ses över. Bl.a. borde man verkligen inte lik landshövdingen kunna sitta på hur många avlönade stolar som helst samtidigt. I vanliga livet betraktas detta för jävsförhållanden. Så - jovisst behövs lagändringar, massor av sådana, dessutom.

Men det går inte an att sitta på posten, som "regeringsmaktens ställföreträdare" och sedan klanka på de lagar de själva har instiftat!

Det är något som haltar allvarligt i ett sådant resonemang.

1 kommentar:

  1. Länk http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=5834574

    Både landshövdingen P-O Eriksson och David Berggård har blivit talesmän för LKAB. Intressant utveckling, då det numera sker så öppet. Förut hade de iaf vett att bara göra det bakom kulisserna.

    Folk som inte förstår att bl.a. vårt dricksvatten måste fredas borde inte få gå lösa!
    Anmäl >Chefen för tillsyndmyndigheten borde synas i sömmarna (2011-03-12 11:42:32)

    Det är Gällivare kommun och länsstyrelsen, men framförallt LKAB som försenar handläggningen på Miljödomstolen. Dom lämnar in utredningar och yttranden långt efter utsatt tid. När det gäller LKAB med flera års försening. Dessutom är LKAB:s yttranden fullständigt urusla och ger inte domstolen något underlag för den slutliga domen.
    Anmäl >Bengt Anderman (2011-03-11 20:10:27)

    SvaraRadera