söndag 13 juli 2008

Grönt är skönt liksom MAIF


- den 13 juli 2008, kl 12:02

I min mailbox samma dag 2008-07-12 kl. 06:44, ligger ett upprört mail ifrån Dan Larsson, min fd klasskompis från åren vid Allmänna Läroverket i Malmberget, som det pompöst nog hette. Av tidpunkten på mailet att döma betyder det att Dan antingen, inte slängt sig i lopplådan än, men att det mycket väl kan tänkas att han vaknat med tuppen och slutligen fått den stora raschen efter att han läst ovanstående, som jag noterar var publicerat kl. 06.00.

Dan och jag har genom årens lopp behållit den gamla jargongen mellan varandra, så för mig är han alltjämt "Sylvard Larssons grabb" medan jag är "Landströms ohängda dotter" i hans sinnevärld. 44 år senare pågår alltså den sedan länge sporadiska kontakten, som det nu blir när man inte längre springer på varandra i varannat gathörn, som vi ännu gjorde när jag jobbade på tingsrätten och Dan var journalist på NSD i Gällivare.

När jag läser Dans mail kan jag förstå hans upprördhet. Vi gamla malmbergare förväntas vara timida och självutplånande och är man född malmbergare, blir man aldrig något annat, oavsett hur långt man än må bo därifrån. Det ÄR ett märkligt fenomen med oss malmbergare, alla skall kunna och tycks vilja pinka på oss från höger och vänster. Det är på något sätt "Jantelagen" i dess fulländning som gäller. Men varje människa kommer till en gräns där det bara kan få vara nog.

Jag gjorde helt enkelt så att jag skickade ett mail till "Sylvard Larssons grabb" och frågade om jag fick klippa in hans mail i en blogg. Han tyckte att det var väl ok.

Så här kommer det arla mailet i dess helhet:

I NSD Sports lördagsintervju är det Emelie Andersson från "Gällivare" som intervjuas.

Konstigt, hela tiden Gällivare. Samma sak under den pågående internationella turneringen i fotboll, intervjuer i medierna görs på en fotbollsplan där man ser gruvlavar i bakgrunden, ortsdatering för "vjun" är Gällivare, men är det ändå inte på Malmbergets IP den görs på..?

När jag är hemma och besöker mina föräldrar på Järnvägsgatan 3 i Malmberget ser jag nästan dagligen "golfaren" Emelie Andersson när hon har ärenden från hemmet på Köpmangatan, också det i Malmberget, torget. Jag ser även hennes mamma Marianne "Majsan" Rydström, fd elitspelare i handboll för Malmbergets AIF. Jag ser också hennes pappa Peter Andersson, fd alpin elitåkare, pappan "Lasse", drev firman Gruvprodukter en gång i tiden, visst låter det "malmbergst", gruva, handboll, herrlaget två gånger i Allsvenskan på sjuttiotalet. Hela familjen Andersson bor på Köpmangatan i Malmberget, fem kilometer från Gällivare.
 
Golfbanan Emelie spelat och tränat upp sig på ligger i Malmberget, där pappa Peter driver verksamhet. Gymnasieskolan som Emelie studerat på är Välkommaskolan i Malmberget, Gällivare kommuns enda gymnasieskola; där kom det, reportern hade klarat sig om han skrivit Gve kommun; icke, "Gällivare" krediteras åter till nackdel för Malmberget.

Gropen går inte att placera i Gällivare, vilket den gärna får göra för oss genuina malmbergare som värnar om det som finns kvar av ett samhälle som slaktats; knappt en enda affär finns kvar i samhället med nu cirka 7000 innevånare. Däremot gruvan i Malmberget, den som driver kommunen och därmed infrastrukturen. Och Gällivare kommun går också ut med devisen "Gällivare på G"; helsidor med hur bra det går i Gällivare ? inte ett ord finns med om Malmberget.
 
Glömde jag Aitik, Bolidens koppargruva, den gruvan ligger två mil öster om Gällivare, vid Liikavaara och Sakajärvi.

När det gäller att placera kändisar i Gällivare; cirka 18000 i Gällivare kommun skrattar åt skrivaren, "jasså en sån där igen", gällivareborna skrattar förnöjt, "kulleborna", lierade med malmbergarna, skakar på skallen, deras backhoppare är tack och lov ortsdaterade i Koskullskulle, samhället öster om Malmberget. Vars innevånare är luttrade, de ids inte ens reagera på felaktigheter om att Gällivare krediteras igen; snart så är Stig Järrel, Roffe Bengtsson, Berto Marklund, Bo Nilsson, Björn Erik Höijer med flera också placerade som genierna från Gällivare?

Eller går det?...tror inte det om man går till uppslagsböckerna?.. De finns?
Hälsningar: Danne Larsson, malmbergare som när han var bland annat på Expressen aldrig fick ortsdatera fel, skrev man från "Tjottaheiki" skulle den ortsdateringen stå.... inget annat..

Men när det gäller Gällivare, kanske sprider farsoten sig till (Hono)Luleå, verksamheten i Boden ortsdateras i Luleå, då tar det hus i hel...

PS. nu gör jag, Gun, ett eget tillägg som avslutning på "Sylvard Larssons grabbs" morgonmail= teknisse på NSD tror jag borde förbarma sig över bloggens utseende. Trevligt ser det onekligen inte ut i texten, eller? Men så är jag också malmbergare i själ och hjärta. DS.

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av De som gnäller flyttade först av alla.
    Startad: 2008-07-13 12:58:49

    Det finns 9 kommentarer.

    Ja, Gällivare kommun har hög potential bara de tar vara på möjligheterna och är eniga om greppen TILLSAMMANS med ALLA företag stora som små OCH med ortsbefolkningen! - Jobbade själv på Gve Byggservice AB i början på 70-talet, som byggde det ursprungliga Björnfällan och då den stora satsningen skedde på Dundret. Jag vet därför hur tongångarna gick då. Men de kom av sig någonstans på vägen efter ett rejält uppsving. Synd men knappast förvånande, mycket ströps helt enkelt pga inkomeptens vid rodret. Tjäbbel & gamla surdegar inom politikerkåren har aldrig varit något lyckokast.
    Anmäl >Gun (2008-07-17 22:19:49)

    Stockholmare o andra sörlänningar reser till Åre o Sälen för skidåkning. Norrbottningar åker till en liten håla i Finland som heter Levi eller så drar de till byhålan Kåbdalis utanför Jokkmokk för att åka skidor o ha det skoj. Varför det tror ni? Närheten till orterna? NEJ!...Kunnigt folk som tror på sin grej. Kosta vad det vill. Utmärkt marknadsföring och PR. Ska man skapa nåt så måste man TRO på det man gör. För Gällivare och Dundret har ju egentligen allt för att bli bland de bästa vintersportorterna i Sverige och Norden. Finns hur mycket resurser att plocka fram där. Ser på tidigare insändare. Många gnälliga Gällivarebor. Var stolt över vårat Dundret. Sen hoppas jag Emmoth&Co vågar satsa.
    Anmäl >Roger (2008-07-16 22:02:58)

    Tack Roger, nu har vi fört en dialog, som varit givande och vi har nu också kommit fram till att vi faktikst tycker likadant. Jag hoppas att du "öppet" i fortsättningen kan ge ditt stöd till alla de malmbergare, som faktikst lever under helt oacceptabla förhållanden. Vi lever i ett Sverige som blomstrar, då skall vi inte behandla våra egna medborgare som den värsta diktaturstat! Framförallt behöver människorna däruppe ta sig en rejäl funderare över sitt eget agerande gentemot de som kommit till korta, dvs de drabbade i Malmberget.
    Anmäl >Gun (2008-07-16 11:07:57)

    Visst tycker jag också att Malmberget inte är som den har varit förut. Uppvuxen i Malmberget. Bodde där under mina uppväxtår. Sen hur min upväxt var väl ingen höjdare. Pga familjeförhållanden etc. Malmberget var så mycket bättre än Gällivare förut. Ett fint samhälle, men har sett hur allt förändrats till det sämre. På de estetiska dvs. Ja allt pga av gruvbrytningen. Gator som fått stängas, hus som måste rivas, gropen blivit större. Kvar står alla Malmbergare o ylar.....ja jag säger ylar. Allt förändras ju. Sen om Malmberget som samhälle får stryka på foten är ju en sak. Så länge de hittar nya malmkroppar att bryta och att ortsbefolkningen har arbete så är det bara bra för Gällivare Kommun. För det är ju trots allt i LKAB och Aitik dem flesta jobbar. Trevlig sommar Gun!!
    Anmäl >Roger (2008-07-16 01:10:15)

    SvaraRadera
  2. Gun.
    Efter att ha hört en radiointervju från Malmberget, så förvånar det mig icket, att så få ställer sig på deras sida. Det var snudd på pinsamt!
    Mvh/Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-07-15 23:09:32)

    Roger, det är dålig respekt du visar människorna som bor kvar i Malmberget och slåss mot "jättarna". Det finns INGEN som ställer sig på deras sida, de lever under rent ut sagt omänskliga och vidriga förhållanden, men jag förstår att såna som du inte bryr dig om det. Huvudsaken tycks vara att ni har det gott själv! Du får gärna vara så ryggradslös att du sällar dig till resten av "tyckarna". Det är upp till dig. Men jag väljer också själv vad JAG skall tycka och inte tycka.

    Sedan förstår jag att "ylar" tillhör ditt sätt att uttrycka det, när någon inte tycker som du. Varför inte prova något som kan låta lite mer positivt,ge lite bättre vibbar, eftersom du ni har framhållit att du är en positiv människa i ett tidigare inlägg. Det ÄR inte positivt att yttrycka det som om någon "ylar".
    Anmäl >Gun (2008-07-15 21:00:52)

    Gun, snälla vän. Malmberget är död för länge sen. Sen kan du vara nostalgisk o drömma vidare. Som insändaren "de som gnäller flyttade först av alla" säger. Håller me han/hon. Vad ylar du Gun egentligen om?...
    Anmäl >Roger (2008-07-15 00:54:58)

    haha...du är rolig du "De som gnäller flyttade först av alla". Du är säkert en ÄKTA Gällivarebo, av inlägget att döma. Det kan få dylika dystra följdverkningar, när man bor där nere i skuggan mellan Dundret och Kungsryggen, att man inte förstår en så enkel sak som att utan Malmberget definitivt INGET Gällivare.

    När man står på toppen av Dundret, som för övrigt INTE ligger i Gällivare, kan man se upp mot Malmberget, hur mycket sönderbomat det än blir, kan man fortfarande det!

    Vi Malmbergare har något som Gällivarebor aldrig kan förstå sig på, även om de fått stekta sparvar flygande i munnen!

    Fö har politikerna har ALDRIG brytt sig om Malmberget eller framförhållning, de har haft nog med sina "hinkar och spadar i sandlådan."*I*
    Anmäl >Gun (2008-07-13 23:35:07)

    Malmbergarna har alltid varit duktiga på sätta högre etikett på sina meriter än omvärlden uppfattat dem. Angående smahället Malmberget så vill nog inte Gällivare förknippas med eländet utan vi har ju Dundret och dess skönhet. Men när man skriver så resten av omvärlden skall förstå var händelsen utspelar sig måste man nämna den större orten, den ort där tillvaron skall fortgå när Malmberget släckt ner sin sista lampa. Ur Pr-synvinkel är inte Malmberget något man sätter större värde på. Malmberget idag är en slum och en grushög som mest liknar Libanon eller annan sönderbombat samhälle. Gör som politikerna i kommunen, släpp Malmberget och fokusera på centralorten Gällivare. Att vara nostalgisk kan man vara hemma på kammaren.
    Anmäl >De som gnäller flyttade först av alla. (2008-07-13 12:58:49)

    SvaraRadera