tisdag 3 februari 2009

Fransk fickparkering,

- den 3 februari 2009, kl 13:37


det fick mig verkligen att överväga mitt nästa val av bil: EN KNALLGUL HUMMER!

"Kallsvetten lackade" milt uttryckt. Ändå hade jag tänkt tanken om och om igen: "för allt i världen, dra nu inte åt handbromsen, när du parkerar."

Tja, vad händer? Min vana trogen, växel i, handbromsen REJÄLT åtdragen. Alltså följer en nära-livet-upplevelse utan motstycke, när jag återvänder till bilen. Då finner jag en i upplösningstillstånd parisare, som låter som om han är någon reklamfilm för Otrivin nästäppa:  

- Mon Dieu Madam, medan han slår ut händerna i dramatiska rörelser, för att sedan dunka ena handflatan i huvudet på sig själv upprepade gånger: 

- De ciel-et-enfer!

Med spottet sprutande värre än Porjus kraftstation under "Fallens Dag" och med uttryck, som får mig att spontant vilja hålla för öronen på varje förbipasserande barn: (X, X, X etc. = Les noms du diable)! Är Fransmän verkligen gentlemän?

Goodness Gracious Me! VAD svarar man på en sån lång ramsa av helvetets alla upptänkliga omskrivningar?

- Comme tu es gentil?

Meh... det går ju inte...

Nä, man tänker rätt och slätt på det språk som fransmän ogillar allra mest här i världen:

- Fuck off!

Det finns bara ETT (1) världsspråk för fransmän och det ÄR franska. Perfekt franska dessutom, inga halvmesyrer, minsta lilla avvikelse av uttalet då begriper de NADA! Men vad man tänker och vad man säger är inte riktigt samma sak. Det blir istället ett halvkrystat:  

- Pardon!

Och så önskar man att man kan gå upp i rök på två röda, för vem tror sig om att kunna stoppa en ihållande Otrivin-nästäppa med inslag av Porjus?"

Visserligen har jag bara hotat med att köpa en Hummer ett par gånger, efter vissa händelser i mitt liv. Men jag har sinnebilden klar för mig, genom filmen "Rosornas krig" (The War of the Roses). Jag har upptäckt att vid de här tillfällena önskar jag, att jag kunde vara lika fullständigt urspårad som omgivningen kan, de önskningarna de kommer allt tätare.

Några dagar innan vi reste iväg till Paris, snurrade jag runt och sökte parkering. Jag hade tidsbrist värre och det är då det händer, sånt som bara inte får hända i dylika stunder! Efter ett väldigt letande hittade jag en parkering, men att sedan lyckas klämma sig ur bilen, det gick bara inte, eftersom det stod en stadsjeep på ena sidan och den andra sidan en "gubb-Volvo", båda hade rekorderligt tangerat vitlinjen, men stadsjeepen värst i vanlig ordning! Ett tag funderade jag på att krypa ut genom bagageluckan, men insåg att jag kommer att har jordens repigaste och buckligaste bil, om jag gör det, därför att de lär inte krypa in genom bagageluckan i sina bilar!

Men HADE jag haft en HUMMER, tja, då hade det varit en lätt sak!

Stadsjeep, ploff... ner i hamnkanalen...

"Gubb-Volvo", ploff... ner i hamnkanalen och parkeringsrutan var min!

Oavkortat min! Men nu var det inte så, så det hela slutade med att jag åkte omkring och sökte en ledig parkering i 20 minuter! Det här är inte stan som man direkt bara kör "tvärs över gatan", nej, det blir en rejäl stadstur för att komma över till andra sidan gatan!

De här stadsjeeparna är helt enkelt ett hin håles påfund! Jag undrar om det står i köpeavtalet, att bara folk som inte kan parkera få köpa dem? Det bara MÅSTE vara så det är! De har inte en susning om vart de står i förhållande till parkeringsrutorna. Undantagslöst har de inkräktat en bra bit av nästa p-ruta och rutorna i den här stan, där är det verkligen glädjemått. Det är med ett nödrop en liten bil kan parkera inom ramarna, står det då en stor stadsjeep, jamen, morsning!!! Det kan man ju bara glömma! Man kan verkligen undra vem som stått modell för de måtten?

Eller så förhåller det sig så, att de där typerna på stadsbyggnadskontoret får ut sina perversa lustar, när de planerar p-platserna. Jag kan riktigt se framför mig hur det hela går till, när de sitter där och filurar:

- Få se nu... här skall det bli nya parkeringsplatser. Hmmm... hur skall vi nu göra så att de inte kan få upp bildörrarna? VEM skall vi fråga så att det säkert skiter sig??? Kalle!!!! Hur bred är en vanlig bil??


- Jag har ingen bil, jag kör fortfarande omkring på min trehjuling som jag fick i tvåårspresent, men den är väl kanske 1 meter bred tror jag. Inte vet jag, jag hade IG i matte!

- Jaha, 1 meter, få se då lägger vi till ..... Kalle!!! Hur bred är du om baken?

- Jag är inte bred, de kallade mig t.o.m. för sugröret i plugget, men jag skulle väl tro att jag är???.... mellan tummen och pekfingret... 1 dm.

- Jaha... hmm... 1 meter, plus 1 dm... ??? Kalle!!! Hur bred är morsan din om baken?

- Ja, jag skulle tro att hon är väl kanske någon centimeter bredare än jag, hon börjar bli rätt insutten.

- Jaha, få se nu... 1 meter, plus 1 dm, plus 13 cm. Hmmm... äh, vi får väl ta till lite luft också. Det får bli 3 cm till. Okey, STEEEEFAN, nu har jag de nya måtten på parkeringsrutorna nere i stan, du skall mäta ut dem till 1 meter och 26 cm och inte en millimeter till, det är dyrt med gatumark i stan. För 20:-/timman kan de inte få hur mycket parkeringsruta som helst!

- Okey, chefen! Skall jag ta den tjocka eller den smala penseln?

- Ta den smala, folk har väl hunnit börja fatta att det inte skall köra med Rössner-metoden, utan den där bloggdoktorn Annika Dahlqvists-metoden, du vet: ät det rätta, ät det fetta. Hö hö hö"!"

Nä... sanning att säga, den enda Hummer jag kommer att inköpa i verkligheten är den från Feskekôrka.

Visserligen läste jag en reklam förra helgen om en bilfirma, som hade köpt in generalagentens kvarvarande lager av fabriksnya 2007 års modell och de fanns från 239 000: -. Men bränsleförbrukningen?!

Phew, svettigt värre! Blandad körning var 15,1 l/100 km. Det är mer än det dubbla vad min bil sörplar i sig. Tja, så tillkommer det där andra "lilla" då... hitta två (2) parkeringsrutor lediga bredvid varandra, `a 2 x 20:-/timma! En Hummer kan man knappast gratisparkera halvvägs in i nästa p-ruta, då är det ingen ruta kvar.

Men jag skulle vilja se den som vill "mucka gräl" i den här sanslösa "nu-kör-jag-i-röven-på-dig-bilförar-Göteborg", eller "knuffa-kofångare-parkering-i-Paris", om jag hade en HUMMER! HA!

Jag tror bestämt jag fortsätter att drömma om att :

En vacker dag, då skall jag minsann köpa mig en Hummer och ratta omkring i och då.... "Rosornas krig" släng sig i väggen, det var ändå bara försmaken.

1 kommentar:

  1. tydligen tur att man bara parkerar utanför huset och stugan i stort sett

    SvaraRadera