fredag 26 december 2008

Fluortanten

- den 26 december 2008, kl 12:46


tillhörde rent ut sagt de äckligare sakerna, som folkskolan hade som ett tvång. Nja, inte nu själva tanten, utan fluorsköljningen.

Det var bara att vackert ställa sig på ett led, lydigt sträcka fram handen och ta emot den lilla muggen med fluorjoxet i. På given signal skulle man tippa i sig gojan och sedan stå där med resten av klasskompisarna, som såg ut som ett gäng strandade guldfiskar, med ögon stora som spelkulor, medan gojan körde runt i munnen.

Kinder upp, kinder ner, kinder upp, kinder ner. På något underligt sätt så synkroniserades ögonstorleken med kindrörelserna. Då gällde det att försöka stirra ner i golvet, eller blunda för att inte falla ihop i hejdlöst skatt. Jag minns speciellt Frank och Börje som brukade stå och köra runt ögonen extra stora, samtidigt som man förstod, att de faktiskt redan hade svalt hela "köret" i vanlig ordning. Det gick liksom inte att "mörka" den saken!

Fluortanten hon däremot ställde sig alltid med benen brett isär och med klockan förankrad i ena handen, medan hon högt körde nedräkningen. Spotta ut i förtid, svälja eller ha några andra hyss för sig, gick inte an. Men det där med att kompanispotta det var nog så avslöjande, man kunde snabbt konstatera vilka, som hade fått sig en liten fluorsup, så där på förmiddagskvisten.

Undkomma fluorsköljningen var vi flera obstinata typer, som mellan varven försökte oss på. Men fluortantens list övergick vårt förstånd! Jag förutspåddes en gång att vara mer eller mindre tandlös innan vuxen ålder! Jag vet att jag en gång tänkte "jag tror jag hellre är tandlös", men så försökte jag tänka ut hur jag skulle se ut. Onekligen ingen vacker syn, med färskt minne i behåll hur jag såg ut som 7-åring, med halva garnityret puts väck och på väg att bytas ut!

Varje år jag som vuxen klätt ut mig som påskkärring och prickat dit tandsvärtan på tänderna, har jag tänkt på fluortanten och tänkt, att så här skulle jag egentligen ha sett ut enligt alla fluortanteberäkningar. Vad var det som gick snett i de beräkningarna och varför upphörde fluorsköljningarna? Visste man redan då att det var ett gift?

Men som om fluorsköljning inte vore nog, det fanns onekligen en värre katastrof som kunde drabba en! Det fanns en militanta, tysk tandläkare på Folktandvården i Malmberget. Hon var totalt befriad ifrån allt vad som hette barnpsykologi eller pedagogik. De roligare inslagen var trots allt när hon skrek något som lät som: "apa och potta", dvs. "Gapa och spotta.

Men det fanns inget annat att fnissa åt. Hon var ständigt på dåliga humör och det ekade friskt mellan väggarna. Jag minns en gång hur hon slängde bedövningssprutan rakt i väggen och vrålade som en besatt! Jag känner många som fått vansinnig tandläkarskräck av dessa upplevelser hos henne. Men jag "kröp i vanlig ordning under taggtrådsstängslet" och befriade mig själv mellan varven, ända tills jag slutligen fann en totallösning!

Men fram till dess borrades och stoppades det i amalgam så det stod härliga tider till. Hon hade nog passat bra som borrare i gruvan och när jag läste boken om Karius och Baktrus, var jag helt övertygad om att hon var sprungen ur samma släkte, som dessa tandtroll var. T.o.m. efternamnet tydde på, att det trots allt var så det hela hängde ihop!

Men trots min fluorvägran och när jag väl undslapp tyska skoltandläkaren, upphörde helt plötsligt mina "hål" i tänderna, vilket verkligen fått mig att fundera på hur många verkliga hål jag egentligen haft! Jag har vid 57 års ålder haft en enda ny lagning av en permanent tand för 25 år sedan och som sköttes av min skojfriske tandläkare däruppe. Alltså dessförinnan inte en enda nylagning, sedan den tyska tandläkarskräckens uttåg i mitt liv, som var på tidigt 60-tal. Är inte det märkligt så säg?

Jag tillhör nog de som sluppit undan lindrigt på amalgamfyllningsfronten. Dessa amalgamfyllningar har jag tack och lov bytt ut, eftersom de trillat loss. Nu sitter där betydligt bättre materialval. Det är bara en enda kindtand som minner mig om dessa skräckupplevelser. Min dotter som jag helt befriat ifrån både ytterlighetsvaccinationer och fluorsköljningar, har inte ett enda hål. Minutiös skötsel av tänderna och bra mathållning, räcker uppenbarligen väldigt långt. Vi går nu hela familjen till en helt underbar tandläkare på koll regelbundet. Hennes väsen är långt ifrån det som den tyska skoltandläkaren på folktandvården på torget i Malmberget hade.

Men säg något ont som inte för något gott med sig. Jag har också förstått min egen överlevnadsinstinkt genom livet, eftersom jag även minns att jag smet ifrån en gång, när min mamma följde med till denna tandläkare. Jag hade inte ens börjat i skolan ännu utan gick på lekis. När mamma tog upp en tidning, passade jag på att helt enkelt avvika ifrån väntrummet och knallade iväg hem, visserligen via Hasse, men ändå!

Det fick till följd att "fröken Houdini" satt i en rävsax vid nästa besök, dvs. min mamma la sitt ben över mina, för att förvissa sig om att "fröken Houdini" inte skulle avlägsna sig i ett obevakat ögonblick. Jag satt sålunda bokstavligen fast, innan jag blev uppropad och motvilligt insläpad till tandläkaren. Hade jag haft broddar på skorna hade det nog varit djupa märken i golvmattan! Men det gick inte att undkomma. Utan kapitulationen blev fullständig och villkorslös. Men bara rent tillfällig!

Snacka om traumatisk barndom med asfalterad sandlåda. Den som snackar om det vet inget om fluorsköljning, för att inte tala om tysk folkilsken barntandläkare på Folktandvården i Malmberget! Man får tacka gudarna för alla de andra underbara själarna, som också fanns där och gjorde att jag inte tappade tilltron på mänskligheten.




1 kommentar:

  1. Debatten startad av Roger
    Startad: 2008-12-27 00:10:17

    Det finns 2 kommentarer.

    God fortsättning själv, Roger!
    Anmäl >Gun (2008-12-27 13:20:37)

    Klockren sammanfattning ang floursköljningen. Vem kommer inte ihåg den =). God fortsättning Gun!
    Anmäl >Roger (2008-12-27 00:10:17)

    SvaraRadera