tisdag 28 december 2010

Einstein lär ha sagt, att definitionen av idioti är

- den 28 december 2010, kl 13:39


att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.

På något förunderligt sätt blir handläggningen av Malmbergets Bibliotek så synliggjort över vad som håller på att hända i hela Gällivare kommun, inte enbart i Malmberget.

Det är många kluvna tungor som talar, utan att ha kopplat på hjärnan först. Ingen här nämnd, men för den skull inte på långa vägar glömd. Jag upptäcker att jag med åren har blivit som de gamla elefanterna, som har ett långt och brett minne. Så mycket tokigheter, som skådats bara på den här sidan av 2000-talet blir ibland svårt att ta in.

Normalsamhället, normalmänniskan planerar och bygger nytt först, innan man går lös och river ner. Man glömmer inte, förtränger inte heller människor, som blir sittande fastklämd mellan två världar. Medan en klick får sina intressen mycket väl tillgodosedda.

Börja med att bygga röken först och skorstenen sedan. Det fungerar väldigt illa, vare sig man talar om bibliotek dvs. kulturella mötesplatser, lärosäten, simhallar, affärslokaler. Eller helt enkelt regelrätta bostäder med fredat boende och privatliv för människorna, där service och logistik är en alldeles normal funktion och inget som skall klassas som ett "allmänt gnäll", från dem som redan är väl tillgodosedda.

Man må ha varit tålmodig, förstående och anpassningsbar. Men även där finns gränser hur långt ett gummiband kan sträckas ut, innan det brister.

För att nybyggardrömmar och profitdrömmar skall kunna förverkligas, måste det basala tillgodoses. Riva ner och tillintetgöra är ofta ett ögonblicksverk, i jämförelse med något som mödosamt byggts upp under lång tid. Sedan spelar det ingen roll om det gäller relationer, samhällen eller verksamheter som man talar om. Principen är densamma och universell.

Det förstod de människor som en gång byggde Malmberget, dess kulturella mångfald och inte att förglömma ett mycket väl fungerande municipalsamhälle.

Men även de som förstår hur man river ner, ödelägger och förstör inför framtiden:
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5872985
http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5864238

Det blir aldrig bra när framtiden kommer bakifrån!

9 kommentarer:

  1. Det finns 29 kommentarer.

    Allt är relativt, sa Einstein...

    Nej, jag skrev verkligen inte det för att vare sig "yva mig", eller "skapa något intresse"! Det var en FÖRKLARING om hur jag ser det här barnsliga tjabblet, om min person, som jag anser har spårat ur på mer än ett sätt.

    FÖ har jag inga ambitioner om att saluföra mig i denna blogg. Därför får du inget svar. Den som vet vad jag producerat, vet det. PUNKT!

    Ditt inlägg är dessutom bara ämnat åt att förminska mig, vilket inte biter på mig. Det jag har gjort och blivit uppskattad för, kan nämligen INGEN ta ifrån mig.
    Anmäl >Gun, som tackar än en gång för nytt försök till rundpall! (2011-01-11 13:15:12)

    Att vi skulle bli nyfikna var väl den avsedda effekten, så vad har du gjort som har blivit inspelat och uppsatt?
    Anmäl >Allt är relativt, sa Einstein... (2011-01-11 00:05:19)

    SvaraRadera
  2. Intressant utveckling bland inläggen om mig, som bloggskribent. - Läste igenom inläggen och förstår motinlägget, eftersom det nu kom så långt efteråt. Men också funderat på om jag skulle ta bort den delen av debatten, vilket jag inte såg att det gick. Då hade annat som diskuterats gått om intet.

    Jag vill bara meddela, om det nu har missats tidigare, att jag knappast siktar på Pulitzerpriset i denna blogg. Jag har gjort betydligt bättre ifrån mig i det som blivit både uppsatt och inspelat.

    De som anser sig vara skickade alt. skickligare, kan göra det väldigt enkelt för sig genom att skapa en egen blogg i NSD. Svårare än så är det inte. Dessutom tycker jag att det är synd om sådana förmågor undanhålls för oss övriga!

    Jag är enda aktiva bloggaren på NSD-Gve, förnyelse är därför önskvärd!
    Anmäl >Gun, som önskar att ingen skugga skall falla på mig av dunkla anledningar (2011-01-06 12:45:13)

    "Avundsjukan kan ha olika ansikten och tar sig lite olika uttryck" Imponerad av dig också! Ja, att du ändå kan kläcka ur dig så pass intressanta inlägg. Låter mer som "surt sa räven..."
    Anmäl >Julle (2011-01-05 21:05:59)

    Till "avundsjukans olika ansikten". Nu ger jag inte NSD bloggen högsta prioritet direkt, mitt arbete och mina intressen går före. Och vad du tycker stoppar jag i samma behållare som hundskiten.
    Anmäl >Julle (2011-01-05 20:53:43)

    Som svar till sign. "härdad malmbergsbo", så kan jag beträffande "min avundsjuka" ang. Guns bloggande svara: Nej, jag är inte avundsjuk! Av den enkla anledningen att jag är gift med en som skriver, samt att mitt eget "lattjande med tangenter" resulterat i två utlandsresor bl.a. Däremot så är jag lite imponerad av Guns sätt att formulera sig. / Julle


    Det tog lång tid för dig Julle att komma på det svaret. Din förklaring låter lite i det tunnaste laget.
    Anmäl >Avundsjukan kan ha olika ansikten och tar sig lite olika uttryck (2011-01-05 17:19:15)

    SvaraRadera
  3. Hur kan det vara så svårt att begripa detta;
    för att man ska kunna riva husen som folk bor i så måste man FÖRST bygga nya hus som de kan flytta till. de kan ju inte bo i en kappsäck med sedelhögar i. det begriper väl till och med "malmbergsbo". De kan inte ens köpa en lägenhet i GVE för det LKAB betala för deras hus. För varje hus som rivs måste ett nytt byggas. Alla från de kommande rivningsområdena kan ju inte tvingas till att lämna kommunen. För varje hus kommunen ger rivningslov till så ökar bostadsbristen för att rivningslovet inte följs av en nybyggnation. det bor folk i varenda villa och lägenhet i GVE. Ingen malmbergsbo kan flytta in i dessa då de inte är till salu eller lediga för uthyrning. varför är denna ekvation så svår för så många att begripa ???
    Anmäl >tankeverksamhet utan verksamhet... (2011-01-04 01:44:37)

    Jag förstår att du lägger ner diskussionen, eftersom du inte kan bemöta den. Men det kan jag till skillnad från dig. Jag skriver dessutom i mitt eget namn.

    Du kanske skall läsa det här reportaget: Länk
    /artikel.aspx?ArticleId=5880381
    för att ett litet "Liljeholmens" skall tändas inkl. att du läser om min blogg, som du uppenbarligen inte har förstått.

    Men det är helt riktigt som du skriver: "everything happens for a reason". Problemet är väl bara att du inte har förstått av vilken anledning saker och ting händer.
    Anmäl >Gun (2011-01-04 00:24:51)

    Malmbergsbo
    lägg ner nu eller skriv ut ditt riktiga namn. Då vet vi i alla fall vem vi skall skratta åt.

    Det som händer i mbgt är inte oundvikligt. Din pollett kanske trillar ner när kommunen tappat ytterligare några tusen invånare till och du själv får se vilka konsekvenser det får
    Anmäl >vilket högklassigt svammel (2011-01-03 22:34:32)

    Som svar till sign. "härdad malmbergsbo", så kan jag beträffande "min avundsjuka" ang. Guns bloggande svara: Nej, jag är inte avundsjuk! Av den enkla anledningen att jag är gift med en som skriver, samt att mitt eget "lattjande med tangenter" resulterat i två utlandsresor bl.a. Däremot så är jag lite imponerad av Guns sätt att formulera sig. / Julle
    Anmäl >Julle (2011-01-03 21:56:22)

    SvaraRadera
  4. Nu vet jag iallafall att du verkligen inte har någon anning om vad du pratar om Gun. Du säger att jag talar emot mig själv när jag säger att det inte finns lika välbetalda jobb som LKAB och Boliden erbjuder ? Jag la in boliden där eftersom de har lika bra löner och hur man än vrider och vänder på det så talar jag aldrig emot mig själv.
    Men eftersom du inte kan inse att det som händer med Mbgt just nu måste hända så vill jag inte diskutera det med dig.
    Allt händer pga en anledning eller som man säger på engelska: everything happens for a reason.
    Anmäl >Malmbergsbo (2011-01-03 12:36:18)

    Malmbergsbo
    Det är lustigt hur du i ett och samma inlägg motsäger dig själv. Ena stunden talar du om katastrofläget om LKAB lägger ner i kommunen. I nästa ögonblick har du bakat in Boliden i dina utläggningar. Du kan vara alldeles övertygad om att det finns fler gruvföretag som gärna skulle önska komma in på estraden istf LKAB!

    Vad du glömmer bort i debatten det är att hålla dig till ämnet. ÄMNET som var den enorma utflyttning och i alltför många fall = rena fördrivning som skett av ortsbefolkningen. + Hur LKAB tärt på kommunens och privatpersoners resurser.

    Du borde faktiskt skämmas över att vara så fruktansvärt oupplyst som du faktiskt är och ändå fortfarande tycka dig vara påläst och kunna racka ner på mig och andra som ser hur saker har hanterats dåligt.
    Anmäl >Gun (2011-01-03 10:51:12)

    SvaraRadera
  5. Gun snälla rara, Om du nu är så påläst som du låssas vara så borde du väl veta att utan LKAB så finns inte mbgt samt gve mer. Har man inte fattat att om LKAB stänger ner i Mbgt så tappar runt en 800-1000 LKAB anställda jobbet. Sen efter det måste Entrepenörer sparka folk för att kunna få ekonomin att gå runt. Vad händer efter det ? Jo folk tjänar inte lika bra då man måste stämpla eller om man har tur få ett nytt jobb, vilket gör att många affärer slutar sälja lika mycket som innan, vilket kan resultera i en konkurs. Det finns inga jobb i Gällivare Kommun som är lika välbetalda som de jobben hos LKAB och Boliden. Så snälla nu tänk innan ni talar är ni snäll.
    Anmäl >Malmbergsbo (2011-01-02 04:15:57)

    Jadu, käre signaturen R. Det är din egen tolkning och en tämligen löjeväckande åsikt om mig. Det finns MASSOR av människor i kommunen och de som redan lämnat kommunen, som VET hur det är ställt och har goda insikter om det hela också. Läs bara de länkar jag satt in i denna bloggtåt och även andra bloggar, som jag nu skrivit under årens lopp.

    Det enda jag gjorde var att jag försökte finna en förklaring till varför signaturen JULle missat att det alls inte handlar om någon samhällsomvandling, utan om något som är betydligt mer otäckt: avfolkning och regelrätt skövling av både privat och kommunalt ägande.
    Anmäl >Gun (2011-01-01 13:34:12)

    Till Gun
    När du svarar LULLE ser jag vad det handlar om. Du anser dig vara den enda upplysta i denna värld av mörker, och vi som inte håller med dig rakt av är inte upplysta. Sanningen har inte nått oss arma idioter ännu. Tur att ljuset finns i Göteborg!

    Gott nytt år på dej!
    Anmäl >R (2010-12-31 17:58:39)

    Yeah.. där satt den!
    Anmäl >R (2010-12-31 17:44:55)

    JULle det är tyvärr just den som saknas, samhällsplaneringen och framförhållningen hos kommunen OCH LKAB!

    Folk fördrivs och har ingenstans att ta vägen, ungdomarna har ingen chans i världen att flytta hemifrån etc. Än mindre vuxna med eget hushåll som gruvan skuffar undan, ungefär som göken gör när hon lägger ägg i andras bon. Hade du haft tillgång till papperstidningen NSD, då hade du nog förstått bättre hur eländigt det egentligen är.

    Jag tror ärligt och uppriktigt inte att du förstått läget. Kanske inte helt lätt heller att förstå om man inte är helt insatt. Då kan det vara lättare att köpa formuleringar av varianten "gnäll" och "om inte LKAB fanns, fanns inget Malmberget heller". Klyschor som fått mig att bli spyfärdig att läsa!
    Anmäl >Gun (2010-12-31 13:33:31)

    SvaraRadera
  6. Härdad Malmbergsbo". Men är det inte just samhällsplanering som Gve-Kommun med T. Nyström i spetsen håller på med, eller...?!
    Det enda jag sagt är att livet består av val. Antingen så sitter man med armarna i kors och blir överkörd så det formligen stänker om det, eller så gör man något åt saken.

    Anmäl >JULle (2010-12-31 00:09:09)

    Jadu, käre R, du är nog dålig på att läsa både pamfletter och även vanliga nyhetsreportage. Om du inte tycker att det jag & andra skrivit är klart konstruktivt, då vet jag inte vad som skulle kunna vara det.

    Klarar du inte av att läsa hela texten i min blogg så läs det stycket som börjar med "Normalsamhället....osv".Sedan finns nyhetslänkar och jag stödjer allt som står i de båda länkade reportagen.

    Sålunda: VAD är det som är så svårt att förstå?

    FÖ så är min person helt oväsentlig i det här sammanhanget och det vet du nog väldigt väl.
    Anmäl >Gun, som undrar om R bor i ett hus där man satte dit röken först och sedan började bygga på skorstenen. (2010-12-30 22:22:00)

    JULle var det inte du som inte pallade trycket i din egen blogg, när det började hetta till i debatten om LK.

    jag anar mig till en viss avundsjuka över Guns förmågor att äga pennans styrka i allehanda ämnen.

    Du blev en 08 av diverse anledningar som du skrivit om,skall det betyda att vi andra skall bara ge upp våra hem, sitta med dubbla lån och låta ett bolag och en handfallen politikerkår köra över våra privatliv?

    Vad är det för långbänkar och gröt i att ha en samhällsplanering? Man skulle kunna tro att du själv lever från den ena dagen till den andra. Det är inte så livet funkar för de allra flesta och i synnerhet inte för en hel kommuns framtid.
    Anmäl >Härdad malmbergsbo (2010-12-30 14:16:29)

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet sign. "Malmbergsbo"! Ja, att även du Gun är vän av tangenter är inget nytt. Det problematiska är, att om man skulle ta hänsyn till allas tyckande & tänkande, då kan vi snacka gröt och långbänk.
    Livet tar inte slut, om man så blir tvungen att flytta. För det är ju inte bara av ondo, det som sker med Malmberget.
    Anmäl >JULle (2010-12-30 08:10:04)

    Lätt att sätta in ett inlägg och kritisera, ser ni tillhör den gråa menlösa APATISKA massan som ingår GVE-kommun. Läs igenom ALLA bloggar Gun skrivit i ärendet kring Malmberget,Gve och LKAB så kanske poletten ramlar ner. För mig kvittar det, tror Gällivare med onejd har en mycket mörk framtid och det beror främst på den APATISKA massan som huserar kommunen, apatiska och oförmögna/ointresserade sätta sig in i frågorna som verkligen rör Gällivares framtid. en riktig förlorarkommun för de som bor där utvecklas då det inte finns vinnare i utflyttningskommuner, men det fattar dessvärre inte den apatiska massan, de säger "stick" gnällspikar så får vi en bra kommun!, undrar vad oddset för det ligger på? 1/100 realistiskt?.
    Anmäl >Till "R" och Malmbergsbo & den apatiska massan! (2010-12-30 06:44:32)

    Personligen tycker jag att bloggerskan (om det nu heter så)skriver samma sak om och om igen, möjligen förväntar hon sig ett annat resultat...
    Anmäl >Oops (2010-12-30 00:51:58)

    SvaraRadera
  8. Varför gör inte ni "gnällspikar" så att ni vänder på det ni tycker är ett problem ? Ni gillar inte LKAB det har jag förstått, ni tycker inte om att dom får expandera och riva Mbgt. Vänd på det hela istället, vad hade hänt med Mbgt och Gve om dom inte får göra det ? XXX-antal personer hade blivit arbetslösa, nu pratar jag inte bara om LKAB anställda utan även personer som jobbar åt entrepenörer. Boliden hade inte kunna försörja hela Gve kommun med jobb. Bara inse fakta att om folk ska kunna bo kvar i Gve så måste LKAB och Boliden få göra som dom vill. Hur ni än vrider och vänder på steken så försvinner Mbgt ändå, fast på olika sätt.
    Anmäl >Malmbergsbo (2010-12-29 19:01:41)

    På biblioteket i Malmberget finns listor utlagda - om man ser på bildspelet så finns ett foto av en av dessa listor.
    Anmäl >Gun (2010-12-29 17:41:49)

    Jag har inte hängt med i dina pamfletter på ett tag, Gun. Vad förslår du? Att Biblo INTE läggs ner? Att Mamberget INTE har malm under centrum och att ett samhälle ovanpå en gruva inte är... så bra? Att Tommy Nyström vred tillbaka klockan till hösten -42?

    Var lite konstruktiv, Gun. Vilka alternativ finns det? Det känns mest som att du plockar poäng nu..
    Anmäl >R (2010-12-29 15:59:37)

    Skriv på namnlistorna!
    Anmäl >Vart finns de namnlistorna, vad står det i dem och skall lämnas vartdå? (2010-12-29 11:08:36)

    Alfa och Omega! Weine agerar ju gång på gång genom att berätta om Malmbergsproblematiken! Ändå är han pensionär och har lämnat politiken. Han kan inte göra mer än vilken medborgare som helst.
    Det verkligt tråkiga i Malmberget just nu är att de flesta har blivit helt apatiska. Kommunen och LKAB härjar med oss och enbart ett fåtal säger sin mening.
    Anmäl >Skriv på namnlistorna! (2010-12-29 07:32:04)

    Huvudet på spiken igen, Gun.

    Bilden är våldsamt brutal.Så ser den osminkade sanningen ut. Folk har blivit helt avtrubbade,De ser bara vad de vill se och så länge det inte berör dem själva.

    Jag förstår inte varför Weine Backman inte agerat när han både kunde och hade möjligheter till det.
    Anmäl >Alfa & Omega (2010-12-28 17:07:23)

    SvaraRadera
  9. Ja, bilden är brutal, som någon poängterade. Men människor är brutala med vad de lämnar efter sig. Nu är bilden visserligen tagen på en gata i Palermo, Sicilien, men den hade lika gärna kunnat vara tagen vart som helst.

    Den signatur som är bekymrad över att jag OM och OM igen skriver samma saker om den sk samhällsomvandlingen, kanske skulle fundera en stund över varför det är nödvändigt, att OM och OM igen behöva poängtera så elementära saker. Det var inte precis igår jag började skriva den här bloggen och innan dess hade händelseutvecklingen i Malmberget REDAN spårat ur. Läs handlingarna som ligger i Miljödomstolen, så kanske polletten trillar ner!

    SvaraRadera