torsdag 20 november 2008

Appojauremorden, domaren och JK.

- den 20 november 2008, kl 14:08

förstora
Det finns all anledning att fundera på dessa komponenter, inkl. åklagaren. Det är inte utan att jag funderar vilken roll han haft i det hela och vem han egentligen är.

Man behöver inte vara någon psykiater Ulf Åsgård, eller polisprofessor Leif GW Persson för att inse att förhörsledaren planterat information i Appojaurefallet. Det är fullt uppenbart med de beskrivningar, som återgetts i media och även tillräckligt med det som framkommit av garvade polismän, som i pressen skakat ihärdigt på huvudet åt den fällande domen i Gällivare tingsrätt och visat upp blottorna.

Har man dessutom läst f.d. NSD journalisten Dan Larssons bok om "Mytomanen Thomas Quick", då skall man nästintill vara världsfrånvänd om man inte skall inse, att här kan vara fråga om en enorm skandal. I en rättsstat måste vi kunna lita på att alla får en rättvis bedömning eller rättegång, även mytomaner. Om det är möjligt att sånt kan ha skett i rättsstaten Sverige? JA, det är det. Det är fullt möjligt, dessutom. Det vet alla som ännu har rättsskandalen "affären justitieministern Geijer" i färskt minne. Hur en stadsminister kan få komma undan med att ställa sig upp i Sveriges riksdag och ljuga till förmån för en fallerande justitieminister, har alltid varit en gåta för mig.

Det lustiga är att just Leif GW Persson åter nu hamnar i rampljuset, som var sas den som kastade in brandfacklan i Geijeraffären och själv fick leva längst ner på Maslows behovstrappa under rätt lång tid därefter. Så till den milda grad dessutom, att han t.o.m. övervägde att ta sig själv av daga, allt enligt egen utsaga i TV. Men han är som en trollerigubbe, som återuppstår och dyker upp i de mest oanade stunder, kan jag tycka.

Men just den här Geijeraffären, det fick mig att inse att ALLT är möjligt. Korridorglidare i maktens korridorer som blivit fartberusade, de sluter upp bakom varandra när så behövs. Finns det inte lagar som kan stoppa det hela, så fixar det sig ändå, om inget annat så med kompakt tystnad.

Man kan undra hur en erkänd skicklig högste jurist smäller av en dom med denna bevisning i Appojauremålet vid Gällivare tingsrätt. Ja, till det behöver man kanske ha mer insikt om domaren själv, allt är ibland inte vad man tror sig se. Det vet man när man väl befunnit sig bakom kulisserna. Även en domare av högsta juridiska kaliber kan ha bristande omdöme, som han dessutom nu kommit undan med utan repressalier. Det kan finnas mycket i ett bagage som KAN HA inverkat även här.

Inte ens höga jurister är några übermänniskor, de är också ett högst riksgenomsnitt av oss människor på gott och ont. Liksom läckande polis var det i Appojaurefallet och kanske fler? Vart läckan finns i fallet Carolin Stenvall kan man undra, men läcker gör det! Skillnaden i Carolin Stenvalls fall är bara, att här har vi fått se prov på skickliga åklagare, som dessutom visat sig ha hög arbetsmoral. Vi får hoppas att de har skickliga utredare till sin hjälp i fallet Carolin Stenvall, det är också ett A och O för en åklagare, liksom ett eget gott omdöme och allt talar för att det har de.

Justitiekanslerns uppgift har jag haft all anledning att fundera över. Jag har själv till bara för ett tag sedan levt i "min egen lilla Törnrosavärld", som plötsligt krackelerat och jag har yrvaket vaknat upp efter en djup lång sömn och undrat: VAD är JK:s uppgift egentligen?

JA, visst, man kan läsa sig till vad hans uppgift är. JK har en formell hemsida om man inte vet det av sig självt. Men hur stämmer det i verkligheten? Nyss bekräftade han bara det jag på förhand visste skulle bli utfallet, läckaget i Carolin Stenvalls fall skulle inte leda till någon åtgärd. Det är viktigare att vittnen hängs ut och brottsutredningar saboteras. Jag kan tyvärr inte tolka det på annat sätt. En subjektiv bedömning, javisst, men dock min högst personliga betraktelse av det hela och yttrandefrihet det har vi trots allt fortfarande i detta land. I alla fall till synes.

JK har också granskat Appojauredomen och inte kunnat konstatera någon blotta i tingsrättens dom, en dom som fö stannade i tingsrätten och aldrig överklagades dvs. aldrig prövades av Hovrätten, allt enligt uppgifter från media. JK har alltså gjort en helt annan bedömning än efterföljande mordutredare och herrar Ulf Åsgård och Leif GW Persson. Märkligt kan jag tycka med tanke på vad dessa framfört.

Men JK har även haft annat på sitt skrivbord, som hänger och slänger där som en av alla dessa lösa och tilltrasslade tåtar i Appojauresoppa, men även där valt att klistra på skygglapparna. Jag är därför HELT övertygad om att kommer det överhuvudtaget att prövas i HD, kommer Thomas Qvick att tillerkännas de 10 miljonerna i skadestånd av nyssnämnde JK, som är det som kan förväntas. Något annat förväntar jag mig inte heller. Men alla andra som lidit skada av dessa maktens män kring tiden för Appojauremorden och vad som följt i dess sköte, de kommer fortfarande, att stå där med benen avsparkade och de kan inte ens få en fjällvandring som ersättning. Till skillnad ifrån Thomas Quick som under en fjällmarsch, ler sitt soliga leende åt Aftonbladets lösnummerköpare!

1 kommentar:

  1. Debatten startad av Soulway
    Startad: 2008-11-21 22:43:48

    Det finns 1 kommentarer.

    Hej Gun!
    Läste att du hade tjabbel hos Danne och kollade. Läser Inte dina bloggar av den enkla orsaken att jag söker något annat än det du kan erbjuda.
    Jag är mer politiskt engagerad än vad du är osv.

    Trodde Alisa att SOL var jag? Då är hon verkligern en kafferepstant. (Har du bullar att bjuda i din by lilla Alisa, bybo tillika Sherlock Holmes?)

    Ämnet du tar upp är ju makabert intressant. Säger en del om våra tillkortakommanden. Som samhälle. Genom Tid och Tid.

    Allt Gott hälsar Soulway!
    Anmäl >Soulway (2008-11-21 22:43:48)

    SvaraRadera