torsdag 21 augusti 2008

Ett fall av av "Babels Torn" i Gällivare?

- den 20 augusti 2008, kl 16:48

förstora


Jag satt och läste nyheterna via Internet, intet ont anande, tillsammans med en stor balja te med den obligatoriska mjölkskvätten i.


http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=3913423


VARNING säger jag bara! Läs INTE Gällivarenyheterna aningslöst. Var beredd på det värsta och ha inget i munnen! Till att börja med lade jag nog pannan i djupa veck. Men när jag läst sluttrudilutten av artikeln sprutade te, som en fontän ur min mun. Man kan inte hojta till och försöka svälja en jätteklunk te samtidigt. Jag är glad över att jag inte läste papperstidningen på Stadsbiblioteket, då hade jag nog blivit portad för tid och evighet AMEN! Det blev nog illa som det blev med mina kläder, dataskärm och tangentbord.

Å andra sidan, så välstädat har det nog inte varit på läge och en riktig tvättorgie tog nu sin början.

Jag kastade ett badlakan över tangentbord och skärm för att det skulle suga upp det mesta. Medan jag tågade ut till tvättstugan lade mitt, tefläckiga, vita blusliv i lite ull- och sidentvätt. Det fick ligga och gotta till sig ett par timmar.

- Fungerade inte.

Sköljde ur och smetade på galltvål på fläckarna. Ny omgång vatten i ett par timmar till.

- Fungerade inte. Slet ut häftet "Ta bort fläckar" ur skåpet i tvättstugan. Blev med ens segerviss. Den här boken kan INTE gå bet! Hör här: "Ta bort fläckar är en verkligt användbar hjälp för alla att snabbt och effektivt klara upp det här slaget av problem i vardagslivet. Denna färgglada fläckborttagningsguide är full av praktiska råd om hur man tar bort olika slags fläckar från alla möjliga slags material i ett hem. En olycka händer så lätt (vae? är inte det Salvekvicks slogan?).... Ta itu med fläcken genast, följ instruktionerna i "Ta bort fläckar" och du ska se att de allra flesta fall katastrofen är avvärjd!..... "Easy Piece", tänkte jag, när jag slog ihop pärmarna. ... Men kan det verkligen stämma? På siden? Nääää....nu började det blinka rödljus!!! Det är mitt favoritblusliv vi snackar om!...Så fasen heller!

Ny omgång. Nu med Yes på alla fläckar.

- Fungerade inte.

Vanligt tvättmedel för vittvätt.

- Fungerade inte... Men nog var det väl själva den... Jag får väl göra som det stod i fläckborttagningsguiden då. På med skorna och iväg till affären. Hem igen och nu: En rekorderlig slurk av miljögiftet Klorin! Jag gick oroligt av och an i vår trånga tvättstuga. "Päskans vad det luktade"! Läste på etiketten en gång till. Slängde i en Klorinskvätt till. Rörde om med kvastskaftet. Vädrade och väntade. Efter 20 minuter nytt konstaterande:

- Fungerade inte! Phew? Vad gör man nu? Bläddra ny sväng i "fläckborttagning". Nähä! ... jag hade inte läst det sista ordentligt. Fasen, de hade nog börjat darra på manschetten, det var inte ens riktig svenska i den sista meningen, där de helgarderat sig!


- Du har inte provat att färga hela bluslivet med te? undrade dottern, när jag beklagade mig över det klena resultatet och berättat om hela tvättorgien.

Nu började jag anfäktas av allvarligt tvivel! Kossorna i Lärjedalen fick med ens en bundsförvant i konsten att uppvisa undrande blickar...

- Men... menar du att jag skall blanda ett färgbad på te och mjölk och daska i bluslivet?

Jag kände mig ungefär som Uppfinnar-Jocke, men med nedsläckt lampa på huvudet. I det tillståndet befinner sig både jag, blusliv och färgningsförsök fortfarande.

På klädgalgen i tvättstugan hänger nu en sällsam historia och vittnar om Gällivare TOP humor! Jag är numera innehavare av ett fläckig, diffust smutsfärgat blusliv, som känns som om det missat varenda mjukgörande medel, som någonsin uppfunnits. Den är klart värdig att medverka i nästa film om Arn. Ni vet den där med brynjeutrustningarna på! Borde nog gå in på "hotell Skånegatan" och erbjuda den som skottsäker väst. Jag kanske rent av kan få guldstjärna av Rikspolisstyrelsen för att jag bidragit med en oanad uppfinning på säkerhetsområdet för kvinnliga poliser.

"BIG business" är under uppsegling i Gällivare. Det förstår man i alla fall av kommunalrådets slutkläm, som också är skuld till min tvättorgie! 

"Ingenting är omöjligt, men vi vill inte sätta Top-bostäder i en besvärlig sits en gång till".

Vadå, en gång till? Det är ju kommunens allmännytta och staten har ett samhällsansvar över LKAB:s framfart: SAMPLANERING, för katten gubbar!

Dessutom var det så att norrmännens inte fick hyra Tallbacka. Kommunen rev bostäderna istället för att hyra ut.


Jag har visserligen redan en gång tidigare klippt in nedanstående från TOP bostäder AB:s egen hemsida, men eftersom jag gillar galghumor kör jag med en repris:

"TOP bostäder AB är ett kommunägt allmännyttigt bostadsföretag som skall tillgodose kommun-innevånarnas behov av lägenheter i en bra och säker boendemiljö till konkurrenskraftiga priser.

Genom vårt arbete skall vi bidra till Gällivare kommuns långsiktiga attraktivitet och profilering. Verksamheten skall präglas av klokhet och framsynthet för varje affärsområde, samt bedrivas i samverkan med kunderna och i enlighet med ägarens direktiv."

-------------------

Få se nu.... 9 000:-/månad för 60 kvm. Vad ligger normalvillorna vid elevhemsområdet på? Det dubbla kanske...120 kvm? VAD är det för marknadsvärde för dessa efter Gällivare kommuns "långsiktiga och attraktiva profilering, som präglats av klokhet och framsynthet"?

Hmmm..... Det är något lurt här, va? Är det inte? Det skulle betyda 18 000:-/månad i ingångshyra för priset av en ..... NORMALvilla? 

En hyresrätt ökar alltid i hyra rätt drastiskt. Få se nu. - Vi betalar för vår villa som är större än de där 120 kvm med friköpt tomt i Göteborg. Nähä. Det var det alltså inte heller. Men de nybyggda 2: orna på gräddhyllan vid hamninloppet då? Nähä...inte det heller.

VART ligger hållhaken? Bygger de månntro i italienskt handslaget tegel och sandelträ, på en guldåder, eller vad fasen handlar det om? Gällivare kommun tävlar om första pris i Stand Up Comedy? Nej, vänta. Jag har det. Jag sa det själv: Guld!

Så här är det nog: Kommunalrådet känner sig som Jesus vid hans sista och svåra vandring längs Golgata. Alla har vi våra Golgatavandringar genom livet förr eller senare. Han känner sig förrådd, övergiven, för att inte tala om alla uppförsbackarna i Malmberget, som han ständigt får kämpa med! Inte nog med det, han är ständigt ansatt ifrån höger och vänster!
 
Saken är nog den att kommunalrådet och TOP bostäders VD hade en osedvanligt sprakig telefonlinje denna dag de talade om nybyggnationen. Nyström sa:

- Bygga Golgata?

Men VD:n på TOP bostäder uppfattade det som:

- Bygga GULDgata!

1 kommentar:

  1. Debatten startad av Tacksam
    Startad: 2008-08-20 19:12:07

    Det finns 4 kommentarer.

    Hej Roger!
    Visste jag inte bättre skulle jag nog utgå ifrån, att du lider av någon allvarligar form av PMS, eller är en avkomma sprungen ur ett järnspett.

    Du kanske skulle återgå till att bara trixa med navelluddet istället för ödsla så mycket energi och kraft på lilla mig?

    Ha´en bra dag, var rädd om lilla blodtrycket och dra på smilbanden, det är en högst underskattad sysselsättning hos dig!
    Anmäl >Gun (2008-08-21 13:10:26)

    Det där med tvätten var kul. Så väl man känner igen sig..
    Anmäl >Kul (2008-08-20 21:58:56)

    Det tog lååång tid innan du kom till kärnan....dvs Top Bostäders planerade nybygge med de skyhöga hyrorna. Hoppade över mellanpartiet de du skrev om. Blev för jobbigt, men börjar bli van nu......lika man scrollar ner o kollar vad egentligen du menar. För vem är intresserad av din tvätt hit o dit?. Oväsentligt!.
    Anmäl >Roger (2008-08-20 19:21:35)

    Ja du är bara så hääärlig.
    Fick ett gott skratt idag iallafall.
    Tacksam
    Anmäl >Tacksam (2008-08-20 19:12:07)

    SvaraRadera