tisdag 19 augusti 2008

Dödsolyckan i Kirunagruvan

- den 19 augusti 2008, kl 13:15



Ja, det var väl hans eget fel att han omkom, därför att vi hade ingen aaaaaaning om att det kunde bli så vid gruvbrytning! VAD hade han där att göra!" Det är väl ungefär kontentan av vad man nu slängt de anhöriga i ansiktet.

Har Sverige inte blivit ett helt suspekt land, där den ena efter den andra har rätt att utreda sig själv, oavsett vad som varit konsekvenserna? Jag tycker det. Samtidigt som jag innerligen hoppas att inte rättssystemet också tänker komma fram till samma infantila resultat! Det är också märkligt att åklagare hemligstämplar en utredning, som framkom av TV-programmet, där det också fanns expert, numera boende i Tyskland, som varnat för just dessa följdverkningar vid denna form av gruvbrytning. Men också de egna arbetarna varnat och oroats för. Det hindrade dock inte Ivert att vara mer upprörd över att TV teamet fått tag i interna papper än att människor mistat livet!

Vad jag tycker om hemligstämplade papper i det här fallet hos åklagaren eller företaget? Ja, det lär jag inte ens behöva skriva ut, det måste te sig som helt uppenbart! Därför att det finns knappalunda någon arbetsplatsolycka som är självförvållad! Jag vågar påstå det och jag vågar också påstå, att det finns en herrans massa chefer och småpåvar, som sannerligen inte bara med automatik skulle kunna svära sig fria, utan att ens personligen ha behövt gå in i svaromål!!! Vid VARJE arbetsplatsolycka finns det en ytterst ansvarig, det bara är så! Den ytterst ansvarige är ALLTID chefen! HUR många chefer är det som lever upp till det ansvaret?


Jag tänker på vad en mycket god vän skrev till mig i en helt annan diskussion. Han skrev: "Jag motsätter mig att vissa personer, per automatik, tillåts komma undan med handlingar som "lägre" stående personer aldrig skulle få göra. Vad är det för värden vi lämnar efter oss om vi låter det vara på det viset?" - Jag kan inte annat än tycka att han hade fullständigt rätt och det gäller även i denna fråga om dödsolyckan, inte bara i samhället i stort och oavsett vad det hela handlar om!


Vi har fått ett samhälle där staten och företag utreder sig själva. Dvs. i bästa fall utreder de sig själva, dessutom! MEN vad fasen är det för någonting? Försäkringsbolagen tillåts att granska sig själva, genom en förlängningsarm som de själva betalar! De håller sig med egna betalda läkare som skall avge yttrande. Inte är det så mycket bättre inom staten själv, där försäkringskassan numera granskar sig själva, de har egna förtroendeläkare, som betalas av dem själva och som avger utlåtande. Förr i tiden skickades gruvgubbarna till LKAB:s företagsläkare, som intygade att de var friska som nötkärnor! Gubbarna hann knappt kvittera ut den första pensionen innan de låg "six feet under" pga. stendammslunga etc.!

Högsta chef inom fack, regeringar och näringsliv står helt ogenerat och ljuger, utan konsekvenser! Hela samhället har samma ruttna och stinkande konstruktion, där pengar heter makt. Sedan spelar det ingen roll vad det än handlar om.

Ta t.ex. hela byggsvängen. Husföretagen äger GARBO, alltså granskar även de sig själva, eller bankerna, eller vad fasen som helst. Det som retar mig till vansinne är att dessa människor utgår ifrån, att de tror sig om att alla övriga är "kusinen från landet" där man kan dra vilka valser som helst och ljuga full! Etiken och moralen är obefintlig på alltför många håll och det som är det allra värsta i hela kråksången är att detta kan ske utan repressalier även i det offentliga rummet. De kan komma undan med precis vad som helst. Pengar heter makt.

Attityden hos LKAB är mer än anmärkningsvärd, när det gäller den s.k. seismiska aktiviteten i både Kiruna och Malmberget. Med mina mått mätt har det ingen betydelse om det så skulle vara jordbävningar skapade av jorden själv på gång i dessa områden. DET har i så fall LKAB att ta hänsyn till! Men det förefaller rätt märkligt att det just inom detta område där just gruvbrytningen sker, skulle bero på jordens egen utveckling. Det är lika osannolikt som att tro att en och samma person skulle få 7 rätt på lotto, 7 rätt på joker, 7 rätt på V75 och full utdelning på hela obligationsinköpet på en och samma dag!



Det kanske är dags för ansvariga från LKAB, att de istället vänder sig till kyrkan med allt vad de "tror". Här gäller nog trots allt att VETA! Jag lärde mig något tänkvärt av en av mina fd. chefer han sa alltid: "att tro det är att icke veta". De här styrande och ställande på LKAB, de leker faktiskt rysk roulette med sina medmänniskor. Sedan att sitta som en mysfaktor i media http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3908534 och klappa sig för bröstet samtidigt, som människor tvingas ha ett helt personligt helvete just p.g.a. gruvbrytningen, det ÄR SJUKT!

Moralen i det här fallet borde heta: ANSVAR!

1 kommentar:

  1. Debatten startad av Åskådaren
    Startad: 2008-08-31 21:51:57

    Det finns 1 kommentarer.

    Det är en alldeles självklar sak att berget är "levande".D.vs ger ifrån sig rörelser,eller det som kallas för "seismisk aktivitet".

    Det är också alldeles självklart att bergen inte kan gå opåverkad av den omfattande gruvbrytningen i våra samhällen.

    Det pågår hela tiden inre rörelser i bergen som man inte direkt kan förnimma ögonblickligen.Det är alltså en långsam process (även UTAN gruvbrytning)i all materia,vad det än vara må.

    Man brukar kalla det i andra sammanhang att saker och ting påverkas av "tidens tand".

    Förr eller senare kommer saker att se helt annorlunda ut än vad de gör idag.Vetenskapen har redan för länge sedan stadfäst landmassornas rörelser som faktum.

    Jag praktiserar vid ett lokalt åkeri här och åker då och då ned i gruvan under veckorna.
    Anmäl >Åskådaren (2008-08-31 21:51:57)

    SvaraRadera