fredag 27 juni 2008

LKAB och kommunen har begärt gemensam vårdnad...

- den 26 juni 2008, kl 22:41

förstora

"Vi är ense om tagen - gruvan vårt gemensamma barn" säger "Mampan" kommunalrådet Tommy Nyström, medan han radar upp den ena punkten efter den andra och bedyrar, att nu skall det bli andra bullar av minsann. Det är ju gott att det ÄNTLIGEN och jag menar verkligen äntligen, börjat bli någon ljusning i detta totalmörker som rått. Det har alltid varit den lilla människan mot makten. Makten heter onekligen pengar och hjärntvätt har alltid fungerat.

Hur många går inte omkring med ett mantra, som upprepas om och om igen:
"Jamen, utan gruvan finns inget Malmberget". Det är så helt vanlig, enkel psykologi fungerar, offret innehar dålig självinsikt.


Men det ena hade sannerligen inte uteslutit det andra. Med aldrig så lite planering och samarbete, hade situation överhuvudtaget ALDRIG uppkommit. Jag skulle verkligen önska, att man åtminstone kunde ha det som mantra istället och lära sig något ur tidigare misstag. Istället för att uppenbarligen fortsätta med att inta samma strutsmetod.

Det finns säkert många personliga förtjänster med "Mampan" och som kommuninnevånare har man onekligen ett eget ansvar, eftersom politikerna faktiskt inte stigit upp på sina poster av egen förmåga! Att inte bry sig eller tiga, det är också att bistå!

"Mampan" är en politiker ut i fingerspetsarna, när han brister ut i rena floskler. Citat: "Politiskt är det bara att beklaga att min egen regering inte hann i mål med dessa frågor, men jag är glad över att den nuvarande näringsministern nu fört det i hamn. Det känns också tryggt att LKAB fått ett tydligt direktiv av ägaren staten att ta ett större ansvar i samhällsomvandlingen."

I kölvattnet av ett sådant uttalande uppkommer en del frågeställningar hos mig:

1) HUR lång tid hade det behövts ytterligare för att få ett resultat?
2) HUR många år har kommunalpolitiken dessförinnan bara varit ett evigt tjabbel, där man varit oense istället för att man arbetat åt samma håll?
3) Vilka politiker har handfast ställt några krav på "pamman" LKAB dvs staten genom årens lopp?
4) VARFÖR är det ett sådant fullständigt inferno, som råder där t.o.m miljöchefen Kjell Sundvall reagerat, om nu den gemensamma vårdnadens utövande, dvs flytten från Elevhemsområdet?

(Jag kan inte låta bli att undra, kom det som en överraskning att husen skulle flyttas? Eller hade man tänkt suga upp husen med en jättadammsugare och ställt ner dem på ny plats, med en självigenfyllande anordning i gropen som blev efter huslyftet?)

5) När jag läser punkten "inlösen av fastigheter", ser jag en tomruta som inte besvarats. Inlösen gäller det marknadspriser på andra ställen, eller är det "Malmbergspriser" som gäller? Dvs det är fotfolket som åter får betala notan?

Jag har själv befunnit mig i den situationen, att jag köpte en insatslägenhet i Malmberget för dyra pengar, renoverade den fullständigt. Men innan jag köpte den ringde jag och pratade med LKAB och undrade:
"fanns det någon risk med att det var något på gång, som skulle kunna äventyra marknadsvärdena i Malmberget?"

Ja, nu är det nästan så jag vill utfärda ett "vadslagningscenter", men vadslagning är förbjudet enligt lag. Det är staten som innehar monopolet även där. Jag skulle dessutom knappast bli rik på den vadslagningen heller, om vad svaret blev. Det är dessvärre ett givet svar, liksom vem det var som fick betala notan för den brakförlustinvesteringen!

När jag läser "Mampans" uttalande, vet jag nästa inte om jag skall skratta eller gråta. Därför att det är först när en del av populationen fullkomligen rasar och går man ur huse, som man yrvaket vaknar upp inom kommunalpolitiken och undrar:" Nej, men vad har hänt med det lilla annars så fogliga och tåliga barnet Malmberget?"

Det finns både fördelar och nackdelar att ha fått kommunalpolitik i bröstmjölken, ständigt varit omgiven av dessa evighetsdiskussioner.

Antingen blir man samma fanatiker med struten tättsittande runt huvudet, eller så blir man som jag blev: man lyssnar intensivt på vad som INTE sägs!


Den dagen ALLA "blommorna" i kommunhuset (dvs rosor, maskrosor, blåklint etc.) strävar åt samma håll i en dylik viktig fråga på kommunnivå, den dagen välkomnar jag och jag sitter här och filosoferar, är det verkligen det som har hänt? Har de lyckats enats om något enda? Undrens tid är inte förbi, kan det vara så det är?!

Men vilket oändligt personligt lidande som ortsbefolkningen ständigt utsatts/utsätts för. Staten gör grova pengar medan folket är de som verkligen får betala, inte bara med tillkortakommanden för den personliga ekonomin, det finns andra saker som är betydligt värre, att leva med och leva vidare med.

Saker och ting som onekligen hade kunnat undvikas, bara man lyft en aningens lite på pappersstrutarna, som suttit tättsittande runt huvudet. Sunt förnuft och enighet istället för politiskt käbbel i kommunhuset, hade onekligen varit ETT steg i rätt riktning!


Jag har en väninna som kommer ifrån en by, som fullständigt utplånats i närheten av Sarajevo. Hennes och mina sår är likvärdiga, när vi tänker tillbaka på den plats vi fötts, vuxit upp på och där vi haft större delen av våra respektive vuxna liv. - Kommer man någonsin över något sådant? Kan man radera något sådant ur sitt medvetande?


Avsluta ett så tragiskt ämne negativt vill jag inte göra. Jag vill så gärna tro gott om människan. Det finns en god vilja, att omvandla något negativt till något positivt och det kännas i alla fall trösterikt att veta: http://www.youtube.com/watch?v=lk4qB7WOHYw



PS. jag är verkligen ledsen men tekniken fungerar verkligen inte bra och jag är medveten om att det är tröttsamt, att läsa inlägg som ser ut som ovan. DS.

PPS. hoppas att titulaturen "Mampa" och "Pamman" blev rätt beteckning på de nyblivna och yrvakna föräldrarna, som äntligen förstått sitt ansvar över det "gemensamma barnet" Malmberget. DDS

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av Katarina
    Startad: 2008-06-27 11:29:30

    Det finns 8 kommentarer.

    intresserad i hembygden

    Eftersom funktionen om nytt inlägg inte funkar har jag själv blivit upplyst om att ditt inlägg kommit in tämligen nyss.

    Jag vet inte om du medvetet försöker att göra dig dum, men nog måste du väl ändå inse att det handlar om samma saknad över något som gått förlorat, som inte längre är. Malmberget har gått förlorat, även om vissa delar fortfarande kan visa upp en skönhet som fanns där innan.

    Jag skulle kunna rada upp i stort sett hela min uppväxt, som är utraderat från kartan i Malmberget, det var det som inlägget handlade om inte något krig!
    Anmäl >Gun (2009-08-03 09:40:02)

    Likad skadad som en sarajevobo, skulle inte tro det, Gun, de levde genom ett krig, du saknar ett par kvarter. Det finns ingen likhet mellan de situationerna. Var du sarkastisk eller är du sa dum?
    Anmäl >intresserad i hembygden (2009-06-13 17:18:10)

    Det är bara ett tecken på hemmablindhet eller ointresse att inte bry sig i samhällets problem. Göra det lätt för sig att påstå att allt är bra. Hur ska ett samhälle kunna utvecklas då? Men lite synonymt är det det du skriver med det som sker i kommunen, ryggdunk och klia min rygg så kliar jag din. Ang. Gällivares vård, den är inte på nivå du försöker påstå. Vi skickas 25 -50 mil så fort det inte håller sig till en förkylning. Ska vi få vård i Gällivare måste vi vänta på välvilliga stafettläkare som tar god tid på sig att komma upp till regionen, KÖTID. Så öppna ögonen. Flyttar till hösten från Gällivare pga av dålig skolpolitik. Vem vill ha barnen i Gällivare kommuns skolor?
    Jag tycker Gun har rätt i de mesta.
    Anmäl >Gällivare kommun på dekis (2008-06-30 07:31:46)

    SvaraRadera
  2. Katarina, all respekt för dina åsikter. Men jag har bott mina första 40(fyrtio)år i Malmberget. Som du säkert förstår betyder det, att jag inte ENBART läser det som står i tidningen. Jag har nära och kära som har det bedrövligt! Jag blir rent ut sagt ¤#*¤##¤* när jag hör vad som drabbat dem! - Neontalvården Gve lasarett är utprovad -86 = UTMÄRKT + Dr Anders Dimberg med goda råd om "fattigmanskuvös",allt detta finns fö nu i forskningsarbete! Neurologspecialistläkare, eller neurolog fanns inte vid Gve lasarett, när jag fick mina skador. - UTMÄRKT mänsklig kontakt från personalen vid SU! Vårdpolitiken i Gbg är urusel liksom i övriga landet! - Jag har INTE ifrågasatt kommunalrådet i Gve, bara hans utfall av politiska floskler! - JAG är uppväxt i ett politikerhem inte att förglömma!
    Anmäl >Gun (2008-06-30 00:27:53)

    Tack, för välbehövlig uppmuntran. - Sedan får vi väl också hoppas att tekniken skall bli ok. Skriva ett blogginlägg, som ser ut som en enda lång mening, det är ju ingen "höjdare" att bjuda på. :-D
    Anmäl >Gun (2008-06-29 21:09:48)

    Fantiskt bra skrivet. Du har fått med det mesta om eländet som pågår i Malmberget. Fortsätt att "lägga bläcket på pappret", det kommer att locka många till läsning.
    Anmäl >Så sant så. (2008-06-28 08:16:34)

    måste fortsätta, man får bara skriva 800 tecken... Nä Gun, du får nog tänka om lite grann, vi som bor här trivs med tillvaron - annars hade vi väl flyttat på oss. Det kommunalråd som vi har är vald av kommuninvånarna. Visst kan man tycka si och så om hans uttalande ibland men trots det så ser/hör vi honom dagligen och han gör många bra saker för kommunen. Hälsningar Katarina en som stannar kvar i kommunen, dels för vårat kommunalråd och del för denna fina vård vi har.
    Anmäl >Katarina (2008-06-27 11:34:41)

    ja, jag orkade faktiskt läsa igenom hela "berättelsen" och började som du, fundera. När har du varit i detta samhääle sist? eller är det så att du bara läser artiklar? Artiklar kan faktiskt förvrängas en hel del. Är själv inflyttad Göteborgare sedan långt tillbaka. Du nämnder att du fick flytta pga bättre vård. Ok, Sahlgrenska har en fantastik vård men hur är det med mänsklig kontakt. Gällivare sjukhus har hög specialvård på många områden, medicin,neurologi, för att inte tala om gynelogi, neontal i samarbete med Umeå samt att man känner sig välkommen och blir omhändertagen när man kommer till Gällivare lasarett.
    Visst kan det väl vara så att politikerna drar åt olika håll, men är det inte självklart när det gäller politiken? Är det inte därför vi har en oppositin? får skriva mer sen.
    Anmäl >Katarina (2008-06-27 11:29:30)

    SvaraRadera