måndag 30 juni 2008

LKAB & kommunen = gruvan vårt gemensamma barn

- den 30 juni 2008, kl 11:29

förstora
"Vi är ense om tagen - gruvan vårt gemensamma barn" säger kommunalrådet Tommy Nyström och stoltheten går inte att ta miste på, trots lite annan smolk i bägaren som rör S-politiken. Men trycksvärtan hinner inte ens torka innan nästa fas är på gång.

Det här påminner onekligen om vilken trasslig gemensam vårdnad som helst och vi alla börjar nu förstå, att liknelsen om "gemensamt barn" kunde knappast bli mer "huvudet på spiken". Alla ingredienser finns dessutom med. Ibland blir även jag mållös rent tillfälligt. Trots att jag kan känna att inget förvånar mig längre. Men tydligen kunde det i alla fall förvåna Leif Rehnberg på Älvsbyhus. Så till den milda grad dessutom, att han höll på att gå upp i taket över de oriktiga uppgifter som LKAB lämnat i NSD, om att de inte kunnat anlita Älvsbyhus eftersom leveranstiden är uppåt 3,5 år.

Jag tänkte själv när jag läste det hela: "Det var värst vad Älvsbyhus måste ha kommit upp sig i smöret, om det nu blivit så långa väntetider på ett hus. Det var det inte när vi köpte vårt hus för något år sedan. Då var det visning 15 maj, på ett fullständigt orört markområde och den 19 december flyttade vi in i vårt nya Älvsbyhus!" Sedan försökte jag tänka hela tankeflätan ut. 3,5 år för att få ett Älvsbyhus? Är det realistiskt måntro? Nähääää...det går ju inte! Aldrig med min fot sa benet! DET kan ju bara INTE vara möjligt! - Det trodde ingen i min familj heller. Här låg onekligen "en gravad hund".

Vi diskuterade också det fullkomligen absurda som pågår nere på Elevhemsområdet. Ingen har nog egentligen stängt munnen, efter att han sett bilderna och beskrivningen av krigsskådeplatsen via NSD:s nätbilaga. Man kan verkligen undra, varför i hela friden flyttar man så gamla hus med de komplikatitoner som blir? De går att återvinna och återanvändas på annat sätt. Dessutom är hela flytten stoppad och skall bli till vintern istället!

NÄR blir LKAB skadeståndsskyldig egentligen? Vad är det som krävs för att de skall bli det? Jag kan inte begripa vad det skulle kunna vara, som gjorde att det skulle kunna ske, med tanke på den historik som finns. Jag kan ge mig den på att om så hela Malmberget trillade ner i gropen i ett ras imorgon skulle väl LKAB bara utbrista:
"JAHA...DET hade man ju kunnat räkna ut med aktern! Är det inte det vi alltid har sagt kanske?! Se nu bara vad de har ställt till med igen! De där malmbergsborna de skall då alltid hoppa och stampa, när de har fest och fasen vet vad de stoppar i sig förresten. Det mullrar i ledningarna så till den milda grad att husen spricker!"

På den sista tiden har jag hört så många sagor berättas, i alla möjliga olika allvarliga sammanhang. Jag har inte kunnat undgå att ta intryck av det hela. Här kommer bidraget när det gäller blogginläggets innehåll!

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av Tar ett djupt andetag
    Startad: 2008-06-30 12:35:10

    Det finns 8 kommentarer.

    Roger jag tror att du har missat vad dialogen handlar om! - Fö ser jag att du själv är ett levande bevis på att en lögn, som upprepas tillräckligt mycket blir till en sanning.
    Anmäl >Gun (2008-07-03 18:43:30)

    Sluta gnäll om gruvans framfart. Thats life! Utan gruvan så har vi inga människor kvar i kommunen. Lika man drar ett stängsel från bäckenområdet. Låt LKAB lösa ut husägarna och håll igen truten sen. Men en tidsfråga innan alla malmbergare flyttar till civilisationen dvs Gällivare. Ja sen Kirunaborna var det. Nu ylar de som stuckna grisar. Samma där. lev med det. Välkommen till verkligheten!!.Är själv malmbergare, men insett att de är ingen ide att vara kvar där.
    Anmäl >Roger (2008-07-03 14:06:53)

    En kommentar till "Flytta innan skeppet sjunker"Oj,Oj,Oj,vad duktig och förnuftig man kan vara.Tycker du att Kirunaborna också får skylla sig själva som bor kvar?Förhoppningsvis är Kiruna kommun mer mån om sina innvånare än vad Gällivare kommun verkar vara, och du som "flyttat innan skeppet sjönk": Är det skönt att sparka på någon som redan ligger?
    Anmäl >Viola (2008-06-30 18:34:39)

    Viola. Du vet själv svaret på din fråga!
    Anmäl >Gun (2008-06-30 15:46:45)

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det inte jag som ansvarar för den dåliga bloggsidans tekniska del, så ser det nämligen inte ut när jag skriver det.Däremot ser det så ut när det väl publiceras. Hela familjen som är datakunniga har varit in och vi har verkligen försökt, utan resutltat. Jag har nu "ropat" allt jag kunnat, därför att det hela ser för BEDRÖVLIGT ut! Har även idag, skickat ett nytt mail om det hela till NSD. Ibland försvinner t.o.m inlägget mitt i allt det jag skriver! - Vet inte om det är någon tröst för dig att veta, men det är sannerligen inte roligt att bjuda på en blogg med ett sådant utseende.
    - till saken= Högra eller vänstra handen? Jag tror på fenomenet "nån-annan-mentaliteten" och ljuga är idag "gratis" i alla lägen!
    Anmäl >Gun (2008-06-30 15:45:00)

    Förstår inte hur folk kan gnälla så mycket över gruvans framfart i Malmberget. Ni viste väl att det fanns en gruva i Berget innan ni flyttade dit? Om gruvan hade lagts ner så hade ni ståt där med ett hus som ingen hade velat köpa av er. Ni hade fått lämna huset där det stod för att flytta från orten. Gällivare hade krymt till en by likta Hakkas på några år. För kommunledningen skulle ju inte ordna saken.
    Anmäl >Flyttat innan skeppet sjunker (2008-06-30 15:44:31)

    javisst, det är "klart som korvspad" att kommunen vill dela vårdnaden av gruvan med LKAB, men både LKAB och kommunen borde känna samma känsla för de invånare som berörs och drabbas av att gruvan expanderar som för "bolaget".
    Man frågar sig: Har verkligen Gällivare kommun ställt upp för de drabbade på samma sätt som de gjort för LKAB?
    Anmäl >Viola (2008-06-30 13:26:50)

    Intressant läsa bloggen men tackar om styckesindelningar gjordes. Det blir lite tungt läsa allt i en mening som att dyka under vatten och inte få dra efter luft.
    Till ämnet. Undrar om det är någon som pratar sanning i denna såpa? Inte Kommunalrådet eller Thelin på LKAB/FAB i alla fall. Är detta ett tecken att höger hand vet inte vad vänster hand gör.
    Anmäl >Tar ett djupt andetag (2008-06-30 12:35:10)

    SvaraRadera