torsdag 26 juni 2008

Den kompromisslöse Gällivarebon,


- den 26 juni 2008, kl 00:01


bor han månntro fortfarande kvar efter Malmbergsvägen? Jag kan inte låta bli att undra, med tanke på den något taffliga insatsen, som det svenska fotbollslandslaget gjort i EM.


Uppenbarligen var den kompromisslöse Gällivarebon i allra högsta grad idrottsintresserad. Dock bara i viss riktning och begränsning. Tålamod var uppenbarligen inte hans starkaste sida. Därför att han hade helt enkelt öppnat fönstret, eller möjligtvis kunde det ha varit fråga om balkongdörren, det var lite svårt att avgöra vilket det varit och helt sonika slängt ut TV:n. Därför att han helt enkelt inte gillade matchresultatet. Det hade varit match på TV kvällen innan.


Det hävdade i alla fall "morgongänget" på Malmen, med Roland Hannu i spetsen, att det hela berodde på. När jag något förbryllad frågade dem, varför det låg en något utmattad TV-apparat på trottoaren denna morgon. Svaret ifrån "morgongänget" kom helt i förbifarten, precis som om det var världens naturligaste och att det var vanligt, att det singlade TV-apparater ifrån skyn. Visserligen är det förvisso så att visst kan Gällivarebons huvud ibland vara behäftad av de mest totalt obegripliga saker, men det kanske ändå kan vara något överdrivet, att gå omkring med en TV på huvudet, speciellt om den kommit nedfallande ifrån några våningar upp? Men för all del fråga inte mig, jag kommer ifrån Malmberget, så vad vet jag!

Undra om "morgongänget" på Malmen fortfarande börjar dagen lika soft, som de gjorde då? Det var lika tillförlitligt, att de satt där och gaggade med varandra, en stund varje morgon, innan de försvann åt olika håll för långa arbetsdagar, som att det var julafton varje år! På tal om tillförlitlighet.

Sist jag var i Malmberget, satt parksoffgänget på torget utanför Pressbyrån sin vana trogen. Jag trodde knappt mina ögon, med tanke på att det då hade hunnit gå åtskilliga år, sedan jag lämnat Malmberget. Men de satt där fortfarande, på samma bänk, samma gäng, samma "gagg", samma "kasta käft" med de förbipasserande! Jag frågade Danne Bullis om de hade suttit kvar där hela tiden jag varit borta från Malmberget och det intygade han att det hade de gjort. Sedan stack han ut huvudet genom korvkioskluckan och skrek något åt gubbarna på parkbänken, som naturligtvis skrek något tillbaka! Det var ju sånt stuk de var på de här, som kände varandra innan och utan.


Det är dylika saker jag kan komma på mig själv att minnas och sakna, när jag sitter på spårvagnen om morgonen och ser sömndruckna och halvt ihjälstressade människor, stiga på med sitt morgonkaffe i en plastmugg med plastlock på och möjligen ha en inplastad macka i den andra nypan, som de fångat upp i förbifarten i någon av alla coffebarerna. Samtidigt som de försöker att trixa fram spårvagnskortet för att stämpla. Det är mycket som skall hanteras och pareras i ett springandes/åkandes/gåendes frukostbord, med morgontidningen fladdrande i släptåg.

1 kommentar:

  1. Roger, om du gillar positiva människor, kanske du skulle börja att förändra på närmare håll, än du nu valt att göra.

    Det kan också underlätta en diskussion om du läste den beskrivning, som jag lämnat om mig själv.
    Eftersom du nu valt att kommentera just detta inlägg, blir det ännu mer förvånande! Det kan inte vara svårt att inse, att jag risat min nuvarande bostadsort och rosat Gve/Mbgt. Men du kanske inte brydde dig så mycket om vad som stod, du ville bara poängtera att boende på annan ort innebär att man inte får ha någon åsikt om Gve/Mbgt! Är det inte så vi skall uppfatta det du skrivit, vi som inte längre bor kvar av någon anledning? PS. jag tror att du kan läsa ut varför och när jag flyttat! DS.
    Anmäl >Gun (2008-07-04 16:53:12)



    Ni som är fd malmbergare eller gällivarebor och ylar om hur det var o fortfarande är i kommunen. Välkommen tillbaka, ta ert bohag o flytta hem igen o skapa nåt gott o positivt. Yla inte här hur illa allting är. Gillar människor som är positiva och tror på kommunen. Inte människor som bara ser på när skeppet sjunker. Melankoliska människor är inte lattjo! Tycker det är skitkul när fd kommuninnevånare flyttar hem och skapar ett liv här. Tänk om alla kunde tänka så positivt?. Vilken puls de skulle bli. Helt rätt att man ska vidga sina vyer, men rötterna lämnar man aldrig. Har själv bott söderut, men oj vad underbart att bo här. testa även ni
    Anmäl >Roger (2008-07-03 14:19:30)



    Ja, som du ser bor jag inte heller längre kvar, men en del av mig kommer alltid att finnas kvar i Malmberget. Jag har också alla dessa år följt utvecklingen genom nättidningen och naturligtvis genom dem som bor kvar. Har mao hållit mig uppdaterad.

    Danne Bullis sa alltid att han skulle flytta efter att sista flyttlasset gått. Riktigt så blev det inte och det är inte heller så svårt att förstå.
    Anmäl >Gun (2008-06-29 21:03:34)



    Läser din blogg och småler igenkännande.
    Själv har jag inte besökt Malmberget på några år, men tycker att det är intressant att läsa smått o gott om vad som händer i samhället förutom den beramade husflytten.
    Nu har ju till och med "Danne Bullis" givit upp och flyttat.
    Han tillhörde den sista kontakten med barndommen de gånger jag åkte upp och besökte mina föräldrar.
    Anmäl >Viola (2008-06-29 07:37:13)

    SvaraRadera